Rade kao crnci: Za sitne pare rintaju i po 16 sati dnevno (FOTO)
Foto: Profimedia

moderno ropstvo

Rade kao crnci: Za sitne pare rintaju i po 16 sati dnevno (FOTO)

Tamo gde nema kontrole, nema sindikata, poslodavci ne poštuju zakon i iskorišćavaju sezonce
Objavljeno: 11:13h

O lošim uslovima sezonskog rada mnogo se govori, ali nikako da se u celosti promene. Tamo gde nema kontrole, nema sindikata, poslodavci ne poštuju zakon i iskorišćavaju sezonce.

foto: Profimedia

- Ide se do te mere da s njima sklapaju ugovore o radu na mesec dana, a ako se zbog nečega pobune, ugovor im se ne produžuje - rekao je Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, piše Glas Slavonije. Tvrdi kako je situacija sa smeštajem radnika šarolika. - U pravilu, samo veliki imaju donekle adekvatan smeštaj, dok je ostalo ispod svakog nivoa. Većina sezonaca mora poslodavcu da nadoknađuje za smeštaj i hranu - kazao je Andrić. Prosečne plate su 3500 do 4500 kuna neto. - To bi trebala bi trebalo da bude plata za redovno radno vreme, ali poslodavci izbegavaju da daju slobodan dan - rekao je Andrić.

foto: Beta

- Radnici u sezoni odrađuju veliki broj sati. Najveći problem radnika koji rade u sezonskim područjima je ostvarivanje određenih prava poput korišćenja godišnjih odmora - napominje Zlatica Štulić, predsednica Sindikata trgovine Hrvatske. Ne čudi zato što je mnogo ljudi koji su isključivo radili sezonske poslove, otišlo u neke od zemalja EU-a, kako bi za bolje uslove i veće plate rešili svoju egzistenciju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.