ZNA SE KAKO MOŽETE U HRVATSKU NA MORE: Ograničenja na plažama, popust na putevima, sunčanje u društvu kontrolora...
Hrvati su obelodanili mere za ovu turističku sezonu, Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

turizam i korona

ZNA SE KAKO MOŽETE U HRVATSKU NA MORE: Ograničenja na plažama, popust na putevima, sunčanje u društvu kontrolora...

Maske su obavezne za sve zaposlene u turizmu, od konobara do recepcionera, a u većini objekata više kategorije radiće posebni ventilacioni uređaji.

Objavljeno:

I Hrvatska je jedna od zemalja u Evropi koja je polako počela da popušta restriktivne mere. Donosimo vam reportažu Večernjih Novosti o trenutnoj situaciji.

OD STALNOG DOPISNIKA - ZAGREB

U sedam dana otkako je Hrvatska popustila mere oko virusa korona, sve više inostranih turista ulazi u zemlju. Slovenija je ukinula restrikcije za ulazak u Hrvatsku, koja je do sada sa pet država dogovorila dolazak turista. Prvi turisti iz Kine trebalo bi da dođu do septembra, a pristižu gosti iz Mađarske, Austrije, Češke i Slovačke.

Čeka se dogovor sa Srbijom oko otvaranja granica za turističke dolaske, kako bi se izbegao dvonedeljni karantin.

Kako je u Hrvatskoj poslednjih dana minimalan broj novozaraženih, boravak turista mogao bi biti sasvim oslobođen drastičnih i posebnih mera, iako će neke od njih biti na snazi. Tako je predviđeno da se na sto kvadrata plaže može smestiti 15 osoba, s tim da peškiri ne smeju biti jedan do drugog. Na svakoj većoj plaži biće službene osobe koje će pratiti ponašanje turista i sprečavati da dođe do gužv.

U hotelima će se striktno sprovoditi higijenske mere, na svim mestima biće postavljena sredstva za dezinfekciju, a stolovi u restoranima biće mnogo udaljeniji nego do sada.

Šta će biti sa "švedskim stolovima", tek treba da se vidi, ali kako sada stoje stvari, hoteli ih neće imati. Posebne mere biće i u nacionalnim parkovima poput "Plitvičkih jezera", a ulaznice će morati da se kupe unapred kako bi se tačno znalo koliko posetilaca može da uđe.

Da bi se privukao što veći broj turista u Hrvatsku, ovog leta na auto-putevima važiće zimske, znatno niže cene, a ukida se i putarina za prelazak mostom na ostrvo Krk.

Maske su obavezne za sve zaposlene u turizmu, od konobara do recepcionera, a u većini objekata više kategorije radiće posebni ventilacioni uređaji. Boravak na recepciji će se maksimalno skratiti, pa će gosti u sobama ispuniti potrebne formulare.

Cene su na čekanju, jer mnogi kalkulišu hoće li biti niže. Jedino se Dubrovnik odlučio na korekcije, tako da se u veoma dobrim hotelima može dobiti noćenje za manje od 100 evra. Konkurencija u privatnom smeštaju na dubrovačkom području je tako velika da nije isključeno da će kvalitetni apartmani koštati oko 50 evra. Tako je i u Rovinju, gde se u julu apartmani nude za 50 do 70 evra, dok hoteli zasada nisu jeftiniji i cena noćenja se kreće od 150 do 500 evra.

BIĆE KULTURNIH DOGAĐAJA

OVOG leta održaće se "Dubrovačke igre" i Filmski festival u Puli, a "Ulisis", pozorište koje vode Rade Šerbedžija i Duško Ljuština, proslaviće na Brionima dvadesetu godišnjicu rada. jedino će umesto 600 gledalaca moći da ih bude maksimalno 200

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.