TEKST ZBOG KOJEG SVI HRVATI CRVENE: Neki od sramote, neki od besa, a reč je o TOMPSONU!
Marko Perković Thompson, Foto: Printscreen/HRT

sećanja

TEKST ZBOG KOJEG SVI HRVATI CRVENE: Neki od sramote, neki od besa, a reč je o TOMPSONU!

Na njegovu nesreću, ipak postoje razni audio i videosnimci koji pokazuju da dotični izvođač itekako ima veze s ustaštvom i fašizmom

Objavljeno: 16:14h

Večeras će na splitskoj Rivi koncert održati kontroverzni pevač Marko Perković Thompson, i to u organizaciji gradskih vlasti koje predvodi gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ), piše Index.hr.

Stoga podsećamo kako je izgledao Thompsonov prethodni nastup na Rivi, onaj iz 1992. godine.

Naime, Marko Perković voli da ponavlja u medijima da on peva o ''Bogu, obitelji i domovini'' te da nije nikakav promoter ili podržavatelj ustaštva ili fašizma, nego samo hrvatski domoljub.

Na njegovu nesreću, ipak postoje razni audio i videosnimci koji pokazuju da dotični izvođač itekako ima veze s ustaštvom i fašizmom, od kojih je dosad najpoznatija bila njegova vokalna izvedba ustaške koljačke poskočice Jasenovac i Gradiška Stara, u kojoj se glorifikuju ustaške klaonice i likuje nad leševima Srba u Neretvi. Nastup na predizbornom skupu HSP-a 1992.

No to je samo jedan od brojnih primera povezanosti Perkovića s ustaštvom - uostalom, najveći mu hit započinje ustaškim pozdravom ''Za dom spremni'' - a još jedan je i pevačev nastup na velikom skupu HSP-a u Splitu 25. jula 1992. Tada je HSP vodio kontroverzni Dobroslav Paraga koji je bio žestoka opozicija režimu Franje Tuđmana i HDZ-a, i to s najdesnije strane političkog spektra, a baš njima se bio priklonio i Perković.

HSP je u to leto 1992. uspeo da napuni splitsku Rivu u sklopu predizborne kampanje za parlamentarne i predsedničke izbore koji su se održavali početkom avgusta te godine. Tadašnji predsjednik HSP-a Paraga je prošle godine na Fejsbuku objavio snimke s tog okupljanja, na kojemu je nastupio i Thompson, pevajući svoj friški hit Čavoglave. "Za dom, braćo, zovemo se poglavnikovi"

Na početku svog nastupa Perković prvo triput uzvikuje ''Za dom!'', a masa mu povratno skandira ''Spremni''. Nakon toga počinje da peva pesmu Čavoglave, koja u toj verziji ima drugačije stihove nego u izvedbi koju izvodi danas. Thompson tako dvaput otpeva i ''za dom, braćo, zovemo se poglavnikovi''. Poglavnik je, naravno, ustaški zločinac Ante Pavelić. Kasnije Thompson dvaput otpeva i stihove u kojima se spominje ''smrt za Srbine''.

Reč je očito o filoustaškoj i antisrpskoj pesmi koja započinje ustaškim pozdravom, u kojoj se izražava pripadnost i počast ustaškom zločincu Paveliću, te se peva o ubijanju Srba. Zapravo, stihove koje Thompson peva uopšte ne treba interpretovati jer sve je u prvom planu, jasno da jasnije ne može biti. Pavelić Split i Dalmaciju prodao fašističkoj Italiji

Dodatno je ironično što je Perković 1992. na splitskoj Rivi pevao u čast Ante Pavelića koji je Split i Dalmaciju prodao fašističkoj Italiji, čiji je bio pulen u tridesetim godinama prošlog veka.

Na stranu humanizam, antifašizam i ostale opšteljudske vrednosti, koje su možda nevažne Thompsonu i njegovim fanovima, ali i po logici hrvatskog nacionalizma ili domoljublja, Pavelić ne može biti slavljen, baš zato što je hrvatski teritorij prodao drugima. Oni koji se ''zovu poglavnikovi'' de facto podržavaju prodaju Dalmacije italijanskim fašistima. Dakle, biti hrvatski domoljub ili nacionalist i deklarisati se kao podržavatelj Ante Pavelića se neupitno međusobno isključuje.

Vrhunac turističke sezone u Splitu - Thompsonov koncert

U svakom slučaju, proustaško revanje Thompsona na splitskoj Rivi 1992. jedan je od brojnih primera koji pokazuju da je dotični pevač oduvek bio sklon političkom ekstremizmu i glorifikaciji ustaštva te da evropski mediji nisu u krivu kada ga opisuju kao ''barda mržnje'' i ''fašističkog rokera''.

Sada se tog izvođača dovodi da na vrhuncu turističke sezone nastupa na ključnoj javnoj površini drugog po veličini hrvatskog grada, koji je ujedno i turističko središte. I to u organizaciji gradskih vlasti!

Što bi moglo poći po zlu?

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.