10 GODINA MI NISU DALI DA RADIM TO, SAD NE ZNAM NI DA LI BIH SMELA DA POKUŠAM: Kolinda na kraju OTVORILA DUŠU!
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP

oproštajni intervju

10 GODINA MI NISU DALI DA RADIM TO, SAD NE ZNAM NI DA LI BIH SMELA DA POKUŠAM: Kolinda na kraju OTVORILA DUŠU!

- Vera je za mene stvar unutrašnjeg kompasa, razumevanja, poštovanja prema ljudima, etičke vrednosti koje me vode kad zakon nije sasvim jasan. I toga ću se uvek držati

Objavljeno:

Bilo bi potpuno neodgovorno i neozbiljno samo tek tako da odem, da se povučem iz javnosti, postoje i neki projekti koje želim da završim. Kultura dijaloga, ambicija, obrazovanje, ženska prava, liderstvo, mentorstvo, to su vrednosti za koje ću se zalagati”, kaže Kolinda Grabar Kitarović.

Iako je manje-više i dalje sve na svom mestu kao proteklih pet godina, promene se u Vili Zagorje osete u vazduhu. Vila nad vilama, prepuna dela hrvatskih umetnika, poput Ive Šebalja, Ede Murtića i Ivana Meštrovića za koji dan prestaje da bude službena rezidencija predsednice Republike Hrvatske.

Saloni za svečana primanja, i održavanje sastanaka su prazna, a pakovanje svojih svojih stvari predsednica Kolinda Grabar-Kitarović još nije završila - na desetak dana sprečila ju je prehlada koja se pretvorila u bakterijsku infekciju grla. Samo nekoliko sati nakon što je dodelila poslednje odlikovanje zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću, Velered predsednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom i uručila ga njegovom nasledniku kardinalu Josipu Bozaniću na svečanosti na Pantovčaku, u svoju predsednički kancelariju je primila i nas, poslednju grupu novinara u svom mandatu.

Kako je vidljivo, kancelarija joj izgleda nepromenjeno, i dalje je potpuno nameštena, tu su njene privatne stvari, fotografije sa svetskim liderima Angelom Merkel, američkim predsednikom Donaldom Trumpom i papom Franjom, od ukupno 1930 darova koje je tokom mandata primila, najdraži još nisu u kutijama, nalaze se na policama i komodama kabineta.

- Postoje oni darovi koji imaju posebnu notu, za koje se vidi da nisu bili protokolarna obaveza već su dokaz prijateljstva. Volim dresove naših reprezentacija, potpisane lopte s nogometnog i rukometnog prvenstva svakako ću zadržati. A najbolji pokloni su zapravo oni nematerijalni, radost zbog medalja i predstavljanja Hrvatske u svetu - kaže Grabar-Kitarović koja je i nedugo nakon gubitka izbora poručila kako ‘ostaje u Hrvatskoj i radiće za Hrvatsku’.

Prijatelj i saradnik

Iza sebe ostavlja 99 zaposlenih, od kojih je 48 radnika i 51 službenika. Odluka o formalnom razrešenju njenih saradnika stupiće na snagu 18. februara, nakon što dužnost predsednika preuzme Zoran Milanović. Većina njenih savetnika vratiće se na poslove na kojima su pre radili, i s kojima će, tvrdi, nastaviti da bude prijatelj i saradnik.

- Nedostajaće mi baš svi, svi su se toliko trudili i zahvalna sam im na tome, ali mi odnose ne prekidamo. Radujem se novom životu - kaže predsednica koja je pre nekoliko dana formalno zatražila od Vlade da joj osigura prostor za novu kancelariju, na koji po zakonu ima pravo.

Prema proceduri, Vlada je njen zahtev delegirala Ministarstvu uprave, koje je potom poslalo predloge nekretnina i na temelju tog popisa odabraće svoje nove poslovne prostorije.

Nije joj u planu da odabere zaseban objekat već dve prostorije, potrebne za nju i sekretara u postojećoj nekretnini koju država i onako već plaća, kako bi troškovi bili minimalni.

Takav je objekat državna rezidencija u Visokoj, nekretnina koju država u celosti plaća, a u kojoj bi Grabar-Kitarović koristila tek dve prostorije. Upravo se ta lokacija čini izgledna za odabir buduće kancelarije.

