DORA BILIĆ JE PROMENILA IME I SADA ŽIVI SA TERORISTIMA U SIRIJI: Užasna sudbina žene
Nema podataka nalaze li se Dora i dete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić, Foto: Printscreen

životna priča

DORA BILIĆ JE PROMENILA IME I SADA ŽIVI SA TERORISTIMA U SIRIJI: Užasna sudbina žene

Hrvatskoj bi u ovom kontekstu bila vrlo interesantna sudbina porodice pokojnog Senada Avdića Čađe

Objavljeno:

Protekle nedelje objavljen je podatak da se u izbegličkim i zarobljeničkim kampovima u Siriji trenutno nalazi 260 državljana Bosne i Hercegovine, od čega sto muškaraca, ostatak čine žene i deca.

Izneo ga je Dragan Mektić, još aktualni državni ministar bezbednosti BiH.

- Naša zemlja dozvoliće povratak državljanima BiH koji su trenutno smešteni u kampovima u Siriji. To je obaveza vlasti BiH, a svi počinitelji kaznenih dela povezanih s terorizmom biće predmet istraga i optužnica – izjavio je Mektić, uz napomenu da će prihvatiti samo one osobe za koje se utvrdi da su državljani BiH.

- Žene će se tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali će i sve one koje su bile pripadnice ISIS, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima – još je dodao.

Sam Mektićev podatak o 260 osoba koje bi se trebale vratiti u BIH demantovao je Dnevni avaz, poznat po svojim dobrim vezama u obaveštajnim strukturama, a čiji je i sam vlasnik Fahrudin Radončić nekada bio ministar sigurnosti.

Oni, naime, tvrde da institucije u BiH uopšte nemaju tačne podatke koliko je njihovih državljana zarobljeno u Siriji, a ratovali su za tzv. Islamsku državu.

Za samog Mektića kažu da nije precizirao na osnovu čega iznosi informaciju o 260 ljudi, a pogotovo da nije u pravu kada tvrdi da ih je BiH spremna primiti.

Isti list podseća na to da su u razmaku od nekoliko dana iz Predsedništva BiH izašle dve sasvim oprečne brojke: po jednoj je u pitanju 350 državljana, a u drugoj se navodi njih tri i po puta manje, odnosno - sto.

- I stručnjaci iz oblasti terorizma pozivaju se na različite podatke i barataju cifrom o manje od 300 državljana. Tako je već godinama. No, kada su u pitanju žene i deca, njihov broj je takođe veći od 150. Samo u Siriji, prema podacima bezbednosnih agencija, nalazi se više od 50 dece – navodi se u Avazu.

Hrvatskoj bi u ovom kontekstu bila vrlo interesantna sudbina porodice pokojnog Senada Avdića Čađe. On se 2012. godine, nakon što su se upoznali u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, oženio hrvatskom državljankom Dorom Bilić. Nedugo potom zajedno su preko Sandžaka i Turske završili u Siriji, tačnije u gradu Raki. Nakon njenog pada sele se u novu prestonicu ISIS-a, Al-Majadin u istočnoj Siriji. Avdić je poginuo boreći se za kalifat u obližnjem Iraku, a iz braka s Dorom Bilić ostala je devojčica, koja bi trebala imati između šest i sedam godina.

Nema podataka nalaze li se Dora i dete na popisu 260 državljana BiH čiji je povratak najavio ministar Mektić. Njih dve još borave u kampu Al Hol, gde dele sudbinu još nekoliko desetaka hiljada žena, dece i bivših ratnika. Nakon što je Slobodna istu informaciju dobila u avgustu, ona je potvrđena i ovih dana. Stigla je preko posrednika od jedne od žena poreklom iz BiH, koja se takođe našla u vrlo sličnoj situacija kao Dora.

- Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa, op.a.), ja ne znam tačno što je njen cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigde ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu, op.a.) i čeka je ovde - glasila je poruka iz Al-Hola.

Bio je interesantan podatak da se Dora bavi poslom za koji se školovala dok je boravila u Londonu i pohađala Fizijatrijsku akademiju.

- Ona je fizioterapeut, pa je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vreme malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promenila je i ime jer se ne želi vraćati - preneseno nam je.

O njenom statusu hrvatske vlasti, uprkos nizu naših upita, pa i molbi za diplomatsku pomoć koju je podnela porodica, proteklih meseci nisu se želele oglašavati. Formalno je verovatno još državljanka RH, jer ISIS nikada nije bio priznat, dok državljanstvo BiH teško da je mogla zatražiti iz ratnoga pakla Sirije.

BONUS VIDEO:

BRATISLAV JE IZVADIO PIŠTOLJ KADA SU SE POLICAJCI POJAVILI: Ovo su poslednji minuti TALAČKE DRAME u naselju Jerković! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.