BALKANSKI KARTEL PAO ZBOG KORONE SA TONOM KOKAINA: Španci tvrde da oni stoje iza svega
Kokain, Foto: Printscreen/MUP

UHVAĆENI NA DELU

BALKANSKI KARTEL PAO ZBOG KORONE SA TONOM KOKAINA: Španci tvrde da oni stoje iza svega

Zahvaljujući razmeni informacija između policija nekoliko zemalja, plovilo je locirano po dolasku u luku Almerija, odakle je dalje nastavilo put ka ostrvu Lanzarote. Kratko su se zadržali na ostrvu, sa namerom da put nastave ka karipskim vodama

Objavljeno:

Rutu kojom su članovi posade jedrilice pod hrvatskom zastavom prevozili 980 kilograma kokaina, diktirala je novonastala situacija s pandemijom korona virusa, te su krijumčari drogu vrednu 40 miliona evra umesto u junu, pokušali da prevezu u septembru kada su presretnuti od strane španske policije i uhapšeni, a sve zbog velikog broja sanitarnih kontorla.

Trojica Hrvata koji su činili posadu jedrilice "Majic", prema informacijama policije, isplovili su krajem februara iz Dubroknića u Hrvatskoj i otisnuli se ka Crnoj Gori, a sledeća destinacija bila im je, kako se veruje, Španija.

Već tada, do španske policije pristigle su informacije da se sumnja da bi ovo plovilo moglo biti korišćeno u međunarodnom švercu droge, te se posada "Majica" odmah našla na radaru policija.

Zahvaljujući razmeni informacija između policija nekoliko zemalja, plovilo je locirano po dolasku u luku Almeria, odakle je dalje nastavilo put ka ostrvu Lanzarote. Kratko su se zadržali na ostrvu, sa namerom da put nastave ka karipskim vodama.

Međutim, zbog pandemije korona virusa koja je pogodila ceo svet, posada "Majica" bila je nekoliko puta podvrgnuta sanitarnim i inspekcijskim kontrolama u različitim karipskim lukama.

- Činjenica je da su te okolnosti učinile da članovi posade odustanu od svakog pokušaja utovara droge u tim okolnostima, pa su se prvih dana juna vratili na Kanarski arhipelag, tačnije u luku Arecife na ostrvu Lanzarot - objasnila je španska policija.

Od tog trenutka, tri člana posade jedrilice "Majic" razdvojila su se i otputovala na različite strane.

- Sredinom avgusta, ponovo su se sastali na tom mestu i tada se ponovo pojavljuju na radaru policije, a otkrivena je i njihova namera da isplove ka Kanarskim ostrvima - navodi španska civilna garda u saopštenju.

Kokain
Kokain foto: AP/Ilustracija

Nekoliko dana nakon sastanka, "Majic" je isplovio poglašavajući svoju narednu destinaciju Centru za koordinaciju i pomorski nadzor civilne garde, informišući ih da kreću ka Brazilu. Međutim, nakon napuštanja ostrva, brod nije sledio najavljeni kurs, već je nastavio kretanje južno, paralelno sa afričkim vodama do Gvinejskog zaliva, krećući se uvek međunarodnim vodama.

Takva promena u ruti navela je agente da posumnjaju da je na otvorenom moru došlo do pretovara droge sa neidentifikovanog plovila, što je pokrenulo brzu intervenciju agenata, te su pomorske službe civilne garde preko njenog okenaskog plovila Rio Segura otisnule ka jedrilici.

Na taj način, u sredu 9. septembra u zoru, agenti su presreli plovilo. Prilikom pretresa potpalublja pronašli su 980 paketa kokaina čija se vrednost procenjuje na vrtoglavih 40 miliona evra.

Uhapšena su trojica državljana Hrvatske za koje se veruje da su angažovani od strane takzovanog balkanskog kartela koji je poslednjih godina učvrstio veze sa lokalnim proizvođačima kokaina širom sveta, posebno u Latinskoj Americi i postao jedan od vodećih u ovom poslu.

Veruje se da je 980 kilograma kokaina namenjeno evrpskom crnom tržištu.

Usledila akcija u Hrvatskoj

Hrvatska je policija nakon toga na području PU šibensko-kninske pretražila domove i druge prostorije kod osoba povezanih s uhapšenima. Oduzeli su više računara, mobilnih telefona i drugih predmeta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.