AKO VOLITE MASLINOVO ULJE, OVA DRŽAVA JE ODNELA PRVU NAGRADU U PRAVLJENJU ISTOG: Nema JAČEG I BOLJEG!
Maslinovo ulje, Foto: Profimedia

svaka čast!

AKO VOLITE MASLINOVO ULJE, OVA DRŽAVA JE ODNELA PRVU NAGRADU U PRAVLJENJU ISTOG: Nema JAČEG I BOLJEG!

Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cenjena na svetskom nivou.

Objavljeno:

Istra će u 2021. godini šesti put zaredom poneti titulu najkvalitetnijeg svetskog regiona za ekstra devičanska maslinova ulja, jer je 71 istarski maslinar uvršćen u novo izdanje prestižne publikacije "Flos Olei", saopštila je danas Turistička zajednica Istarske županije.

Flos Olei je medjunarodni vodič posvećen ekstra devičanskim maslinovim uljima, koja izrazito strogim kriterijima ocenjuju vrsni stručnjaci-degustatori, prenela je Hina.

Kako navode iz Turističke zajednice, to je posebno važno s obzirom da se u publikaciji "Flos Olei 2021" nalaze ulja iz celog sveta, odnosno iz 54 maslinarske države pa su se tako istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih, što je čak 14 odsto.

"Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Dovoljno je istaći kako Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana 43. U bilo kojem drugom važnom takmičenju ili jednostavno na mestima gdje se stiče i potvrdjuje reputacija, nemamo takav uspeh kao što ga ima istarsko ekstra devičansko maslinovo ulje", izjavio je direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

"U novom izdanju Flos Oleia uvrštena su 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre i dva iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvaliteta i primene najnovijih naučno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu", navedeno je u saopštenju županijske Turističke zajednice (TZ).

Vršilac dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin je rekao da je izuzetno ponosan na uspeh maslinara i činjenicu da je Istra čak šesti put zaredom proglašena najboljim maslinarskim regionom na svetu.

"Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cenjena na svetskom nivou", rekao je Radin.

Dodao je kako su vrhunska maslinova ulja plod dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi istarskih maslinara dok je u Istri, maslinovo ulje namirnica od velikog značaja - "naša regionalna posebnost, ; tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cenjen izvan našeg užeg zavičaja".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.