POSLEDNJA FOTOGRAFIJA ITALIJANSKE PORODICE PRE TROVANJA: Nisu ni pomišljali da će uskoro sahraniti oca...
Porodica Vinci, Foto: Facebook printscreen

horor na hvaru

POSLEDNJA FOTOGRAFIJA ITALIJANSKE PORODICE PRE TROVANJA: Nisu ni pomišljali da će uskoro sahraniti oca...

I dok se lekari još bore za živote dvoje dece koja su, u teškom stanju, na aparatima u splitskoj bolnici, ostalo troje preživelih, koji se oporavljaju od trovanja ugljen monoksidom, ne prestaju prepričavati trenutke užasa

Objavljeno:

“Pravo je čudo da nije bilo više mrtvih s obzirom na jakost plinova koji su brzo ispunjavali potpalublje jedrenjaka Atlantia”, rečenica je koja se mogla čuti tiokom iscrpnog uviđaja u hvarskoj luci, a koji su nadgledali italijanski policajci.

I dok se lekari još bore za živote dvoje dece koja su, u teškom stanju, na aparatima u splitskoj bolnici, ostalo troje preživelih, koji se oporavljaju od trovanja ugljen monoksidom, ne prestaju prepričavati trenutke užasa “kada su osetili neopisivu nemoć, mučnine, a potom i šok dok su pokušavali oživeti preminulog prijatelja Eugenija Vincija (57)”, sicilijanskog menadžera.

Nekoliko sati nakon hospitalizacije u splitskom KBC-u jedan od preživelih, Bruno Mankuso, inače bivši italijanski senator i trenutni gradonačelnik jednog sicilijanskog mestašca, u telefonskom je razgovoru podelio s medijima trenutke užasa i brigu za dvoje teško povređene dece.

- Kako smo bili samo srećni što smo došli u Hrvatsku. Planirali smo ploviti osam dana. To smo putovanje svi zajedno organizovali i osmislili. Obišli smo ostrva i Dubrovnik. I stvarno smo uživali na Hvaru tog drugog dana našega godišnjeg. Veče smo proveli u restoranu na rivi, gde je nas četvoro večeralo dok deca hranu nisu ni okusila, tako da smo trovanje hranom već u startu odbacili jer su upravo deca najteže stradala - izjavio je Mankuso za medije, odmah bacivši sumnju na trovanje plinom koji se u kabine uvukao kroz klimatizacijske otvore.

Hvar
Hvarfoto: Printscreen

Čim je ponoć otkucala, italijanski su se turisti vratili na brod da bi već dva sata posle toga plin kao tihi ubica u njihovim kabinama počeo da deluje.

- Najednom nam je svima postalo loše. Odvukao sam se do kupatila i povratio. Pozlilo je i mojoj supruzi, no nekako smo se uspeli primiriti. Zaspali smo kao omamljeni do jutra. Na tom jedrenjaku izgubio sam, mogu tako reći, mog brata. Po struci sam lekar nefrolog i pokušavao sam mu pomoći, ali nije išlo. Srce mi puca od tuge. Kad sam se probudio i ustao onakav malaksao, zatekao sam Eugenija s povredom glave i torza koje je zadobio pri padu u tuš-kabini - zaključio je Mankuso, otkrivši da su kobne večeri svi spavali na desnoj strani broda.

Paolo Fratura, bivši predsednik regije Molise, s nevericom čita vesti o stradavanju njegovog dobrog prijatelja u Hrvatskoj.

- Izgubio sam jako dragog prijatelja, bio mi je kao brat. U nedelju mi je poslao poruku iz Hrvatske: ‘Bogovski uživam, samo još ti jedino radiš’. Umro je na besmislen način. Bio je jako predan svojem poslu i veselio se trenucima koje je provodio s porodicom i prijateljima - ispričao je italijanskim medijima Fratura, polažući sve nade u hrvatske lekare da spasu dvoje otrovane dece.

Meštani Sciacce, odakle je Vinci rodom, te mesta u mojem je Mankuso gradonačelnik, šokirani su tragedijom koja je snašla njihove meštane.

- Eugenio i Bruno te Franco Trifirò nerazdvojni su prijatelji. Nedeljama pre nego što su otišli u Hrvatsku, pričali su nam o tom putovanju. S nestrpljenjem su ga očekivali jer vrlo cene hrvatske lepote i gastronomiju. Kad je prva vest u medijima objavljena o mogućem trovanju školjkama koje su jeli nekoliko sati pre nego što im je pozlilo, nisam se mogao prestati čuditi jer sam i sam prošao Hrvatsku te se uvjrio u kvaliteu proizvoda, ali i oni jako paze na to gde jedu - otkrio je ugostitelj iz Sant’Agata di Militello, u čiji lokal gotovo svakodnevno “na brzinsku kavu svrati stradali gradonačelnik”.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.