PREOKRET NA SUĐENJU ŽENI KOJA JE MRTVU SESTRU KRILA U ZAMRZIVAČU: Pojavili se tragovi koji MENJAJU SVE?
Smiljana Srnec, Foto: Youtube printscreen / 24 sata News

SUĐENJE SMILJANI SRNEC

PREOKRET NA SUĐENJU ŽENI KOJA JE MRTVU SESTRU KRILA U ZAMRZIVAČU: Pojavili se tragovi koji MENJAJU SVE?

Utvrdio je da je Jasmina Dominić umrla nasilnom smrću usled višestrukih preloma kostiju svoda i baze lobanje s povredom mozga

Objavljeno:

Iskazima stalnih sudskih veštaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić", u Varaždinu je danas nastavljeno suđenje Smiljani Srnec.

Željko Sekulić, stalni sudski veštak iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić", sproveo je daktiloskopski pregled i veštačenje tragova na PVC kesama.

Na ivici crne PVC kese pronađen je otisak jagodice palca desne ruke optužene Smiljane Srnec, dok dva traga nisu bila upotrebljiva. Na komadiću gume ružičaste boje nije pronađen otisak.

Na pitanje branilaca Smiljane Srnec može li osoba koja nosi gumenu rukavicu i ima odlomljen vrh prsta ostaviti otisak dlana, odgovorio je da ne može. Ne zna je li neko tražio tragove na telu pokojne Jasmine.

Samostalni stalni sudski veštak Marko Krešimir Abramović obavio je biološka veštačenja uzoraka s hulahopki, tragova krvi s hulahopki i tragova s kesa, gumene rukavice i ruku pokojne Jasmine.

Na veštačenje su doneti čekić, sekire, pajser i drugi predmeti, no nisu pronađeni korisni DNK tragovi. Tokom ispitivanja rekao je da su na veštačenju bile četiri najlonske čarape. Na brisevima uzetima s ruku pokojne Jasmine nisu pronađeni tragovi Smiljane Srnec. Na čarapi hulahopki kojom je bila vezana vreća s telom Jasmine Dominić, nađeni su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, Katarine Dominić i nepoznate muške osobe.

U optužnici koju je podiglo Županijsko državno tužilaštvo navodi se da iz nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog veštaka proizlazi da se telo žrtve nalazilo u krajnje neprirodnom položaju, neprirodno presavijeno u predelu struka.

Utvrdio je da je Jasmina Dominić umrla nasilnom smrću usled višestrukih preloma kostiju svoda i baze lobanje s povredom mozga. Raspored opsežnih povreda na relativno maloj površini tela najčešće nastaje kod osoba koje se nalaze u pasivnom položaju, najčešće ležećem. Udarena je s najmanje pet do šest udaraca nekim "tupo-tvrdim sredstvom".

- Prelom kostiju lobanje kakav je zadobila žrtva Jasmina Dominić momentom povređivanja rezultuje gubitkom svesti, dok smrt u pravilu nastupa kratko vreme nakon povređivanja, pri čemu se može raditi o nekoliko do najviše deset minuta. Nikakva medicinska pomoć ne može otkloniti smrtni ishod. Povrede kod žrtve Jasmine Dominić nastale su zaživotno, u prilog čemu govori i nalaz krvi u želucu kao posledica zaživotnog gutanja krvi - piše u optužnici.

Sredstvo počinjenja ima karakteristike koje ima ušica sekire ili nešto slično. Na temelju izgleda povreda kakve su nanesene Jasmini, nije moguće govoriti o jednom tačno određenom sredstvu povređivanja.

Sudsko-medicinski veštak u svom je nalazu naveo i da je telo teško oko 60 kilograma u zamrzivač sama mogla sakriti žena prosečne fizičke konstitucije i težine. To je najlakše izvesti tako da se najpre preko ivice otvora zamrzivača prebaci gornji deo tela, a potom se jednostavno i bez velikog napora prebacuje donji deo.

Stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja "Ivan Vučetić", u kojem je sprovedeno je veštačenje DKT, hemijsko-fizikalna i veštačenja DNK, otkrili su otisak jagodice palca desne ruke Smiljane Srnec na crnoj PVC kesi koja je skinuta s glave žrtve. Centar je dostavio i rezultate analize DNK uzoraka briseva koji su izuzeti s najlonskih čarapa i plastične vreće za otpad koja se nalazila na nogama žrtve.

Rezultati analize DNK pokazali su da se na najlonskoj čarapi, kojom je bila vezana crna plastična kesa na glavi žrtve, nalaze biološki tragovi koji potiču od žrtve, njene sestre Smiljane, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe koju nije moguće identifikovati jer je premali uzorak, dok se na najlonskoj čarapi, kojom je bila vezana plastična kesa za otpad na nogama, nalaze biološki tragovi koji potiču od Jasmine i Smiljane.

DNK tragovi s plastične kese za otpad na nogama žrtve pripadaju pak Jasmini i nepoznatoj ženskoj osobi. Pronađen je i vrh gumene rukavice ružičaste boje, a trag je, navodi se, posledica diranja tela žrtve od Smiljane Srnec, koja je na rukama imala gumene rukavice prilikom sakrivanja tela u zamrzivač.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.