PREOPTEREĆEN HRVATSKI ZDRAVSTVENI SISTEM: Nemaju kontrolu nad epidemijom, očekuju PUNE BOLNICE
Hrvatska bolnica, Foto: Printscreen/youtube

VESTI IZ SVETA

PREOPTEREĆEN HRVATSKI ZDRAVSTVENI SISTEM: Nemaju kontrolu nad epidemijom, očekuju PUNE BOLNICE

Navodi se da je u poslednjih 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na testirane viši od 11 posto

Objavljeno:

U poslednjih nedelju dana u Hrvatskoj je više od 1.600 ljudi zaraženo korona virusom, na rezultate testiranja čeka se i do tri dana, dok su nekad bila dovoljna 24 sata, a epidemiolog Branko Kolarić, član saveta Vlade ističe da je sistem već sad preopterećen.

- Sistem je preopterećen, imamo povećanu potražnju za testiranjima, a to nije dobro. Ne veseli me da to čujem i nadam se da ćemo povećati kapacitete za testiranje - rekao je Kolarić večeras.

Navodi se da je u poslednjih 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na testirane viši od 11 posto, a da Svetska zdravstvena organizacija kaže da, ako je više od pet posto, zemlja nema epidemiju pod kontrolom.

- Mi u zadnjih 14 dana stvarno imamo povećan broj zaraženih i nismo sretni s epidemiološkim pokazateljima. Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla izmaći kontroli ako ne budemo ponovno napravili sve ono što treba: dovoljno testiranja, izolacija pozitivnih i samoizolacija kontakata, a za sve građane fizička distanca - kazao je Kolarić.

Tamo gđe se to ne može, nošenje maski, rekao je on, preneo je SEEbiz.

Premda zasad nema toliko bolničkih slučajeva, Kolarić kaže da bi se bolnice, s obzirom na ovo ubrzanje epidemije, opet mogle puniti.

- Imamo mlade zaražene osobe koje imaju lakše kliničke slike, ali s obzirom na ovo ubrzanje epidemije i povećanje broja zaraženih, nije za neočekivati da bi se opet mogle puniti bolnice, a onda smo u problemu - ocenio je hrvatski epidemiolog.

On smatra da imunitet krda, odnosno kolektivni imunitet, za sada ne pokazuje efikasnost.

- Pristalica sam da mi ovo zaražavanje stavimo pod kontrolu i da čekamo efikasnu vakcinu koja bi trebalo da dođe uskoro - rekao je Kolarić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.