HRVATI PREPORUČUJU JEDNU DESTINACIJU U SRBIJI, DOBRO JE NAHVALILI! Zagrepčani preporučuje zimovanje SAMO OVDE!
Foto: Printscreen/Web kamere

hvala im

HRVATI PREPORUČUJU JEDNU DESTINACIJU U SRBIJI, DOBRO JE NAHVALILI! Zagrepčani preporučuje zimovanje SAMO OVDE!

Zagrebački portal Dnevnik.hr pozvao je čitaoce da, kao alternativu "zapadnim" skijalištima, provedu zimovanje na Staroj planini, jednom od najlepših zimskih turističkih centara u Srbiji, gde će uživati u svim zimskim radostima.

Objavljeno: 20:54h

U tekstu se navodi da Staru planinu nazivaju i Balkan planina, a mnogi govore da je jedna od najlepših prirodnih lepota Srbije.

Dodaje se da je dobro što tamo čak pet meseci u godini može da se uživa na snegu, pa je idealna za skijanje.

"Proglašena je zaštićenom i kategorizovana kao park prirode. Najviši joj je vrh, a ujedno i najviši u Srbiji Midžor, a visina mu iznosi 2.169 metara. Osim skijanja i snoubordinga, ovde možete da uživate i u planinarenju, a dok vremenske prilike to dopuštaju, u pogledima s visine možete uživati i ako letite zmajem ili paraglajderom", navodi Dnavnik.hr.

Potal preporučuje Staru planinu i svima koji "žele da preskoče skijanje i upoznaju čudesnu planinu u proleće ili leto".

U tekstu se ukazuje na to da će popularni evropski događaj Hajlander, koji se tradicionalno održava na Velebitu u Hrvatskoj, ovog juna biti održan upravo na Staroj planini.

Reč je o planinarskom izazovu u dužini od 100 kilometara, koji ucesnici treba da pređu za pet dana.

Dnavnik.hr navodi da je Stara planina smeštena u istočnoj Srbiji i prirodna je granica prema Bugarskoj, da je od Beograda udaljena 330 kilometara, a od Zagreba 735 kilometara, pa je za vožnju automobilom iz glavnog grada Hrvatske potrebno oko osam sati.

U tekstu se ističe da sneg na Staroj planini često padne već s prvim danom jeseni, ali da i ako prirodnog snega nema u dovoljnim količinama, topovi omogućavaju nesmetano skijanje.

Autor teksta se pobrinuo da čitaoce obavesti i o cenama ski-pasova, pa tako navodi da ulazak na skijalište šest dana košta 8.500 dinara, da cena dnevnog ski-pas za odrasle u glavnoj sezoni iznosi oko 2.200 dinara, a za decu 1.700 dinara.

"Ski-centar Stara planina sastoji se od skijališta Babin zub, na kojem je dostupna žičara Konjarnik kao četvorosed s pokretnom trakom za ukrcavanje do 1.400 skijaša na sat, a može se koristiti i ski-lift - sidro Sunčana dolina, čiji je kapacitet 1.200 skijaša na sat. Ako sa sobom vodite decu, dostupan vam je dečji ski-vrtić u sklopu hotela Stara planina", piše u tekstu.

Autor čitaoce poziva da istraže i lokaciju Jabučko ravnište, gde se nalazi prva u pogon puštena gondola u Srbiji, u kojoj od hotela prema ostalim žičarama i stazama može da se preveze do osam osoba, a na tom delu skijališta može da se dođe i do Babinog zuba žičarom Rudine.

Dodaje se da se može skijati na više od 13 kilometara staza različite težine, a oni koji vole veće izazove na skijama ili snoubordu, na raspolaganju imaju stazu za slobodnu vožnju.

"Ukupno ima pet ski-liftova, najteža staza ima tri kilometra, ona srednje težine tri, dok je najjednostavnija dužine sedam kilometara - dovoljno za uživanje", zaključuje se u tekstu zagrebačkog portala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.