U HRVATSKOJ DRAMATIČNO: Broj NOVOZARAŽENIH opet RASTE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

crni dani

U HRVATSKOJ DRAMATIČNO: Broj NOVOZARAŽENIH opet RASTE!

Podsetimo, juče smo imali 1472 nova slučaja od 5798 testiranih. Juče je umrlo 65 osoba

Objavljeno:

KAKO neslužbeno saznajemo, danas će broj novih slučajeva u Hrvatskoj biti oko 2300, a testirano je više od 8700 ljudi.

Podsetimo, juče smo imali 1472 nova slučaja od 5798 testiranih. Juče je umrlo 65 osoba.

Oko 10 sati Nacionalno sedište objaviće zbirne podatke.

Nove mere krajem nedelje ako se brojke ne poprave.

Premijer Andrej Plenković koji bi sutra, u konsultacijama s lekarima, trebalo da izađe iz izolacije, juče je videolinkom učestvovao na sednici vlade te poručio kako su moguće nove strože mere ako se brojke ne smanje.

Izvestio je da je u Hrvatskoj u zadnjih sedam dana korona virusom zaraženo 25.119 osoba, što je rast od 5.6% u odnosu na prethodnu nedelju, a ista je situacija i s brojem preminulih osoba, kojih je takođe 5.6% više u odnosu na prethodnu nedelju. Istaknuvši da s takvom situacijom ne možemo biti zadovoljni, poručio je da je potrebno uložiti dodatne napore, uz pridržavanje svih propisanih mera, kako bi se ostvarili pozitivni pomaci.

Dodao je kako će se sadašnje mere, koje su na snazi do 21. decembra, morati produžiti, ako se ne smanje trenutne brojke te da su moguća i dodatna ograničenja ako se u narednih nedelju dana ne pokažu promene trenda. Još jednom je stoga apelovao na sve građane da budu svesni zahtevnih okolnosti jer su mere koje donose jedan deo priče, a drugi deo je lična odgovornost, izbegavanje fizičkog kontakta, nošenje maske, držanje fizičke distance, provetravanje zatvorenih prostorija te, najvažnije – smanjivanje druženja.

"Jasno je, nažalost, da ovaj Božić neće biti kao dosadašnji, stoga apelujem na sve da izbegavaju veća porodična okupljanja budući da se širenje zaraze upravo u okviru porodice najlakše događa", poručio je.

IZ MINUTE U MINUTU

9:59 Koprivničko-križevačka - 86 novih, umrle 4 osobe

Sedište civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obaveštava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 86 novih slučajeva bolesti COVID-19. Tokom jučerašnjeg dana izuzeto je 214 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus.

Na području županije trenutno je aktivno 748 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 125 osoba, a na bolničkom lečenju nalaze se 84 osobe. U OB Koprivnica preminule su četiri osobe pozitivne na korona virus (1933.g., 1940.g., 1942.g. i 1943.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 4380 slučajeva, a ukupno su testirane 14082 osobe.

9:56 Bjelovarsko-bilogorska - 18 novih, 1 osoba umrla

U poslednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok se za 200 testiranih osoba nalazi još očekuju.

7 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 4 novoobolele osobe s područja su grada Čazme, 3 nova slučaja zaraze korona virusom zabeležena su na području grada Daruvara, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Grubišnog Polja te opština Šandrovac, Končanica i Veliki Grđevac.

Na COVID odeljenju bjelovarske Opšte bolnice trenutno je na lečenju 51 pacijent oboleo od korona virusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. Takođe, 11 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na korona virus ili ne.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1876 osoba.

Preminula je jedna osoba s korona virusom čime dolazimo do ukupno 59 osoba preminulih od početka pandemije s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

9:35 Primorsko-goranska - 1221 testiranih, 141 pozitivni

Na području Primorsko-goranske županije danas je 141 novoobolelih i 287 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ se smanjio za 146 osoba u odnosu na juče i iznosi 3178. Ukupno je tokom jučerašnjeg dana testirano 1221 osoba.

9:34 Osječko-baranjska - 506 testiranih, 198 pozitivnih, 9 umrlih

U laboratorijama za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na korona virus je testirano ukupno 506 uzoraka od kojih je 198 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 36 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (81), a slede područja gradova/opština Đakovo (26), Našice (15), Valpovo (10), Donji Miholjac, Beli Manastir i Čepin (po 9), Belišće (6), Đurđenovac (5), Antunovac, Darda i Vladislavci (po 3), Bilje, Erdut, Feričanci, Koška i Petrijevci (po 2) te Bizovac, Donja Motičina, Draž, Ernestinovo, Gorjani, Jagodnjak, Podgorač, Semeljci i Viškovci (po 1).

Na bolničkom lečenju nalazi se ukupno 254 osoba obolelih od COVID-19, i to 195 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 47 na respiratoru), a u Opštoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 59 pacijenta s tim oboljenjem.

