PRLJAVI ARAPINE, UZIMAŠ NAŠOJ DECI HLEB, ISTREBIĆEMO VAS SVE: Jezive pretnje Muhamedu u Zagrebu
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

USTAVNI SUD

PRLJAVI ARAPINE, UZIMAŠ NAŠOJ DECI HLEB, ISTREBIĆEMO VAS SVE: Jezive pretnje Muhamedu u Zagrebu

Država zbog otezanja postupka medicinskom tehničaru mora da plati 17.600 kuna

Objavljeno: 13:52h

Ustavni sud je odlučio - medicinskom tehničaru Mohamedu Salamehu iz Zagreba država mora isplatiti 17.600 kuna odštete jer mu je Opštinski radni sud u Zagrebu u parnici pokrenutoj zbog rasne i verske diskriminacije koju je trpio na radnome mestu povredio ustavno pravo na suđenje u razumnom roku. Ustavni je sud naložio Opšinskom sudu da mora u najkraćem mogućem roku, ne daljem od šest meseci, doneti presudu u njegovu slučaju.

Parnica koju je Salameh još u julu 2012, dakle pre punih osam godina, pokrenuo pred Opšinskim radnim sudom u Zagrebu zbog nacionalne, rasne i verske diskriminacije koju je trpio na radnome mestu u zagrebačkoj hitnoj pomoći još traje iako su sudski postupci pokrenuti u povodu tužbi za diskriminaciju hitne naravi.

Ustavni je sud ustanovio da Opšinski radni sud u Zagrebu nije imao nikakvih opravdanih razloga za otezanje postupka koji je Salameh pokrenuo protiv svojeg poslodavca. Taj postupak, utvrdio je Ustavni sud, nije složene naravi, Salameh svojim ponašanjem ni na koji način nije pridonio odugovlačenju postupka, na vreme je dostavljao lekarsku dokumentaciju i pisao dopise Opšinskom sudu.

Usprkos svemu tome zagrebački je Opšinski sud u ovom postupku imao razdoblja potpune neaktivnosti. Ustavni sud konstatuje da je od februara 2016. do maja 2019. postupak pred Opšinskim sudom iz opravdanih razloga bio na tri godine prekinut jer se čekala pravomoćna presuda u još jednom postupku za diskriminaciju koju je Salameh pred istim sudom pokrenuo protiv svojeg poslodavca - zagrebačke hitne pomoći.

Presuda u tom drugom postupku čekala se jer je imala karakter prethodnog mišljenja za ovaj postupak. Međutim, uprkos tom trogodišnjem prekidu, postupak koji je Salameh pokrenuo protiv poslodavca zbog diskriminacije ne smije trajati tako dugo, zaključio je Ustavni sud.

Slučaj medicinskog tehničara Mohameda Salameha zanimljiv je ne samo zato što govori o slučaju rasizma u jednoj medicinskoj ustanovi - Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, nego i zbog toga što ilustruje šta se može dogoditi kad žrtva diskriminacije potraži pomoć od suda.

Mohamed Salameh poreklom je iz Jordana, a u Hrvatskoj živi već više od 30 godina. Oženjen je Hrvaticom, otac je troje dece, a u zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu zaposlen je od 1997. Protiv zagrebačke hitne pomoći kao poslodavca i Grada Zagreba kao njen osnivača pred Opšinskim radnim sudom u Zagrebu, preko svoje advokatice Lidije Horvat, pokrenuo je dva sudska spora zbog diskriminacije.

Prvi spor pokrenuo je u decembru 2011. zbog zastrašujućih poruka koje je tokom zime i proleća te godine pronalazio u svojem radnom ormariću u garderobi zagrebačke hitne pomoći u Heinzelovoj ulici Zagrebu. U jednoj poruci je pisalo: "Smrdljivi Arape, uzimaš našoj deci hleb iz usta. Istrebićemo vas sve. Nestani iz ove kuće ili ćeš požaliti." U drugoj: "Smrdljivi Arape, nestani iz ove kuće ili će te progutati noć". Poruke su bile popraćene i "prigodnim" crtežima - na jednom listu bila su nacrtana vešala, a na drugome nož, a ispod crteža poruka "Biraj".

Poruke su ga duboko uznemirile i pozlilo mu je. Zatražio je od poslodavca da ga zaštiti od takvih poruka i osigura mu radne uslove u kojima neće biti uznemiravan. Kako poslodavac to nije učinio, u decembru 2011. podigao je protiv poslodavca - hitne pomoći - tužbu zbog diskriminacije. Međutim, pola godine od podizanja tužbe, u junu 2012., u svojem je radnom ormariću ponovo pronašao poruku: "Smrdljivi Arape, bliži ti se kraj", pa je u julu iste godine pokrenuo i drugi postupak protiv poslodavca.

U oba postupka Salameh je priložio opsežnu medicinsku dokumentaciju - zbog stresa i straha razvio je simptome PTSP-a i depresije, zbog kojih je bio na višemesečnim bolovanjima. Prvi postupak za diskriminaciju, koji je pokrenuo u decembru 2011., pravomoćno je okončan u februaru 2019. Sudija Opšinskog radnog suda u Zagrebu Jasna Galešić presudila je da zagrebački Zavod za hitnu medicinu i Grad Zagreb nisu Mohameda Salameha zaštitili od diskriminacije, dosudila da mu plate odštetu od 50.000 kuna uvećanu za zatezne kamate, kao i razliku plaće koja mu je umanjena zbog bolovanja u iznosu od 136.699 kuna, također uvećanu za zatezne kamate, a poslodavac uz to mora platiti i 57.512 kuna sudskih troškova.

Druga parnica za diskriminaciju, koju je Salameh zbog ponovljenih pretnji pokrenuo u julu 2012., još traje i zbog njenog je odugovlačenja Salameh početkom ove godine podigao ustavnu tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. Temeljem odluke Ustavnog suda Općinski radni sud u Zagrebu primoran je donijeti presudu u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do sredine marta sledeće godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.