ŽELJKU SU OZVUČILI ĆELIJU, I ON JE ISPRIČAO SVE DETALJE PLJAČKI! Mastermajnd kriminalne organizacije je ovako pao
Ozvučili mu ćeliju, Foto: Printscreen/Youtube

AU...

ŽELJKU SU OZVUČILI ĆELIJU, I ON JE ISPRIČAO SVE DETALJE PLJAČKI! Mastermajnd kriminalne organizacije je ovako pao

Snimali su takoreći životnu (kriminalnu) ispovest osobe koja je godinama neformalno važila za jednog od najpoznatijih organizatora oružanih napada

Objavljeno:

Pod ploču s instrumentima u autu, u automobilski retrovizor, pod lampu u garaži, u LCD televizor u stanu - samo su neka od mesta pod koja su hrvatski istražitelji u poslednje dve decenije, otkada je tu mogućnost dopustio zakon, postavljali prislušne uređaje kriminalcima kako bi im snimili razgovore.

No, sad su prvi put uspešno ozvučili zatvor, ćeliju u Remetincu, i mesecima snimali razgovore osumnjičenog. I to kakve razgovore.

Kriminalna ispovest

Snimali su takoreći životnu (kriminalnu) ispovest osobe koja je godinama neformalno važila za jednog od najpoznatijih organizatora oružanih napada na novčarske institucije i pošiljke novca. Međutim, u gotovo 90% slučajeva, usprkos kaznenim prijavama i optužnicama, Željko Vrbat Švajcarac (57) bi se na kraju uvek izvukao. Ili bi okrivljenici ili svedoci promenili iskaz, ili pak jednostavno nije bilo dovoljno dokaza. A optužbe su bile razne.

foto: Printscreen

Uglavnom se radilo o pažljivo isplaniranim prepadima na pošiljke novca, u kojima Vrbat nikada ne bi lično učestvovao zbog svog invaliditeta. Premda su optužbe uglavnom Vrbata opisivale kao vozača koji bi dovezao razbojnike na mesto prepada te ih kasnije odvezao, sve vreme se o njemu govorilo kao o mastermindu - čoveku s planom, koji je uvek znao gde, kada, i koliko će novca proći. Igra mačke i miša s policajcima trajala je više od descenije i po, a verovatno i puno duže.

Pljačka nakon koje sledi policijska akcija, beg u rodnu BiH, povratak, predaja, istražni zatvor, oslobađajuća presuda - obično se sve tako odvijalo. Prvi put policija mu je stala na rep tek krajem 2017., kad je skupina pljačkaša među kojim je i Vrbat napala dostavno vozilo Mediteran Securityja na Žitnjaku. Kada je video da su dokazi prejaki, na sudu je verovatno prvi put u životu mrtav-hladan rekao: “Smatram se krivim.

Ubačen pouzdanik

Spreman sam prihvatiti svaku kaznu koju mi sud izrekne”. Kako je bio neosuđivan, dobio je 4 i po godine zatvora. Vrbat je tako prvi put pravomoćno osuđen te je smešten u Remetinec jer se protiv njega još vodi nekoliko postupaka za pljačke i krađe. Međutim, dok je on mirovao iza rešetaka, nije mirovala policija.

Služba opšteg kriminaliteta u Heinzelovoj početkom prošle godine dobila je podatke kako Vrbat u miru zatvorske ćelije nadugo i naširoko prepričava čitav svoj “trnoviti” životni put te da je navodno rekao da je u proteklih 20 godina organizirao više od 200 oružanih pljački u Hrvatskoj, BiH, Švajcarskoj, Njemačkoj...

Među ostalim, da detaljno opisuje niz nikad rešenih oružanih napada na dostavna vozila AKD-a i Sokol-Marića iz davne 2006. i 2007. u kojima su razbojnici digli više od 10 miliona kuna. Policajci iz Heinzelove tad su odlučili pokušati nešto što dotad nikad nije bilo napravljeno u RH, a možda ni u Evropi - ozvučiti zatvorsku ćeliju, Vrbatu ubaciti pouzdanika, jednoga zatvorenika koji ga je ispitivao da mu prepriča pljačke, i sve tajno snimiti.

foto: Youtube printscreen

Pribavljen je nalog suca istrage u Velikoj Gorici kako bi tajno snimanje bilo zakonito, i jedna od najzanimljivijih tajnih akcija u istoriji hrvatske kriminalističke policije mogla je početi. “Sokol-Marić? Ja sam njima j...a majku. Ubio (opljačkao) sam ih milion puta. Znaš koliko su oni ostali oštećeni. Rešio sam ih pun k...c puta, Sokol Marić više bio poludio...”, pričao je Vrbat. “Koliko je tvoj najveći udar bio?”, pitao je jedan zatvorenik. “Šest miliona kuna”, odgovara Vrbat.”Nemoj z.......t ?”, kaže dalje zatvorenik.

“Da. Na nas trojicu. Znači, tipovao nam. Kad je tipa, onda je dobar posao. Kad smo to radili, onda su još bile vreće. Znali smo da su to levati kad izađu. Nije problem uzeti 15 vreća, uzet 15-20 miliona kuna. Tu je bilo negde po milion kuna, negde dva, negde tri... Znači minimalno po milion kuna.

Obišli su tako jedno 7-8 banaka. I mi tako gledamo stane tu, stane tu, stane tu i vreća po vreća, znači jedno 8 do kraja”, ispričao je u skriveni mikrofon govoreći u jednom trenutku da su tada (2006./2007.) znali svaki imati po 10 miliona kuna. Vrbat je niz pljački detaljno opisao, rekavši gde je stajao, kakvo su oružje koristili, koji automobil i od koga je auto nabavio.

Kad stvari krenu po zlu

Ispričao je kako je to i kada stvari krenu po zlu, odnosno kada su zaštitari uzvratili paljbu ubivši jednoga njegovoga pljačkaša, a drugoga teško ranivši (Getro, Sesvete, prosinac 2007.) te kako se tada jedva izvukao. ”Bio sam udaljen niti 100 metara”, rekao je Vrbat koji je za tu pljačku bio pravomoćno oslobođen.

Na osnovi tajnih snimaka, ali i drugih dokaza koje je policija “fiksirala”, posle više od 14 godina rešeno je ukupno 8 oružanih pljački od kojih je najstarija iz aprila 2006., a u kojima je opljačkao oko 12 miliona kuna. Hoće li snimke, prvi put tajno snimljene u jednome od hrvatskih zatvora, biti i dovoljan dokaz da se Vrbat osudi, tek će se videti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.