SREDNJOŠKOLKE SE KRVNIČKI TUKLE ZBOG DEČKA! Skandal u školi zbog VRŠNJAČKOG NASILJA (VIDEO)
Tuča u Dubravi, Foto: Printscreen / 24 sata.hr

UŽAS U HRVATSKOJ

SREDNJOŠKOLKE SE KRVNIČKI TUKLE ZBOG DEČKA! Skandal u školi zbog VRŠNJAČKOG NASILJA (VIDEO)

Navodno su devojčice imale dogovorenu još jednu tuču, pa su direktori odlučili što pre da reaguju.

Objavljeno:

Prošle nedelje kod zgrade Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi u Hrvatskoj potukle su se dve učenice.

Snimala ih je vršnjakinja,a ostali su se okupili i navijali, pišu "24 sata".

SNIMAK POGLEDAJTE OVDE.

Navodno je sukob između njih izbio zbog dečka. Budući da se u zgradi nalazi nekoliko škola: Veterinarska, Agronomska i Prehrambeno-tehnološka, svi su direktori i pedagozi odmah reagovali.

- Istina je, učenice su se potukle u garažama iza škole. Čim sam čula šta se događa, odmah sam nazvala policiju, međutim dok su oni došli na mesto događaja, svi su se razišli - otvoreno za "24 sata" priča direktorka Veterinarske škole Andrea Đurđević.

Iako taj dan nisu uspeli da saznaju šta se tačno dogodilo, krenula je u istraživanje o kojim se učenicama radilo te koji je zapravio bio sled događa koji je doveo do međuvršnjačkog nasilja.

- Imamo jako puno učenika i nisu svi iz iste škole. Ali to nam u tom trenutku nije bilo bitno. Želeli smo pronaći počinitelje i stati tome na kraj - kaže direktorka.

Nakon dva dana istraživanja, anonimno je primila video tuče koji je snimala jedna od učenica.

- Trebalo nam je dva dana da otkrijemo ko su dve devojčice sa snimka. Čim smo saznali, obe smo pozvali u kancelariju na razgovor - nastavlja direktorka.

Saznali su da je jedna učenica Veterinarske škole, a druga Agronomske škole. Sastala se s direktorom Agronomske škole, Ivicom Marinićem te je s njim dogovorila daljnji postupak.

- U petak me direktorka Veterinarske škole obavestila da je jedna od učesnica tuče, učenica Agronomske škole. Pozvali smo obe devojčice u kancelariju , nazvali njihove roditelje, i obavili zajednički razgovor s pedagoškinjom - kaže direktor.

foto: Printscreen / 24 sata.hr

Navodno su devojčice imale dogovorenu još jednu tuču, pa su direktori odlučili što pre da reaguju.

- Najvažnije nam je bilo to prevenirati. Obavili smo razgovor s njima, a roditelji su ih odveli doma taj dan - kaže.

Nakon toga postupili su prema pravilniku i obavestili gradske sužbe, Ministarstvo i sve nadležne službe o tome što se dogodilo.

- To smo uradili u petak, tako da još uvek nismo izrekli mere učenicama, iako ćemo to uraditi do kraja ove nedelje - kaže direktorka Đurđević.

Nakon razgovora sa socijalnom pedagoškinjom, devojčice su se jedna drugoj izvinile te između sebe rešile problem.

- Došle su i do mene u kancelariju i rekle da su napravile glupost na koju su ih nagovorili drugi učenici. Pričale smo o tome na koji način bi druge učenike mogli edukovati o međuvršnjačkom nasilju, pa su se učenice same ponudile pred kolegama ispričati šta se dogodilo i zašto je bilo besmisleno - kaže ravnateljica.

Direktori svih škola rekli su kako je ovo prvi put da su se susreli s ovakvom situacijom, ali da će ovaj primer iskoristiti kao lekciju za sve učenike, ali i za sebe.

- Napravićemo edukaciju svih učenika o međuvršnjačkom nasilju te sada radimo na izradi plana na koji način ćemo to izvesti. Ovo je stvarno strašno i zaista ćemo se potruditi da se ovakve stvari više ne događaju - zaključuje direktorka.

Ovaj je slučaj primer gde su direktori škola jasno, pravovremeno i otvoreno reagovali, ali vršnjačko nasilje - pa i ovakvko nasilje među devojčicama, često se pokušava prikriti ili ignorisati.

Slične scene tučna devojčica u Splitu pojavile su se u javnosti pre dve godine, ali tada profesori splitskih srednjih škola nisu hteli javno govoriti o ovome fenomenu.

Priznali su tek da ovakve tuče nisu novost već nešto što se pojavljuje svakih nekoliko godina. Javnost vrlo teško saznaje za njih, tek kada osvanu na internetu, a u većini slučajeva snimke objavljuju oni koji su snimali i navijali za jednu od učesnica tučne. Posebno su teški i brutalni slučajevi gde je jedna devojčica izložena nasilju i zlostavljanju više vršnjakinja, pa je tako u Metkoviću više njih nanijelo teške povrede jednog devojčici.

Vrhunac šoka za hrvatsku javnost bila je priča od pre nekoliko godina kad je napadnuta učenica 8. razreda jedne osnovne škole u Splitu. Devojku (14) tokom velikog odmora pretukla je godinu dana starija devojka koja se bavi kickboksingom. Nije reč o adolescentskoj svađi koja je prerasla u fizički obračun, nego je premlaćivanje naručila razredna kolegica nesrećne cure.

Kickbokserica ju je najprije izudarala rukama po glavi, te je potom uhvatila za kosu i glavu joj “nasadila” na svoje koleno. Devojka je zadobila kontuziju desnog dela lica, nagnječenje nosa i hematome po celoj glavi.

Nasilnica se posle na Fejsbuku pohvalila ishodom obračuna. Majka pretučene devojčice nije mogla zaspati te večeri kada joj je kći došla kući s izobličenim licem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.