HRVATSKA VEĆ OTVORILA GRANICE, iako EU još nije donela odluku o tome!
Ilustracija, Foto: EPA / FEHIM DEMIR

BORE SE ZA TURIZAM

HRVATSKA VEĆ OTVORILA GRANICE, iako EU još nije donela odluku o tome!

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije

Objavljeno: 10:01h

Iako je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović juče najavio da će Evropa na nivou cele Unije danas doneti odluku o tome kako će se ovog leta obavljati turistički promet, ispalo je da je Hrvatska svoje granice za turiste neformalno otvorila, zapravo, pre četiri dana.

Nešto o tome naslutiti se moglo još juče, takođe tokom redovne konferencije Štaba civilne zaštite, kada je šef Štaba Božinović na upit novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezervisan turistički smeštaj - zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Prva podrazumeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sahranu, a i za jedno i drugo na granici mora predočiti konkretnu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki ekonomski subjekt, a treća se situacija odnosi na strance koji za posetu zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno ekonomski interes.

Kako "Jutarnji" saznaje od dobro upućenog izvora, upravo turisti pripadaju u tu kategoriju ekonomskog interesa te, iako to tako odlučeno nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

- Naravno da je svaki turist ekonomski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati te će moći doći na letovanje ako su uplatili neki aranžman - kaže za Jutarnji izvor blizak Štabu, čime, ustvari, potvrđuje i izjavu koju je ministar Božinović novinarima dao u ponedjeljak.

Strani će turisti, pojašnjava izvor, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti upute o ponašanju u pisanom obliku.

- To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći kupati jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputa koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni provoditi smernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - dodaje.

foto: Thinkstock

Nakon što je Božinović još dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smeštajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vest je iznenadila brojne učesnike turizma, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigde nije navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

Ipak, izjava je bila dovoljna da Ministarstvo turizma kao krovna institucija odmah bude zatrpana upitima i pozivima svih onih koji ove godine očekuju kakav-takav turizam, i to sa željom da im Ministarstvo službeno objasni koji to turisti doista mogu prelaziti granicu, po kojim uslovima, kakva će se dokumentacija od njih tražiti na granici te koja će biti ostala pravila.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma Štabu civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizuje”, odnosno da se u uslove prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu preći ako poseduju potvrdu rezervacije smeštaja u smeštajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve - hotele i ostale vrste smeštaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Osim toga, dosta je nejasnoća i o tome važe li uslovi ili ne važe i za članove porodice i rodbinu, pa će i to verovatno biti potrebno dodatno definisati.

No, hoće li izmene i formalno-pravno biti unesene u preporuke, prepustiće se na volju Štabu.

Zbog prilične količine šumova po pitanju prelaska stranaca preko hrvatskih granica, juče su dopis Ministarstvu turizma poslale i Hrvatsko udruženjeaturizma te Kamping udruženje Hrvatske, koji su poslednjih dana zatrpani upitima o prilično nejasnim uslovima prelaska granica.

- Tražili smo da nam Ministarstvo turizma jasne odgovori koji to stranci i po kojim uslovima smeju preći granicu, a potom i da informaciju o tome kakvi će uslovi za njih važiti prilikom povrata u njihove matične zemlje. Naime, za turizam nije važno samo kakva pravila važe kod nas nego i kakva će pravila za turiste važiti na povratku kući - hoće li morati ići u izolaciju i slično. Mislimo da bi Ministarstvo trebalo jasno izdvojiti pravila za sve kako bismo ih potom mogli dalje komunicirati turistima - rekao je direktor Hrvatskog udruženja turizma Veljko Ostojić.

Hrvatska se na ovakvo neformalno popuštanje mera prelaska granica odlučila praktički kako ne bi naljutila Evropsku uniju, zajednicu koja forsira da se postupak prelaska granica definiše na nivou cele Evrope, a takav stav, kaže sagovornik Jutarnjeg, uglavnom forsiraju veće zemlje, one koje ne zavise o turizmu, i one koje bi ovo leto svoje građane radije zadržale unutar granica.

- Mi smatramo da nema potrebe uslovljavati da otvaranje granica bude istovremeno u svim zemljama jer ih nismo svi istovremeno niti zatvarali, no pritisak je ovde prilično jak pa je pitanje ko će pobediti. No, bilo kako bilo, za turizam nije važno isključivo to hoće li biti otvorene samo naše granice, nego kakvi će uslovi biti na granicama ostalih zemalja. Bude li neka zemlja svojem građaninu nametnula da prilikom povratka iz Hrvatske mora 14 dana provesti u izolaciji, onda to sigurno neće biti stimulativno za turizam - saznaje se od sagovornika Jutarnjeg koji ističe da su neke zemlje na području Evrope već međusobno definisale protok preko granica.

Kako je ministar Cappelli nedavno već najavio, ugovor sa Slovenijom, u čijem će sastavljanju učestvovali i epidemiolozi, trebao bi biti gotov do kraja ovog nedelje, a granice s ovom zemljom otvorene do kraja maja.

Hrvatska se pritom, naravno, nada da turistima koji budu napuštali zemlju, odakle god dolazili, neće biti nametnuta mera samoizolacije i upravo bi to bilateralnim sporazumima trebalo i definisati.

- Mere samoizolacije na granicama uvedene su kao prevencija i to se sada menja. I Evropska komisija će sutra izaći s preporukama granica unutar EU i mogućnostima aktiviranja turizma i u tom će se kontekstu razgovarati o tome kako pojedine države, pa i regije mogu internim sporazumima regulisati prelaz granice po fazama. Jedno takvo područje postoji na Baltiku, a sada se razgovara o drugim područjima. Znate da smo i mi u kontaktu sa svojim susedima - rekao je Davor Božinović, šef Nacionalnog štaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.