Ima pravo na naknadu, u trajanju od šest plus šest meseci, ali najverovatnije je neće iskoristiti u celosti. Uz nju će pola godine biti i jedan član osiguranja i vozač. Kako nije samostalno upravljala vozilom od svog boravka u Americi, tačnije od 2011. otkad je obavljala dužnost pomoćnice glavnog sekretara NATO-a, ne usuđuje se da sama vozi automobil.

- Ipak je prošlo skoro 10 godina da nisam sama vozila automobil - uz osmeh nam govori Kolinda Grabar-Kitarović.

Do realizacije novog prostora za kancelariju, proći će mesec-dva dana, a kada ga konačno dobije, u fokusu će joj biti međunarodne vode, promocija Hrvatske u inostranstvu. Već sada je primila brojne pozive na počasna predavanja, pozive od instituta u Americi, gde će joj u govorima cilj biti da promoviše državu.

Prema statistici, Grabar-Kitarović je od 2015. do februara ove godine na spoljnopolitičkom planu bila izuzetno aktivna - bila je na 140 putovanja van zemlje i tokom njih obavila 71 državnih, i službenih a preostalih 69 putovanja imalo je radni karakter. U tih pet godina Hrvatsku je posetilo 105 stranih visokih državnika i izaslanika sa kojima se predsednica susrela.

Ide i ljubimica Kika

- Bilo bi potpuno neodgovorno i neozbiljno samo da odem, da se povučem iz javnosti, postoje i neki projekti koje želim da završim. Sa dosta državnika ostala sam u dobrim odnosima, nezahvalno bi bilo da bilo koga izdvojim. Nikad nisam pravila razliku među njima, da li je nečija država geografski velika ili se tretira kao moćna u svetu, prijateljstvo i odnosi sa bilo kojim državnikom meni su dragoceni. Bez obzira na veličinu zemlje, bitno je to iskreno prijateljstvo, tako se i grade odnosi u svetu.

Moramo se ophoditi prema drugima kao što želimo da se oni ophode prema nama. S poštovanjem i prijateljstvom. Zajedništvo, međusobno uvažavanje, kultura dijaloga, ambicija, obrazovanje, ženska prava, liderstvo, mentorstvo, to su vrednosti za koje ću se zalagati - kaže Grabar-Kitarović.

Poslednji svoj dan kao predsednica Grabar-Kitarović je počela u Frankfurtu. U Nemačkoj je takođe uručila hrvatskim udruženjima povelje Republike Hrvatske, susrela se s hrvatskim i nemačkim ekonomistima te im je poručila da je ovim činom želela da zaokružiti svoj predsednički mandat u kojem je naročitu pažnju posvetila Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamenili životom van Domovine.

Poslednju posetu je rezervisala za Ljubljanu, gde se 39. put sastala sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. Susreli su se na neformalnom radnom ručku nakon kojeg je kazala kako se slaže s Pahorom kada kaže da je njihova saradnja zaista bila za primer, iako su imali različite stavove o otvorenim pitanjima, posebno o arbitraži.

U svojoj kancelariji je poslednji dan primila ambasadore u Hrvatskoj te se oprostila s njima. U svojoj kancelariji je 18 puta organizovala Dan otvorenih vrata. Procene govore da je na svaki od tih dana njenu kancelarije posetilo između 200 i 300 građana, što znači da je u tih 18 puta kancelariju posetilo oko 4500 građana.

Za sada je njen stav da ne namerava da se meša u poslove Zorana Milanovića niti u pitanja unutarnje politike. U HDZ se zasad ne planira da vraća.

U novi život nakon predsedničke funkcije sa njom ulazi i ‘prvi pas Hrvatske’, Kika koju je predsednica udomila iz azila za napuštene životinje, verna predsednicina pratiteljica za koju svi kažu kako joj je ona posebno uveseljavala dane mandata i s kojom je često šetala po kompleksu i šumi na Pantovčaku. Vesela mešanka nedostajatće svim Kolindinim saradnicima, ali ne i paunu Juri, starosedeocu parka na Pantovčaku, na kojeg je Kika najviše volela da laje.

