AKO LETUJETE U HRVATSKOJ PRETE VAM OZBILJNE ZARAZE: More je puno FEKALIJA! (VIDEO)
Inspekcija za zaštitu okoline je ranije već naložila Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu, Foto: Printscreen Youtube

prljavština uzela maha

AKO LETUJETE U HRVATSKOJ PRETE VAM OZBILJNE ZARAZE: More je puno FEKALIJA! (VIDEO)

Problem su manji kruzeri, kabotažni brodovi u nacionalnoj plovidbi s izletničkim turama

Objavljeno:

Samo u drugoj polovini jula zabeleženo je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkom i kaštelanskom akvatoriju, a takođe i usidreni brodovi sve češće se mogu videti kako ispuštaju fekalije u more, prenosi "Index.hr".

Inspekcija za zaštitu okoline je ranije već naložila Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu. Razlog - opet fekalije.

U moru ih je sve više, a to bi se moglo rešiti donošenjem adekvatnih propisa, ističe Žarko Koboević, načelnik Pomorskog odeljenja Univerzitat u Dubrovniku, čovek u čijem je naučnom interesu baš ova tema.

Jadran je zagađeniji zbog većeg broja brodova i jahti

- Naša strana Jadrana danas je zagađenija proporcionalno koliko je povećan broj brodova i jahti. Pritom govorim samo o zagađenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom delu mora. I govorim o zagađenju s plovila, ne s kopna - kaže za Index Koboević.

Kako je rekao, Hrvatska se može ugledati na Kaliforniju prilikom donošenja novih zakona.

- Možemo kroz legislativu nametnuti isto što i Kalifornija koja je celu svoju obalu proglasila "no discharge" zonom što se tiče fekalija. Šta to znači u praksi? Jednostavno, ne sme biti ispuštanja s plovila u more. Kako to rešiti? Kalifornija je uspela tako što određuje da vi iz svog maog broda fekalije morate izneti u toalet u marinu. Rešenja, dakle, postoje - rekao je on.

Problem stvaraju manje luke i manji brodovi

- Naš problem nisu luke s međunarodnim saobraćajem, nego manje luke u malim mestima gde nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije uredila da ga mora biti - rekao je on.

Kako je rekao, problem je u tome što u zakonima nije precizirano šta je to otvoreno more.

- Naši propisi kažu da se fekalije ne smeju ispuštati u lukama i lučicama, nego u otvoreno more, ali nismo precizirali šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno zagađenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, duže žive drugde nego kod nas u toplom moru, ali nije važno žive li dan ili dan i po. Nađu li se na plaži, neko se može zaraziti - kaže on.

On naglašava da veliki krizeri nisu najveći izvori zagađenja, već da je problem u manjim plovilima koji nemaju njihovu "praksu i opremu".

- Problem su manji kruzeri, kabotažni brodovi u nacionalnoj plovidbi s izletničkim turama. Oni spadaju u najriskantnija plovila za zagađivanje - upozorava Koboević.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.