HRVATI UMREŠE OD LJUBOMORE! U Srbiji im posebno smeta JEDNA STVAR, hteli bi i oni tako!
Zagreb, Foto: Printscreen / Google street view

hrvatska

HRVATI UMREŠE OD LJUBOMORE! U Srbiji im posebno smeta JEDNA STVAR, hteli bi i oni tako!

Mislite li zaista da je Hrvatska toliko siromašna zemlja da ne može izdvojiti 80-100 miliona evra za nacionalni stadion?

Objavljeno:

Ovo je jedan stari, žalosni istočnoeuropski stadion. Dolazak u takav ambijent za nas je veliki korak u prošlost, ali moramo se nositi sa tim, tako je o stadionu u Maksimiru prošle nedelje pričao švedski izbornik Janne Andersson. Francuski novinari, koji su se sa zagrebačkim ruglom susreli tri dana kasnije, bili su još šokiraniji: - Ovo je strašno, kao da smo se vratili u socijalizam, zar svetski poznati fudbaleri, u svom glavnom gradu, moraju igrati na ovakvom ruglu? - pitali su se Francuzi.

Nažalost, moraju, to jest bolji nemaju, iako se ovaj dobrano raspada, a nakon zemljotresa istočna i južna tribina zbog opasnosti zatvorene su za navijače.

Srbi grade svoj Wembley

Hvalimo se da smo sportska velesila, ponosni smo na fudbalere kada osvajaju svetske medalje,ali kada im treba sagraditi jedan normalan dom, nacionalni stadion, onda mnogi kreću s floskulama: “Zagrebu nedostaju vrtići, škole, bolja gradska infrastruktura...”

Glupost! Jer novca mora biti i za jedno i za drugo. Stadion je zagrebački problem već više od 20 godina i zaista je neverovatno da se već toliko dugo ništa ne pomera sa mrtve tačke. Naslušali smo se u to vreme brojnih Bandićevih “driblinga”, lažnih obećanja o konačnoj obnovi Maksimira, o rušenju Maksimira pa gradnji novog stadiona na istom mestu, a već se mahalo i nacrtima novog stadiona, koji je trebalo da se gradi na Kajzerici. Ipak, taj “Plavi vulkan” na Kajzerici bio je samo još jedno lažno obećanje.

Mislite li zaista da je Hrvatska toliko siromašna zemlja da ne može izdvojiti 80-100 miliona evra za nacionalni stadion? Naš premijer Andrej Plenković u predizbornoj je kampanji naglasio da je nacionalni stadion potreba, i tu se zaustavio. Pogled u tuđe dvorište u zemljama u regiji otkriva da su i slabije ekonomije od naše, pa i manji gradovi od Zagreba, našle način da sagrade vrhunski komforne stadione, po visokim Uefinim standardima.

Na primer, albanska vlada i tamošnji fudbalski savez zajednički su vlasnici Air Arene u Tirani s 22.000 natkrivenih mesta. Gradnja stadiona trajala je od 2016. do 2019., a ceo projekat, u sklopu kojega su još i hotel Marriott i trgovački centar, koštao je 85 miliona evra.

Hrvatska fudbalskareprezentacija upoznala je i monumentalni objekat u Skoplju, stadion uz reku Vardar za 36.000 gledalaca, koji nosi ime pokojnog pevača Tošeta Proeskog. Gradnja tog objekta koštala je 60 miliona evra, a na njemu su finale Europskog Superkupa 2017. igrali Real Madrid i Manchester United.

Pa ako mogu Makedonija i Albanija, onda i hrvatski državni proračun valjda može podneti gradnju jednog stadiona za 30-ak hiljada navijača.

Ne moramo biti megalomani kao Rumunji, koji su ekstraluksuzni stadion u Bukureštu 2011. godine platili čak 234 miliona evra, s kapacitetom od 55 hiljada mesta. Megalomani su i Mađari, od 2014. do 2020. u svojoj su zemlji sagradili neverovatna 42 stadiona!

U Budimpešti su obnovili ili sagradili čak dva stadiona. Puskas Arena sa 67.000 mesta otvorena je 2019. i koštala je 400 miliona evra, a 2014. su za 45 miliona evra sagradili Groupama Arenu s 22.000 mesta.

A Mađare bismo mogli pitati i kako takav stadion učiniti profitabilnim. Naime, na tom predivnom, modernom stadionu, osim fudbalskih utakmica, održavaju se koncerti, konferencije, čak i venčanja, a godišnji prihodi od vanfudbalskih aktivnosti na Groupama Areni iznose čak 12 miliona evra!

Ako i dalje mislite da je Hrvatska presiromašna država za gradnju novog stadiona, na kraju ćemo dodati i da sa gradnjom uskoro kreću i Srbi. Njihov predsednik Aleksandar Vučić aminovao je gradnju “srpskog Wembleya”, koji će koštati gotovo 250 miliona evra, a gradnja počinje za šest meseci.

Stadion finansira – država

A gde bi se uopšte stadion u Zagrebu mogao graditi? Iako u Dinamu navijaju da se sruši postojeći te na istom mestu sagradi novi, ta je opcija nerealna budući da je samo rušenje jednako skupo koliko i gradnja. Puno jeftinija opcija je gradnja stadiona u Blatu, tamo bi se zdanje od 30-ak hiljada mesta moglo napraviti za 80 miliona evra.

Često se u komentarima spominje: “Neka i HNS financijski učestvuje u gradnji stadiona”, no to je zapravo potpuno pogrešna teza jer nijedan savez u svetu nije sufinansirao gradnju nacionalnog stadiona, to je isključivo išlo na teret države i grada u kojem se stadion nalazi.

Gospodo državnici, vreme je da i Hrvatska dobije stadion kojeg se nećemo morati sramiti. Ako su mogli Albanci, Makedonci, Slovenci, Rumunji, ako mogu Srbi, onda će valjda moći i zemlja svetskih drugaka! Vatreni su to zaslužili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.