SVE JE VIŠE ĐAKA U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ GIMNAZIJI U ZAGREBU: Upisuju se deca iz cele Hrvatske
Upisuju se deca iz cele Hrvatske, Foto: Printscreen/Youtube

ŠESNAESTA GENERACIJA UČENIKA

SVE JE VIŠE ĐAKA U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ GIMNAZIJI U ZAGREBU: Upisuju se deca iz cele Hrvatske

Među učenicima je, kako prenosi ''P-portal'', sve više dece nesrpske nacionalnosti

Objavljeno:

Od 1. septembra u srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu nastavu prati šesnaesta generacija učenika, a ove godine upisano je njih 24, pa škola trenutno broji 64 gimnazijalca koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske.

Među učenicima je, kako prenosi ''P-portal'', sve više dece nesrpske nacionalnosti, a osim đaka koji dolaze iz Dalmacije, Like, zapadne Slavonije, ove školske godine prvi put su se upisali i učenici sa severa zemlje, iz Varaždina i Ccakovca.

Direktor škole protojerej stavrofor Slobodan Popović kaže da se broj učenika povećava iz godine u godinu, tako da ove godine gimnaziju pohađa 10 maturanata, 14 učenika trećeg razreda i 16 učenik drugog razreda.

''Unazad dve godine uočljiv je znacajniji upis đece iz Zagreba. Od 24 ucenika prvog razreda, njih 12 je iz Zagreba'', ispričao je Lalić za informativni portal Srba u Hrvatskoj i dodao da posebno raduje što gimnaziju upisuju deca koja su osnovnu školu završila u neposrednoj blizini te ustanove.

Izrazio je nadu da će se svi pozitivni trendovi nastaviti i ubuduće, te da će nova generacija gimnazijalaca ostvariti rezultate kao prethodne.

Kako je naveo, svoje srednjoškolsko obrazovanje prošle školske godine uspešno je završilo 18 maturanata.

''Većina njih je i pored svih otežavajucih okolnosti postigla veoma dobre rezultate i upisala fakultete u Hrvatskoj: medicinu u Rijeci, građevinu u Zagrebu, pravo u Zagrebu, elektrotehniku u Osijeku, Kineziološki fakultet u Zagrebu'', naveo je Popović.

Pravoslavna gimnazija u Zagrebu radi prema programu po kome rade i ostale opšte gimnazije u Hrvatskoj, ali je dodato još 30 odsto gradiva vezanog za srpski jezik, geografiju, istoriju i kulturu.

Gimnazijalci uče i ćirilicu, srpski jezik uz hrvatski, prošireno gradivo iz istorije i geografije, a budući da je škola pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, posebna pažnja se posvećuje duhovnosti i etičkim vrednostima.

Organizacija i rad srpske pravoslavne opšte gimnazije ''Katarina Kantakuzina Branković'' u novoj školskoj godini usklađeni su sa merama hrvatskog Ministarstva nauke i uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastava je počela uživo u učionicama uz pridržavanje epidemioloških mera, a škola je spremna i za druga dva moguća modela: za mešoviti oblik nastave u školi i na daljinu i online model.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.