Devet preminulih.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je devet osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 65 do 87 godina, a uz COVID-19 imali su i druga oboljenja.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 2.686 osoba.

Policija je proveravala 43 osobe kojima je određena mera samoizolacije. U 40 samoinicijativnih provera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, no prilikom tri provere po dojavi građana u jednom slučaju u Đakovu utvrđeno je kršenje te mere. Policijski službenici obavili su i 215 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mera.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 36 nadzora provođenja epidemioloških mera; 12 u prodavnicama i trgovinama, 8 u trgovačkim centrima, po 5 u pekarama i ugostiteljskim objektima te po 2 u firmama, tržnicama i uslužnim delatnostima. U dva nadzora utvrdili su nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili njihovo otklanjanje.

9:18 Sisačko-moslavačka - 101 novi

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sto jedna novoobolela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Reč je o pedeset pet osoba s područja grada Siska, dvanaest osoba s područja grada Popovače, jedanaest osoba s područja grada Petrinje, sedam osoba s područja grada Kutine, pet osoba s područja opštine Lipovljani, tri osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dve osobe s područja opštine Sunja, dve osobe s područja opštine Lekenik, dve osobe s područja opštine Donji Kukuruzari, jedna osoba s područja grada Gline te jedna osoba s područja opštine Velika Ludina.

9:11 Prijem bolesnika u KB Dubrava jako visok

Voditelj Kriznog sedišta KB Dubrava - COVID i komplikacije prof. dr. sc. Bruno Baršić kazao je u emisiji "Studio 4" kako je i dalje u KB Dubrava prijem bolesnika jako visok, u sami internistički deo bolnice prima svakodnevno oko tridesetak bolesnika. Naglasio je kako je tokom jučerašnjeg dana u tim delu i devet bolesnika preminulo.

Dodao je kako su zadnjih četrnaest dana na vrhu talasa. Baršić je istakao kako kreveta i respiratora u KB Dubravi ima, ali problem je manjak kadrova.

"Ako bi išli otvarati novu intenzivnu, KB Dubrava više sa svojim osobljem to ne može pokriti. Potrebno je iz drugih bolnica formirati timove i ekipe sestara i lekara koji će raditi, naglasio je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava - COVID i komplikacije."

8:58 Istarska - 611 testiranih, 85 pozitivnih, jedna osoba umrla

Tokom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 611 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 85 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 63 osobe radi se o dolasku iz mera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 7 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), srednja Dalmacija (2), Italija (3).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 15 osoba.

Izlečeno je 65 osoba.

Trenutno je 698 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U merama samoizolacije nalaze se 1182 osobe.

U Opštoj bolnici Pula, na Odeljenju za infektologiju, na lečenju je 56 osoba, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru.

Nažalost, u Opštoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1930. godište) s pridruženim hroničnim bolestima.

8:31 Pulmolog Srića gostuje na N1 televiziji

"Susrećemo se svaki dan sa sve težom situacijom. Podaci koji dolaze iz Ministarstva ne odgovaraju stanju u bolnici. Dajemo nadljudske sposobnosti u ovoj brojki. Broj novoprimljenih je svaki dan sve veći, primaju se isključivo pacijenti koji zahtevaju dodatnu potporu, dakle oni koji trebaju kiseonik i respirator. Ta brojka je prešla 80 posto, možda i više, hitne ambulante su isto prenatrpane, pacijenti s upalom pluća šalju se kućama....Ako nastavimo ovim trendom, nećemo završiti u sudnici, kako kaže kolegica Markotić, nego u pljački.

Ako će se nastaviti ovakvi trendovi, KB Dubrava ima povećane brojke, pokušava se balansirati, otpuštaju se blaži pacijenti u Arenu, još uvek je priliv onih koji dolazi veći od onih koji odlaze, oni zaraženi pre dve nedelje tek će sada početi razvijati sliku. Bojim se da kreveti za najteže bolesnike neće biti dovoljni", rekao je pulmolog Srića koji radi u KB-u Dubrava.

"Najčešće se zakomplikuje između 8. i 12. dana", dodao je.

"Možemo očekivati veći pritisak na bolnice u naredne dve nedelje. Broju mrtvih nisu pridodati mrtvi u domovima i kod kuće. Broj hospitalizovanih je povećan za 13 posto."

8:26 U bolnicama je skoro 3000 pacijenata s koronom. Upravnik Zarazne: Svaki dan je šok

U bolnicama delom Hrvatske je skoro 3000 pacijenata obolelih od korona virusa, njih čak 10 posto je na respiratorima.

8:05 Požeško-slavonska - 60 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 489 slučajeva zaraze korona virusom, 439 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 50 osoba je hospitalizovano. U samoizolaciji se nalazi 1499 osoba, a ukupno je testirano 20.330 osoba. Na poslednjem testiranju obrađeno je 315 uzoraka, od kojih je 60 pozitivnih. Tokom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih sumnjivih osoba.

(Espreso.co.rs/index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.