HRVATI HOĆE DA SRUŠE SPOMEN-KOSTURNICU PARTIZANA KOJE SU POBILI FAŠISTI: Naišli su na neočekivan odgovor!
Ilustracija, Foto: Printscreen You tube

hrvatska

HRVATI HOĆE DA SRUŠE SPOMEN-KOSTURNICU PARTIZANA KOJE SU POBILI FAŠISTI: Naišli su na neočekivan odgovor!

"Ovim spomenikom se odaje počast pojedincima koji su otišli u rat za ideju, a polupismeni ljudi to žele zatrti"

Objavljeno:

Zbog proširenja dečijeg igrališta u središnjem parku u Perušiću opštinske vlasti s te će lokacije premestiti spomen-kosturnicu s posmrtnim ostacima 52 borca - žrtava fašističkog režima, koja je ujedno i spomenik za još 16 Perušićana koji su s još 33 Ličanina sudelovali i život izgubili u Španskom građanskom ratu boreći se protiv diktature Franciska Franka.

Toj su se odluci snažno usprotivile porodice stradalih, ali i deo braniteljske populacije u opšini, smatrajući taj čin ne samo neprimerenim, nego "perfidnim samo kako bi se dobile simpatije desnog biračkog tela". Nameru su osudili i iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Načelnika opšine Ivicu Turića (HDZ) kritike su još više osnažile u odluci da spomenik makne iz središta mesta.

- To nema veze ni sa kakvom ideologijom. Spomenik je ostao neoštećen u Domovinskom ratu. Sada je pretnja sigurnosti dece. Premestićemo ga samo 150 metara dalje, u Aleju spomenika koju projektujemo. Ovdj nema govora ni o kakvoj spomen-kosturnici, nego je reč o običnom spomeniku i ja u svemu ovome uopšte ne vidim neki problem - rekao nam je načelnik Turić.

Uputio nas je na svog zamenika Mihaela Kurteša za detalje. S njim smo se našli u parku, tačno ispred zdanja. Jeste zapušten i svakako odudara od obližnje fontane, šetališta i dečjih sprava za igru. Ograđeno je s istaknutim upozorenjima da predstavlja opasnost.

Žrtve Titanika

- Taj je spomenik u parku otkad je i parka. Istražili smo po svim registrima i zaključili da nije reč o kosturnici. Na temelju toga smo i prijavili evropski projekt uređenja dečjeg igrališta. No, premeštanje dolazi zbog stanja spomenika, a inicijativu su pokrenuli roditelji koji vreme provode u parku i Inicijativa mladih. Oni su reagovali zbog urušavanja delova objekta, s prednje strane otpadaju ploče, a sa zadanje komadi betona od nekoliko kilograma. Deca se po tome penju, mi im to ne možemo zabraniti jer je spomenik javno dobro dostupno svima - kaže Kurteš.

Oni su u Opšini, napominje, pronašli način da spomenik opstane pa su tako osmislili projekt Aleja spomenika, gdje bi se premeštali i drugi spomenici s područja opšine ili bi se tamo gradili novi, kao jedan koji bi bio posvećen žrtvama Titanika, 13 od 16 Ličana koji nisu preživeli potapljanje broda. No, zasad bi se uz ovaj iz parka našli "određeni komunistički i partizanski spomenici iz okoline koji su u ruševnom stanju, te nekoliko spomenika iz Domovinskog rata koji su isto u lošem stanju". U početak bi se tamo našlo 15-ak spomenika, ali bi se s vremenom aleja mogla proširiti za još toliko. Cena premeštanja spomenika i gradnje aleja bila bi oko 400.000 kuna.

Na pitanje zašto se ne obnovi spomenik na postojećoj lokaciji pa uklopi u njihove planove gradnje igrališta, zamenik načelnika Kurteš kaže da to više nije moguće rešiti malim sanacijama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.