HRVATSKA PRED KATASTROFOM: Upravo je stigla prognoza o PADU BDP za 2020, ovo je HOROR kakvom se nisu nadali!
Hrvatska se suočava sa problemima, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

sumorna predviđanja

HRVATSKA PRED KATASTROFOM: Upravo je stigla prognoza o PADU BDP za 2020, ovo je HOROR kakvom se nisu nadali!

U najnovijem izveštaju Evropske komisije uz letnje prognoze se navodi kako je Hrvatska ekonomija pre izbijanja krize bila otpornija nego uoči globalne finansijske krize 2008. godine.

Objavljeno: 10:29h

Hrvatsku čekaju još teže posledice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo. Prema najnovijim prognozama koje je danas objavila Evropska komisija pad BDP-a u Hrvatskoj će ove godine biti čak 10,8 posto da bi sledeće godine počeo oporavak i rast bio 7,5 posto BDP-a. Jedino Italija sa padom od 11,2 posto i Španija sa 10,9 posto će imati veći pad od Hrvatske. U sličnu kategoriju spada i Francuska koju čeka pad od 10,6 posto te Grčka sa padom od 9 posto. Iz ovoga je vidljivo da će najteže biti pogođene upravo države kojima je turizam jedna od ključnih grana. Najmanje će krizu osetiti Poljska koja bi trebala imati pad od 4,6 posto te Švedska od 5,3 posto. U najnovijem izveštaju Evropske komisije uz letnje prognoze se navodi kako je Hrvatska ekonomija pre izbijanja krize bila otpornija nego uoči globalne finansijske krize 2008. godine. Previđa da će u oporavku sledeće godine najveću ulogu imati rast domaće potražnje kao što je i za pad to bio glavni faktor. - Privatna potrošnja bi se trebala brzo oporaviti nakon otvaranja ekonomije jer je, čini se, izbegnuto otpuštanje radnika na masovnom nivou zahvaljujući dotacijama vlade. Trenutni i novi projekti finansirani od strane EU i nekoliko dotacija za likvidnost za preduzeća bi trebale pomoći u oporavku investicija - smatra Evropska komisija.

Predviđaju da će turizam i tokom sledeće godine biti u problemima zbog nastavka poremećaja u međunarodnom putnom saobraćaju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.