RASTE BROJ ZARAŽENIH KOD KOMŠIJA: U Hrvatskoj 40 novoobolelih, ukupno 168
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA/Matteo Corner

RASTE BROJKA

RASTE BROJ ZARAŽENIH KOD KOMŠIJA: U Hrvatskoj 40 novoobolelih, ukupno 168

Više od 14.000 osoba nalazi se pod merama samoizolacije, a 90 osoba je karantinu

Objavljeno:

U Hrvatskoj je od juče potvrdjeno još 40 novoobolelih od korana virusa i sada je ukupno 168 zaraženih, od kojih se petoro oporavilo, saopštio je jutros Nacionalni štab civilne zaštite.

Više od 14.000 osoba nalazi se pod merama samoizolacije, a 90 osoba je karantinu.

Troje obolelih je na respiratoru. Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija i dalje pod kontrolom, ali da je loše što pojedinici u samoizolaciji ne poštuju mere što omogućava da se epidemija nekotrolisano širi.

On se zahvalio vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata na donaciji zaštitnih maski i opreme, koja je sinoć stigla u Zagreb. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je da se zbog sprečavanja širenja zaraze ukidaju sve međugradske autobuske i vozne linije, a zatvaraju se i javne površine, a primenjivaće se i strože mere za one koji krše samoizolaciju.

"Naši životi će se sve više menjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima", rekao je Božinović.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić istakla je da je došlo vreme da se svi uozbilje, jer "ovo nije film, već naša stvarnost".

"Ako želimo korona party (žurku) imaćemo ga, ali mislim da ne želimo. Korona parti izgledaće tako da će stariji završiti kao teško bolesni, na respiratoru. U Klinici primamo sve veći broj ljudi. Sada na naplatu dolaze odlasci na skijanja, nejavljanja i nepridržavanja pravila samoizolacije", upozorila je Markotić.

Ona je najavila da će u bolnicu ići samo teže bolesni, dok će oni s blagim simptomima biti u samoizolaciji.

Hrvatske vlasti donele su proteklih dana niz mera u borbi protiv širenja korona virusa, koje su na snazi 30 dana. Tako su, među ostalim, zabranjena javna okupljanja i sportski događaji, obustavljen rad u ugostiteljskim objektima i prodavnicama osim prehrambenih i apoteka, uz još neke izuzetke. Takođe je obustavljen rad sportskih i rekreativnih centara, kao i verska okupljanja. Širom zemlje zatvorena su dečja igrališta, uključujući sva igrališta i dvorišta vrtića i škola.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prelaza.

U najvećim hrvatskim gradovima pripremaju se novi kapaciteti za smeštaj pacijenata, a ispred zagrebačkog KBC Dubrava, koji će biti primarni intenzivistički centar, Hrvatska vojska podigla je šatore i ekspedicijski kamp za prihvat obolelih.

I u zagrebačkoj Areni se postavljaju bolnički kreveti koji će u slučaju potrebe biti namenjeni za smeštaj lakše bolesnih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.