KAPETAN DRAGAN IZLAZI NA SLOBODU? Evo kad se očekuje ODLUKA SUDA!
Dragan Vasiljković, Foto: Youtube printscreen / Al Jazeera

novo ročište

KAPETAN DRAGAN IZLAZI NA SLOBODU? Evo kad se očekuje ODLUKA SUDA!

Varaždinski Županijski sud je i u novembru prošle godine odlučivao o oslobođenju Vasiljkovića, ali ga je odbio

Objavljeno:

Najkasnije do kraja septembra Županijski sud u Varaždinu odlučiće ima li 65-godišnji Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan uslove za oslobođenje nakon što je odslužio dve trećine od 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini.

Igor Pavlic, govornik varaždinskog Županijskog suda, potvrdio je da je varaždinski Županijski sud primio Vasiljkovićevu molbu za uslovni otpust i da je sudija izvršenja zatražila svu relevantnu dokumentaciju nakon koje će biti objavljeno ročište, a nakon toga i odluka.

Na tom ročištu priliku da iznese svoj stav zašto smatra da bi trebao dobiti uslovno oslobođenje dobiće i Vasiljković i to video-linkom u Lepoglavi, a ročištu će biti njegov branitelj. Varaždinski Županijski sud je i u novembru prošle godine odlučivao o oslobođenju Vasiljkovića, ali ga je odbio. Predlog za uslovni otpust je tada uputio Centar za dijagnostiku u Zagrebu po službenoj dužnosti budući da je Vasiljkoviću u izrečenu kaznu od 13 i po godina uračunato i vreme provedeno u pritvoru u Australiji te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

Osuđen u Splitu

Vasiljković je osuđen u septembru 2017. na Županijskom sudu u Splitu zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tokom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih odreda, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih odreda Alfa, postupao protivn odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi je navodno mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Uhapšen u Australiji

Vasiljković, koji ima srpsko i austraijlsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa.

Vasiljković je temeljem zahteva za izručenjem koji je podnela Hrvatska uhapšen u januaru 2006. godine u Australiji te je u ekstradicijskom pritvoru, uz kraći prekid od septembra 2009. do maja 2010. godine, proveo ukupno osam godina i devet meseci, a nakon što ga je Australija u julu 2015. godine izručila Hrvatskoj smešten je u pritvor što znači da je do sada izdržao 13 godina. Očekivani istek zatvorske kazne je krajem marta 2020. godine, a ovoga puta Vasiljković je podneo ličnu molbu za uslovni otpust.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.