KOLINDA SPREMA STRAŠNU OSVETU: Poznato je i ko će je PODRŽATI U POHODU!
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta

promene na hrvatskoj političkoj sceni

KOLINDA SPREMA STRAŠNU OSVETU: Poznato je i ko će je PODRŽATI U POHODU!

Šta se dešava u HDZ-u nakon izbora?

Objavljeno:

- Moramo odbaciti podele i iskoristiti sinergijsku snagu onih bliže centru i onih na desnom centru. Na predsedničkim izborima su nam građani poslali poruku i svi to shvataju. I to je presudno za parlamentarne izbore i zadržavanje vlasti. Mislim da svi to shvataju - rekao je za Express sagovornik iz vrha HDZ-a koji je svojevrsni posrednik između centrističkih snaga Andreja Plenkovića i desnije struje stranke.

Sastanak u HDZ-u u utorak uveče prošao je mirnije nego što se očekivalo. Uz nekoliko kritika koje su povukli Milijan Brkić i Tomislav Tolušić. Ali od više sagovornika Express saznaje da je prošlo prilično mirno jer se HDZ-ovci još otvoreno ne suprotstavljaju stranačkom šefu. Međutim, to ne znači da je u stranci mirno.

Štaviše, u razgovoru s mnogim HDZ-ovcima saznaju da podele i dalje postoje i kritični su prema šefu jer ne želi priznati greške. No ako je verovati najavama s početka teksta, Plenković bi mogao izabrati drukčiju taktiku i, umesto u obračun s desnicom, krenuti u saradnju s njom kako ne bi izgubili i parlamentarne izbore. A u tom kontekstu razmatra se i opcija treba li da odlože unutarstranačke do posle parlamentarnih izbore u septembru.

Odluka je teška jer, ako bi je doneli, izazvala bi bes onih koji su već najavili svoju kandidaturu, ali i svih onih koji smatraju da Plenković loše vodi stranku i da ju je udaljio od birača desnijeg spektra.

- Ništa nije odlučeno, ali o tome će se razgovarati te tek kad se poslušaju svi, donijet će se konačna odluka. Ako unutarstranački izbori budu blizu parlamentarnim, to je put u propast. Mora biti velik razmak. Nismo imali nikad unutarstranačke pre parlamentarnih osim u vanrednoj situaciji odlaska Karamarka i prevremenih izbora - kaže za Express taj sagovornik.

foto: beta/lana slivar dominic

Predsedništvo u utorak veče prošlo u ispipavanju te mogućnosti odlaganja unutarstranačkih izbora, ali da nema još nikakvih potvrda. Pre izbora za predsednika inače treba sprovesti izbore za temeljne ogranke, pa za županijske organizacije. A sve po principu “jedan čovek - jedan glas”.

- Ne bi me čudilo da se to odlaganje dogodi. Nije tačno da bi Plenković to mogao iskoristiti da se obračuna sa svim nezadovoljnicima jer bi ipak trebao pitati itekako županijske organizacije i imao bi priliku zadovoljiti sve apetite listama. A šefovi županijskih organizacija bi ga mogli podržati jer oni tad ostvaruju uticaj na liste, a nakon unutarstranačkih izbora su mnogi svesni da to neće moći - kaže sagovornik Expressa.

Ipak, čini se da se od obračuna za sada odustalo jer su se izazivači, odnosno Plenkovićeva oporba, napokon ujedinili, barem za ovu bitku.

- Čini se da su zajedno seli Stier, Kovač, Brkić, Penava, Tolušić i dogovorili se da budu ujedinjeni. Jer tako su jači i teško da im onda Plenković išta može -- govori izvor koji je blizak spomenutom kružoku.

Pre samog Predsedništva spominjale su se i sankcije prema oponentima, ali i od toga se na kraju odustalo.

- To da bi išli na izbacivanje nekih članova teška je utopija - kaže visokopozicionirani HDZ-ovac.

Nakon svega čini se da je i sam Plenković, ali i njegova opozicija, izabrao status quo do daljnjega. No sagovornici Expressa upozoravaju kako stranka neće dopustiti odlaganje unutarstranačkih izbora jer nakon ovog poraza i lošeg rezultata na evropskim izborima stranka se mora resetovati.

- Znate, sad teško da bi mogli dobiti više od 30 mandata. Što se mene tiče, neka Plenković pobedi, ali neka onda malo i promeni kadroviranje. Jer ako bi onda stavio Kovača da nosi devetu izbornu jedinicu, ili Stiera da nosi svoju, odnosno ljude koji mu nisu dragi, ali su stranački važni, onda bi možda i imali šanse na parlamentarnim izborima. Pa i s njim na čelu. No ako ne bude slušao stranku, članove, i bude gurao po svome, nikome se ne piše dobro - govori uzbuđeno sagovornik koji je dobar i s Plenkovićevom strujom, ali i s njegovim oponentima

Drugi, pak, dodaje da su objašnjenja kako rezultate izbora treba analizirati tipična za Plenkovića, ali da će se uskoro morati potegnuti pitanje unutarstranačkih izbora. S obzirom na to da se zadnjih godina ime Milijana Brkića veže uz supermoći glavnog operativca, koji odlučuje o pobedniku, mnoge su oči sad uprte u njega. No on još nije izabrao kandidata kojem će dati podršku i pomoći mu da se uspne na čelo HDZ-a. Barem tako kažu sagovornici oko njega.

- Brkić je dao sve od sebe što je mogao u finišu kampanje. Dignuo je celu Bosnu i Hercegovinu. Neki bi to možda voleli predstaviti kao njegov poraz, možda čak i prikazati da je on najodgovorniji, ali to neće ići. On je bio koordinator za BiH, zadužen za dizanje i mobilizaciju birača i tu je bio uspešan. Za 50 posto u BiH je bila veća izlaznost - rekao je sagovornik koji je godinama blisko surađivao s Brkićem.

Kaže da bi se uskoro moglo znati koga će Brkić podržati na unutarstranačkim izborima i da bi to moglo biti iznenađenje za sve. U vreme pisanja teksta Express je dobio informaciju da bi to na kraju mogla biti predsednica na odlasku - Kolinda Grabar Kitarović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.