NAJSRAMOTNIJA NASLOVNA STRANA HRVATSKOG PORTALA: Sloba i Karadžić uz HITLERA I MUSOLINIJA!
Proizvod bolesne mržnje, Foto: Jutarnji/Globus/Printscreen

DA NISTE NEKOGA ZABORAVILI, DRUGOVI?

NAJSRAMOTNIJA NASLOVNA STRANA HRVATSKOG PORTALA: Sloba i Karadžić uz HITLERA I MUSOLINIJA!

Pavelića, naravno, nije spomenuo, niti mu je on u bilo kojem trenutku pao na pamet. Ali ja, naravno, rame uz rame s Hitlerom stavio Radovana Karadžića i Ratka Mladića

Objavljeno: 08:16h

Hrvatski nedeljnik Globus objavio je na svojoj naslovnoj stranici tekst o "političarima psihopatama", koji potpisuje docent Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Nastavljajući napore da na silu zaboravi svoju sramnu ustašku prošlost i ulogu Katoličke crkve u režimu NDH, koji je izvršio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu, Globus i Jurić za sliku koja ilustruje "političare psihopate" stavlja dva ponajveća zločinca u svetskoj istoriji - Adolfa Hitlera i Benita Musolinija, a odmah pored njih dva Srbina - Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, pripadnike istog onog naroda koji je zločinačka NDH, pod vođstvom Ante Pavelića (za koga nema mesta na ovoj slici) i uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj, pokušala da istrebi.

Naravno, postavlja se par logičnih pitanja: kako je moguće, po kom to kriterijumu, da su Karadžić i Milošević, dvojica Srba, izabrani da stoje rame uz rame sa Hitlerom i Musolinijem, i koja se to subliminalna poruka šalje čitaocima Globusa?

Drugo, zašto na ovoj slici nije bilo mesta za Antu Pavelića, najvećeg zločinca kojeg je Balkan u istoriji imao? Možda on za Globus i Jurića nije dovoljno "političar psihopata"?

U tekstu koji stoji ispod ove sramne ilustracije docent Jurić piše o "političarima psihopatama", koji sada imaju "pogodan okvir" za stupanje na scenu.

- Ovaj profil ljudi karakterizira se potpunim nedostatkom savjesti te opsesijom za moći i kontrolom uz obilje taštine. Lobaczewski jasno pokazuje da se u slučaju psihopata ne radi o “čudovištima s rogovima”, nego o natprosječno uglađenim ljudima koji izgledaju čak i normalnije od normalnog. Naime, psihopati se, suprotno uvriježenom mišljenju, zapravo rijetko nalaze u zatvorima, oni se u pravilu nalaze na pozicijama vlasti, najčešće među političkim i ekonomskim elitama - piše Jurić.

On naglašava da su "s jedne strane psihopati površno šarmantni i često dobre inteligencije, oslobođeni od nervoze i tjeskobe, narcisoidni i nedostaje im osjećaj srama. Također imaju patološki osjećaj da imaju pravo na nešto više od drugih (kompleks više vrijednosti) te gaje zablude o svojoj grandioznosti. S druge pak strane paze na fasadu ponizne i skromne osobe. Psihopati imaju sve ono što je potrebno da bi se prevarilo druge: brzo govore, šarmantni su, samouvjereni, spokojni u društvenim situacijama, a hladnokrvni pod pritiskom.

"Psihopati u politici itekako su svjesni da su drukčiji od ostalih, zato se najradije druže u zatvorenim krugovima. No, kao predator među svojim plijenom, psihopati se moraju maskirati kako bi izbjegli otkrivanje. Da obznane svoje motive, drugi bi bili užasnuti. Stoga već od rane dobi uče kako se uklopiti, kopirajući normalne ljudske reakcije, izraze lica i ponašanje. Uče kada je prikladno plakati, pokazati tugu, krivnju, zabrinutost i ljubav – pa čak i lažno kajanje. Uče sve izraze lica, uobičajene fraze i društvene znakove za te emocije koje ne osjećaju. Ova “praksa” da se izgleda kao čovjek vježba je koju oni uče odmalena."

Za kraj, Jurić objašnjava i smisao slike iznad:

"trebali bismo se zapitati jesu li velike ljudske katastrofe mogle biti spriječene da su psihopati koji su ih režirali i provodili bili na vrijeme identificirani. Samo od “novijih” možemo spomenuti Hitlera, Karadžića, Mladića itd."

Pavelića, naravno, nije spomenuo, niti mu je on u bilo kojem trenutku pao na pamet. Ali ja, naravno, rame uz rame s Hitlerom stavio Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.