USVOJEN ZAKON, POČELO KAŽNJAVANJE ZBOG NEPOŠTOVANJA MERA KRIZNOG ŠTABA: 76 glasova bilo za, 53 protiv OVOGA!
Koronavirus, Foto: Espreso.co.rs

prelomili

USVOJEN ZAKON, POČELO KAŽNJAVANJE ZBOG NEPOŠTOVANJA MERA KRIZNOG ŠTABA: 76 glasova bilo za, 53 protiv OVOGA!

U Hrvatskoj počinje kažnjavanje za nepridržavanje mera protiv korona virusa

Objavljeno:

Hrvatski Sabor je danas usvojio zakonske izmene koje propisuju kazne za one koji se ne pridržavaju epidemioloških mera, poput nošenja zaštitnih maski za lice.

Izmenjeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen sa 76 glasova "za" i 53 "protiv", propisuje obavezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih dogadjanja i okupljanja.

Za fizičko lice koje ne nosi masku ili je nepravilno nosi propisana je kazna od 500 kuna (oko 66 evra), dok za organizatora privatne zabave kazna iznosi 10.000 kuna (oko 1.300 evra).

Za vlasnika privatnog poseda koji organizuje ili dopusti privatno okupljanje kazna je od 5.000 (oko 660 evra) do 10.000 kuna (oko 1.300 evra).

Mere će sprovoditi policija, civilna zaštita i državni inspektori.

Opozicija je najviše primedbi imala na deo izmena koje se odnose na privatne zabave upozoravajući da promoviše "špijuniranje" komšija i pozivanje policije ako sumnjaju da se u privatnim stanovima nalazi više od deset osoba, koliko je trenutno ograničenje za privatna okupljanja.

Takodje su upozorili da se odluke kojima se zadire u prava gradjana moraju donositi dvotrećinskom većinom.

Iz vlade su više puta rekli da poenta nije u novčanom kažnjavanju, već u prevenciji i da će se prekršiocima najpre izdavati upozorenje.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da policija nije dobila veća ovlašćenja i da neće upadati u stanove.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa potvrdjeno 3.955 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 68 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva je 24.190, medju njima je 2.427 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga respiratoru 262. U protekla 24 sata oporavilo se 3.639 osoba, a testirano je njih 10.626.

Trenutno je u samoizolaciji gotovo 60.000 gradjana.

Od 1.decembra su na snazi strože mere u borbi protiv širenja korona virusa, pa su tako, medju ostalim, zatvoreni kafići, restorani, teretane i dečije igraonice.

Škole i prodavnice i dalje rade, ali pod pojačanim epidemiološkim merama. Mere su na snazi do 21. decembra.

U medjuvremenu je potvrdjeno da je medju obolelima i premijer Andrej Plenković. On ima blage simptome i obavlja posao od kuće.

Nadležni očekuju da prve vakcine protiv korona virusa stignu do kraja ovog meseca kako bi vakcinacija za najugroženije grupe mogla da počne početkom iduće godine. Najavljeno da će vakcina biti besplatna.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da je Hrvatska naručila 5,6 miliona doza vakcine protiv korona virusa. Prvo bi trebalo da stigne Fajzerova i to 125.000 doza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.