HOĆE DA IZBRIŠU JASENOVAC I DA ZABORAVE ZVERSKA UBIJANJA SRBA I JEVREJA! Ovaj IZRAELAC podigao je glas na HRVATSKU
Jasenovac, Foto: Espreso.co.rs, Wikipedia

SRAMOTA!

HOĆE DA IZBRIŠU JASENOVAC I DA ZABORAVE ZVERSKA UBIJANJA SRBA I JEVREJA! Ovaj IZRAELAC podigao je glas na HRVATSKU

Ovo zaista ne sme da se dopusti...

Objavljeno:

Predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva iz Jerusalima Majkl Frojnd kaže da mnogi u Izraelu ne znaju za Jasenovac, Aušvic Balkana, i da je zato važno za sve, i Srbe i Jevreje, da se obezbedi da ono što se desilo u Jasenovcu ne bude zaboravljeno, izbrisano i minimalizovano.

Frojnd, koji je i novinar "Džeruzalem posta" i autor knjige o Srbiji i Srbima "Fundamentalno Frojnd", kaže da pokušaji da se izvrši revizija istorije ne smeju da uspeju.

Ističe da nikad nije kasno boriti se za vidljivost događaja od pre osam decenija.

"Ukoliko dignemo ruke od svega onda će revizionisti uspeti u onome što rade. Ono što mi moramo da uradimo je da dupliramo naše napore da obrazujemo javnost, nastavljajući da objavljujemo istinu, a tome će doprineti i međunarodna konferencija 19. novembra u Jerusalimu posvećena Jasenovcu", rekao je on u intervjuu za "Politiku" u izdanju od ponedeljka.

Kaže i da "Srba raste u očima Izraelaca u različitim oblastima", i da raste interesovanje za duboke istorijske veze između dva naroda.

Upitan da li ostaje pri stavu da Srbija ni po koju cenu ne sme da odustane o dela svoje teritorije, tj. Kosova i Metohije, on kaže da je to još jedan savršen primer nečega što Srbija i Izrael imaju zajedničko.

"Za Srbe je Kosovo kolevka vaše civlizacije i veliki deo međunarodne zajednice ignoriše istoriju, istinu i zove vas okupatorima. Slično tome, za Izrael i jevrejski narod, Jerusalim, Judeja, i Samarija (koju svet zove Zapadna obala) su kolevka naše civilizacije", rekao je on.

Dodaje i da je mnogo pritisaka iz međunarodne zajednice da Izrael promeni svoj stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, ali da Izrael stoji uz Srbiju po ovom pitanji i da veruje da će tako biti i dalje.

Upitan ko može da pritiska Izrael, kaže: "Postoje neke evropske zemlje, SAD, i druge sile koje, vi to bolje znate nego ja, žele da Kosovu bude priznato kao nezavisno. To su veoma moćne snage." I danas veruje da je Republika Srpska i dalje nabolji prijatelj Izraela u Evropi.

"To je još jedan izraz bliskih odnosa između Jevreja i Srba", kazao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.