U OVOJ BALKANSKOJ ZEMLJI TESTIRANJE NA KORONU SKUPLJE NEGO U NEMAČKOJ: Debelo će se plaćati!
Testiranje na koronavirus, Foto: EPA / Zoltan Balogh

VIDI VIDI

U OVOJ BALKANSKOJ ZEMLJI TESTIRANJE NA KORONU SKUPLJE NEGO U NEMAČKOJ: Debelo će se plaćati!

Dva dana zaredom u Zagrebu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze, pa na drive-in testiranju nema nijednog automobila

Objavljeno:

Već nekoliko dana moguće je da se građani Hrvatske testiraju na koronavirus bez simptoma ili uputa lekara.

Međutim, ako žele dokaz da nemaju Covid-19, test moraju da plate oko 200 evra (1.506 kuna).

Dva dana zaredom u Zagrebu nije zabeležen nijedan slučaj zaraze, pa na drive-in testiranju nema nijednog automobila. Bez gužve čak i uz novu mogućnost – plaćanje testiranja. Naime, oni koji nemaju uput i simptome, a iz nekog razloga im treba dokaz da nisu bolesni, mogu se testirati za 1.506 kuna. Ipak, za testiranje se morate najaviti, prenosi SEEbiz.

"Ukoliko imamo slobodnih kapaciteta, moguće je da se testiranje obavi na zahtev poslodavaca čiji radnici moraju da rade u inostranstvu i treba im potvrda PCR testova", rekla je Sandra Šikić, zamenica direkotroa Nastavnog zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Testiranje mogu platiti i oni kojima privatno treba dokaz o zdravlju zbog putovanja ili na primer pregleda u privatnoj poliklinici. Među onima bez simptoma prvi koji su počeli da plaćaju testiranja zbog posla su pomorci.

"Svaki pomorac pre nego što se ukrca, ukoliko njegov poslodavac traži trestiranje, odlazi u Zavod za javno zdravstvo. Plaća ga, a onda mu njegov poslodavac naknadno isplaćuje taj iznos za koji on naravno dobije račun", rekao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Zašto baš 200 evra (1.506 kuna), ako je Nacionalni krizni štab rekao da test košta oko 100 evra? Iz HZZO-a objašnjavaju da je jedno testiranje oko 100 evra, ali baš svi moraju da obave dva testiranja, i oni kojima to HZZO pokriva i oni koji sami plaćaju.

Iskustva onih koji su plaćali kažu da cena nije svuda ista. Osim toga, mnogi Hrvati koji žive u inostranstvu tvrde da je testiranje tamo značajno jeftinije. Na primer, u Nemačkoj košta samo 60-70 evra.

"Testiranja su vrlo šarena, čak i u Hrvatskoj. Dok je cena Zavoda oko 1.500 kuna, u Dubrovniku, koliko čujemo, ta cena skače i do oko 400 evra (3.000 kuna). Isto tako, znamo da neki privatnici to rade za 500 kuna", rekao je Melvan.

Iz Dubrovnika kažu da cena nije 3.000, već 1.850 kuna jer se pokrivaju i troškovi Doma zdravlja i testiranje koje se obavlja u Zagrebu. S druge strane, privatnici su jeftiniji jer ne koriste iste testove.

"Verovatno se ne radi o istoj vrsti testa. Dakle, ponavljam, ove testove koje koristi Zavod su klinički ispitani PCR testovi kojima potvrđujemo tri gena virusa Covida", rekla je Šikić.

Na području Zagreba, kažu, tek je nekolicina onih koji su odlučili da test platie iz svog džepa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SEEBIZ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.