Prvo što će bivša predsednica da učini nakon isteka mandata jeste to što će se odmoriti i posetiti ćerku Katarinu u Americi koja studira na Harvardu. Tamo će provesti bar desetak dana u kvalitetnom druženju koje zbog kampanje u punom jeku nije bilo. Sledeći važan korak je dovršavanje doktorske disertacije pod nazivom “Odgovornost za zaštitu (R2P): koncepti, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije)”, pod mentorstvom profesora ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti Antona Grizolda.

Vreme za prijatelje

Ni sama još ne zna gde će odsad provoditi letne i zimske odmore, jer vila Peneda na Brijunima, smeštaj koji je dobila uz funkciju i u koji je volela da odlazi sa svojom porodicom ili sama, najviše joj je godila, pružala joj mir i privatnost, bez protokola, bez kuvara i konobara, iako je reč o smeštaju koji je daleko od luksuznih zdanja.

Na pitanje kako će od sada da izgledaju njeni opušteni trenuci, predsednica odgovara kako joj je plan što češće da ugošćava prijatelje u domu, što do sada nije bilo izvodljivo, ali kaže, i više vremena da provodi sa svojim prijateljicama.

- Mediteransku kuhinju obožavam, i volim da kuvam a tokom mandata jednostavno nisam mogla da pozivam prijatelje na večeru, stan mi je trenutno u radovima i moram sve to da sredim. Nadam se da će se druženja s prijateljicama sada intezivirati jer mi je najdraže da sedim sa njima i da razgovaramo uz picu. Što se sportskih aktivnosti tiče, poslednjih meseci jednostavno nije bilo vremena za bilo kakvu sportsku aktivnost, ali sada se vraćam u formu i zadovoljna sam kojom brzinom - smeši se predsednica. Uprkos gustom rasporedu, izgleda opušteno, a u glasu joj se još čuje promuklost od nedavne bakterijske infekcije grla.

Poznato je da voli da gleda filmove, a zadnji koji je pogledala bio je nedavno, upravo zbog bolesti, pa je ponovno odgledala “Ivanu Orleansku”, ekranizaciju njenog omiljenog francuskog reditelja Luca Bessona, a seriju koju najviše voli je “Teorija velikog praska”. Često sluša radio, a uveče obavezno upali CD sa zvukovima kiše koji je polako uspavljuju.

Američka škola

Ljubiteljka je hrvatskih modnih dizajnera čije je kreacije često nosila, ali i bila gošća u prvim redovima njihovih modnih revija, poput one Aleksandre Dojčinović. Kako kažu njeni saradnici, odeću hrvatskih dizajnera nikada ne bi primala na poklon već bi uvek kupila, pa je njen ormar danas pun ‘hrvatskih potpisa’ koje će rado nastaviti da nosi, jer i to je jedan vrsta promocije hrvatskog proizvoda u svetu. Za šoping nije imala vremena pa je cipele i torbice naručivala preko interneta.. Kao javna osoba često se našla na meti onih koji komentarišu njeno odevanje, frizuru, kilažu, a što se toga tiče, poručuje: “Ja sam ona američka škola po kojoj nije primereno komentaristi tuđi izgled”.

Poznata kao vatrena navijačica i ljubiteljka sporta, zasigurno će i nakon nastavka mandata nastaviti da ide na razne sportske događaje jer joj i to predstavlja jedan način relaksacije. Odlasci na svetu misu sa porodicom također ostaju deo njenih nepromenjenih rituala, a često je tokom mandata iskazivala koliko joj je vera važna pa tako i tokom poslednjeg odlikovanja.

“Obavljala sam svoj mandat u duhu optimizma i vere u svoj narod i svoju Domovinu, u duhu političkih načela progresivnog modernog konzervatizma, te u duhu vere i morala, u čemu sam uvek nalazila nadahnuće i u primeru života kardinala Franje Kuharića. Nisam bila u nedoumici oko toga ko zaslužuje da primi ovaj Velered”, tada je rekla svima prisutnima, a nama je emotivno poručila: “Vera je za mene stvar unutrašnjeg kompasa, razumevanja, poštovanja prema ljudima, etičke vrednosti koje me vode kad zakon nije sasvim jasan. I toga ću se uvek držati”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.