DOKTORKA KOJA SE VAKCINISALA PROTIV KORONE: Ovo je glavni RAZLOG, uradila bih to OPET!
"Korona je grozna, smrtonosna bolest", Foto: EPA/

vakcina

DOKTORKA KOJA SE VAKCINISALA PROTIV KORONE: Ovo je glavni RAZLOG, uradila bih to OPET!

"Želim da me moje 9-godišnje dete više ne pita o eboli i koroni, već o temama koje zanimaju njegove vršnjake"

Objavljeno:

U Kliničkoj bolnici Dubrava, koja je pretvorena u kovd bolnicu gde se leči najveći broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, prvu vakcinu u nedelju su primile doktorka i medicinska sestra koje rade u intenzivističkom centru.

Početku vakcinacije prisustvovao je ministar zdravlja Vili Beroš, a danas će u toj ustanovi biti vakcinisano 35-oro zaposlenih, dok će se u iduća dva dana vakcinisati ukupno 200 lekara i medicinskih sestara.

Doktorka Vlasta Merz, anesteziolog i intenzivista koja od početka epidemije ušestvuje u lečenju najtežih koronavirus pacijenata u toj bolnici, izjavila je kako vakcina donosi spas, nada se da će svi uvideti njnu dobrobit.

"Najteže je našim pacijentima koji se svakodnevno bore za život. Ono što je nama teško gledati je toliko veliki broj smrti jer korona je grozna, smrtonosna bolest o kojoj ne znamo još dovoljno", izjavila je.

"Vakcinisala sam se jer želim svoj život nazad, želim zagrliti svoje roditelje bez straha da ću ih zaraziti, želim da me moje 9-godišnje dete više ne pita o eboli i koroni, već o temama koje zanimaju njegove vršnjake", istaknula je Merz.

Medicinska sestra Silvija Iveković, koja radi u intenzivističkom centru, rekla ja kako želi ohrabriti sve medicinske sestre da se vakcinišu.

"Zahvalna sam na prilici da sam se mogla među prvima vakcinisati. Svojim primerom želim da ohrabrim sve sestre da se vakcinišu kako bismo dobili priliku da vratimo svoj život natrag kakav je bio pre kovida. Moja poruka je vakcinišite se da zaštitimo sebe i druge", poručila je Iveković.

V.d. direktora KB Dubrava Ivica Lukšić ocenio je kako je danas veliki dan koji daje novu nadu i ohrabruje na više načina.

"KB Dubrava i svi zaposleni u ovoj ustanovi su od prvog dana u borbi s ovom pandemijom i za sve nas je ovo novi početak novog lečenja ove bolesti", rekao je.

Ministar zdravlja Vili Beroš istaknuo je kako veruje da će vakcinacija doista biti prekretnica u lečenju bolesti koronavirusa te da ova godina nije mogla završiti s boljim darom, odnosno početkom vakcinacija

Naglasio je važnost KB Dubrava koja od marta predstavlja najvažniji i najznačajniji centar u lečenju kovid pozitivnih bolesnika.

"Ovakve uslove nismo mogli osigurati građanima u drugim bolnicama. Dovoljno je reći da se dnevno leči više od 450 osoba u Dubravi, da ih je 69 na respiratorima. Jutros sam saznao da se 360.000 litara tečnog kiseonika troši u jednom satu lečenja naših bolesnika. Verujte mi, takve uslove nismo mogli osigurati u niti jednoj drugoj zagrebačkoj bolnici", istakaoje Beroš.

Najavio je da će se ako bude u mogućnosti odužiti KB Dubrava i svim njenim zaposlenima na posvećenom radu.

"Razmišljaćemo o dodavanju novih, stručnih i naučnih elemenata, i dodavanju novih delatnosti. Kada jednom ova epidemija završi, to će biti znak zahvalnosti za sve zaposlene u KB Dubrava", dodao je je.

Beroš je rekao i kako u prethodna dva dana beležimo male brojeve novozaraženih no oni ne mogu biti reprezentativni jer je napravljeno i manje testiranja, ali je ohrabrujuće što u poslednje dve nedelje postoji trend pada novozaraženih u Hrvatskoj. Rekao je i kako je danas zabeležen veći broj hospitalizovanih nego juče, ali i manje bolesnika na respiratoru.

"Broj preminulih je posledica zbivanja poslednje 2-3 nedelje. Za očekivati je da će početi da pada za nedelju i po jer će smrtnost pratiti trend smanjivanja broja novozaraženih", kazao je Beroš.

Oko neisplate plata zaposlenima našičke bolnice rekao je kako se prošle nedelje susreo s direktorom HZZO-a i dogovorio da će se svi ti elementi proveriti i rešiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.