HRVATSKI PREDSEDNIK ĆE DANAS UVESTI RATNO STANJE: Milanović na KORAK od AKTIVIRANJA famoznog člana 17 USTAVA!
Reč je, kaže Radin, o ozbiljnom članu Ustava, Foto: AP

hit priča

HRVATSKI PREDSEDNIK ĆE DANAS UVESTI RATNO STANJE: Milanović na KORAK od AKTIVIRANJA famoznog člana 17 USTAVA!

Navodi se i da opseg ograničenja mora biti primeren prirodi "pogibelji

Objavljeno:

U očekivanju sednice hrvatskog Veća za nacionalnu sigurnost (VHS), na kojoj će se nakon nedelja sporenja naći zajedno predsednik i premijer, Zoran Milanović i Andrej Plenković, postavlja se pitanje da li će i da li treba predsednik da pokrene aktiviranje člana 17 Ustava.

I dok nekadašnja premijerka Jadranka Kosor očekuje da će Milanović tražiti aktiviranje tog člana, potpredsednik parlamenta Furio Radin smatra da član 17 Ustava ne treba aktivirati.

Reč je, kaže Radin, o ozbiljnom članu Ustava, iako je, slaže se, i situacija usled pogoršane epidemiološke situacije ozbiljna.

A član 17 hrvatskog Ustava govori o mogućnosti ograničenja prava zagarantovana tim aktom u slučaju "ratnog stanja ili neposredne ugroženosti nezavisnosti i jedinstvenosti Republike, kao i velikih prirodnih nepogoda".

O tome, navodi se, odlucuje parlament dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako parlament nije u mogućnosti da se sastanke, odluku može doneti predsednik Republike.

Navodi se i da opseg ograničenja mora biti primeren prirodi "pogibelji", a za posledicu ne može imati nejednakost gradana s obzirom na rasu, boju kože, pol, jezik, veru, nacionalno ili socijalno poreklo.

"Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograniciti primena odredbi ovoga Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajuceg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj odredenosti kažnjivih dela i kazni, te o slobodi misli, savesti i veroispovesti", stoji u pomenutom članu Ustava.

Radin pojašnjava da se aktiviranjem tog člana Ustava parlament uključuje u donošenje odluka, što je, kako kaže, na neki način i sada slučaj.

"Ne u odukama, ali u raspravama o odlukama", rekao je Radin za zagrebačku N1 tv, precizirajući da je reč o njegovom ličnom mišljenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.