PROCURELO, KOLINDA JE HTELA DA GURNE TRAMPU RUKU U DŽEP! Nova saznanja o bivšoj predsednici Hrvatske
Kolinda, Foto: Damir Dervišagić

nepoželjan

PROCURELO, KOLINDA JE HTELA DA GURNE TRAMPU RUKU U DŽEP! Nova saznanja o bivšoj predsednici Hrvatske

Penzionisani general je već petnaestak godina na crnoj listi američkog State Departmenta

Objavljeno:

Ljubo Ćesić Rojs tvrdi da je predsednik Zoran Milanović državnik, a da se HDZ-ovci ponašaju kao lakrdijaši. Ova izjava upada u oči, čak i u 2020. godini, u kojoj ne manjka neverojatnih događaja.

Šts se dogodilo? Ukratko, penzionisani general je već petnaestak godina na crnoj listi američkog State Departmenta, još od delovanja Haškog suda. Na njoj je završio s Gotovinom i Ademijem, čija su imena nakon oslobađajućih presuda maknuta s liste, ali Rojsovo je ostalo. I evo, već ddeceniju i po su mu blokirani tekući računi i zabranjeno mu je putovati u SAD, Kanadu i Australiju. Uzalud je Ćesić obilazio hrvatske i američke institucije, uzalud je povlačio uticajne veze, uzalud je pokušavao privući pažnju na svoj slučaj. Niko mu nije pomogao, osim - Zorana Milanovića.

Kako je objavio Večernji list, predsednik je pri kraju nedavnog sastanka s 11 penzionisanih generala porazgovarao s Rojsom koji mu se požalio na svoje nevolje. Nekoliko dana kasnije, Rojs od američkog veleposlanstva prima potvrdu da se konačno postupa s njegovim slučajem i to nakon što se Milanović tamo osobno založio za njega.

Crna lista

Javili smo se Rojsu da nam prepriča što se dogodilo.

- Milanović me pozitivno iznenadio. Nije bilo vrata na koja ja nisam kucao, to mi je bilo stavljeno na vrat još kad sam bio zastupnik. Predsednik kluba HDZ-a tada je bio Šeks i kad je to izašlo, ja sam htio postaviti pitanje, ali on mi nije dao da postavim u ime kluba. Ja sam ga tada hteo tući. Hteo sam ga za kragnu uhvatiti, hteo sam ga udaviti - živopisno nam kazuje Rojs.

Ali što je bilo, zašto je uopšte završio na crnoj listi, pitamo ga.

- Nemam pojma, evo ja vas pitam zašto. Nisam bio ni optužen ni osuđen. Ja od 2010. nemam uopšte tekućeg računa, kao da sam terorista, kao da finansiram terorističku organizaciju. Nemam posla, penzionisan sam s 45 godina. Znate što ja mislim? Tamo u 2010., kad je Vaso ušao u HDZ, ja sam imao osećaj da mi naše službe to rade, da me progone - iznosi svoje sumnje general.

Kako kaže, niko mu dosad nije pomogao.

- Zamislite. Niko nije hteo ništa. Bio sam dvaput kod Plenkovića, on se, ajde, pokrenuo, rekao je ministrici Pejčinović Burić da vidi što je s time, ona me nazvala i rekla da će me zvati naši iz Vašingtona, ali niko me nije nazvao. Zdravka Bušić mi je pred svima rekla 'Nikad te niko neće skinuti s te američke liste'. Zgrozilo me to. A ja nemam dokaza ko me stavio na tu listu, samo svoje sumnje. Verujte mi, došao sam bio pred zid. General Gotovina mi je rekao da zovem nekog advokata koji mi je rekao da treba da platim 70 hilajada dolara. A odakle mi toliko novca? - pita se, više za sebe, Rojs.

Turanje papirića Trumpu

Tvrdi da se okrenuo i bivšoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović.

- Ja sam se obratio predsednici i doneo joj dokumente o mojoj ulozi u HVO-u. A ona mi je obećala da će dati papirić predsedniku Trampu. Ozbiljno, rekla je: 'Ja idem u Ameriku za četiri dana, turiću Trumpu u džep' - priča razočarani Rojs.

Na kraju, obratio se Milanoviću.

- Ja sam to rekao i njemu, a on je odmah prihvatio i rekao svojim ljudima. Iznenadio me, za dva dana su se već raspitivali za mene u ambasadi i rečeno je da se pokrenulo sve. A što se tiče Kolinda, razočarala me strašno. Ja bih se pobio za nju, ali ovo... Da je jedan papirić napisala, a ona ništa. I šta bi vi sad rekli? - pita se umirovljeni general.

Na kraju, još jednom zaokružuje priču opštom kritikom.

- Sinoć mi ministar Grlić Radman šalje poruku da je bio na večeri s veleposlanikom i usput razgovarao o meni. To se tako ne radi, na večeri se pričaju šale, a ne ozbiljne stvari. Ne turaju se papirići. Što se tiče Milanovića, on se postavio kao državnik, a ovo sve dosad je bila lakrdija. Jedino, ajde, moram priznati korektan razgovor s Plenkovićem, ali šta ćeš kad je pustio to na tu Pejčinović Burić - ispričao nam je Ljubo Ćesić Rojs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.