HRVATI NAM CRTAJU KRSTOVE NA GLAVAMA: Migranti ispričali detalje UŽASA na granici
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

jezivo

HRVATI NAM CRTAJU KRSTOVE NA GLAVAMA: Migranti ispričali detalje UŽASA na granici

Naterali su ih da legnu, a pravo mučenje je tek onda počelo

Objavljeno:

Ahmad Tabiš je prešao sedam državnih granica i bio tako blizu svom cilju da uđe u Evropsku uniju. Mislio je da je prošao najgore, ali se ispostavilo da njegovim mukama nije stigao kraj. Naišao je na hrvatsku granicu i tu pretrpeo batine i poniženje.

On je samo jedan od mnogih migranata, koji su, tražeći bolji život, u Hrvatskoj maltretirani.

Tabiš je ispričao za danske medije kako su ga pretukli u crno obučeni pripadnici hrvatske granične policije. On sada ima slomljenu nogu, slomljen nos, nekoliko šavova na glavi i povređeno oko.

Kako je ispričao, Hrvati su uživali dok su ga tukli.

Kada je 36-godišnji pakistanski migrant, zajedno sa grupom od 11 drugih jedne večeri prošle nedelje, prešao granicu između Bosne i Hrvatske, krenuvši ka Italiji, bio je spreman za prepreke. Ruta migranata iz Pakistana preko Irana do Turske, Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Bosne, gde on sada boravi, nije nimalo bila laka. Nijedna zemlja ne želi ilegalne pakistanske migrante i svi čine sve što mogu kako bi zaštitili granice.

Ali ipak, nisu očekivali da će, na pokušaju da uđu u Hrvatsku, graničari pucati ka njima.

Naterali su ih da legnu, a pravo mučenje je tek onda počelo.

- Naizmenično su nas udarali puškama, štapovima i sekli po dlanovima. Svi obučeni u crno su se ređali, dok nas je jedan tukao, drugi je sve snimao kamerom. Čitav sat su nas tukli na smenu dok su se smejali. Zabavljali su se - možda su pili. Nemam pojma, ali ono što se dogodilo nije bilo obično ponašanje policije. Bili smo prestravljeni... Stavljali su nam kečap i majonez u rane, odveli nas nazad do granice i tražili da se pogrbimo i puzimo natrag kroz šumu - rekao je on za sajt "Berlingske".

foto: Uprava carina

Novinari danskog sajta su videli i objavili slike koje dokumentuju slomljene udove, krvave glave i rane napunjene majonezom i razgovarali sa drugim migrantima koji su prijavili slična iskustva.

Sistematsko nasilje

Pojava u kojoj se izbeglice i migranti ilegalno šalju natrag preko granice iznenađujuće je uobičajena duž spoljnih granica EU, uprkos jasnom kršenju Konvencije o izbeglicama.

Poslednjih meseci, međutim, došlo je do povećanja nasilja, kaže Nikola Bej, menadžerka Danskog saveta za izbeglice u Bosni.

foto: Beta/Dado Đilas

- Od onoga što čujemo od migranata, postalo je nasilnije, ponižavajuće i sistematičnije - rekla je Bej.

Danski savet za izbeglice prati spoljnu granicu EU između Bosne i Hrvatske od maja prošle godine, a samo u aprilu je ta organizacija registrovala 1.641 slučaj migranata koji su vraćeni u Hrvatsku. Od toga, 891 je bilo izloženo nasilju, dok je 1.253 pokradeno ili povređeno.

Početkom maja grupu od 33 migranta hrvatska policija je navodno pokrala, pretukla i prskala im narandžaste krstove na glavavama, a graničari su to opisali kao "lek za korona virus".

- Nacrtali su nam krstove na glavama, a nekolicini su obojili i brkove i čela. Potom su nas naterali da skinemo odeću i obuću. Uzeli su nam novac i mobilne telefone, pa su zapalili našu odeću i imovinu. Desetak njih je zatim stalo u red i nateralo nas da hodamo pored njih. Dok smo to radili tukli su nas drvenim štapovima i policijskim palicama. Nakon toga su nas gurnuli u reku i rekli nam da se ne vraćamo - rekao je jedan azilant.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.