OVO JE TITOV PAPAGAJ KOKI! JOŠ UVEK JE ŽIV I ZABAVLJA TURISTE: Psuje, ali JEDNU STVAR ne otkriva! (VIDEO)
Koki, Titov papagaj, Foto: Printscreen/Youtube/24sata

neverovatno

OVO JE TITOV PAPAGAJ KOKI! JOŠ UVEK JE ŽIV I ZABAVLJA TURISTE: Psuje, ali JEDNU STVAR ne otkriva! (VIDEO)

Izvorno stanište žuto-kukmastih kakadua su šumski predeli Australije i Tasmanije

Objavljeno: 14:23h

Stari, kako si? Kako se zoveš? Tito! Zdravo, Tito!..., samo je dio bogatog Kokijeva vokabulara, otkrivaju zaposlenici NP-a Brijuni, koji s Kokijem žive i rade godinama, decenijama. Kažemo “rade”, jer je i Koki, ovaj vitalan 48-godišnji kukmasti kakadu, na Brijunima ne samo dugogodišnji stanovnik, nego i jako dobar turistički delatnik. Privlači pažnju

Animira posetitelje, zavodi ih, privlači pažnju na koji god način može, samo da ga se vidi, gleda, sluša... A kad je slušanje u pitanju, poverili su nam zaposlenici Parka, zna Koki i sočno “zabeštimati” pa što bude...

- Kad je dobro raspoložen, od njega možemo čuti razna pitanja, ali i reči koje ne bi bilo baš lepo ponavljati - otkriva nam Vesna Danko Klunić iz NP-a Brijuni. Koki je, priča, jedna od brijunskih legendi, poznata Titova papiga. Redak je primerak žuto-kukmastih kakadua, koji mogu da žive i do 100 godina. Koki je, nema sumnje, tek na pola svog životnog puta. A kako je na Brijunima već dugo, tri i po decenije, zna mnoge brijunske tajne.

O njima, zasad, ne progovara, osim što opsuje s vremena na vreme. Ko ga je naučio rečenicama: “Stari, kako si?” ili “Zdravo, Tito!”, nije teško pogoditi, a je li isti učitelj Kokija učio i psovkama, ostaje tajna. Na svet je došao 1971. godine i šest godina kasnije ga je “Stari” darovao unuci Saši Broz za njen deveti rođendan.

- Koki je jedno vreme bio odsutan s Brijuna, ali posljednje tri i po decenije je, uz slona Sonija i slonicu Lanku, najatraktivniji stanovnik ostrva. Zbog svog doprinosa turističkoj afirmaciji Brijuna dobio je i letnu rezidenciju pa leti ne boravi u fazaneriji, nego u neposrednoj blizini hotela ‘Neptun - Istra’ - otkriva Vesna Danko Klunić iz brijunskih odnosa s javnošću. Kako se može čuti iz poverljivih neslužbenih izvora, Saša Broz je s Kokijem bila bliska i u dobrim odnosima, ali je u kući stvarao pravi haos. Nakon sedam godina života s Brozovima vratio se na Brijune, na kojima se od tada kočoperi. Svi su se s njim fotkali

- Da, šepuri se, razgovara, ponekad čak želi i da se "rukuje". S njim su se fotografisale gotovo sve slavne ličnosti koje su posetile brijunska ostrva, na primer Carolina od Monaca, glumac John Malkovich i brojni drugi - kaže Vesna Danko Klunić.

Koki je rastom veća vrsta papige vrlo zdepastog držanja, što nimalo ne umanjuje Kokijev šarm, dapače. Ima prilično snažno i krupno telo, dugačak je čak pola metra. Podičiti se može i jakim, čvrstim kljunom te krestom (kukmom) na glavi. Vrlo je inteligentna i umiljata ptica koja obožava kupanje.

Izvorno stanište žuto-kukmastih kakadua su šumski predeli Australije i Tasmanije, a omiljena su im hrana suncokret, kukuruz, bobice, voće i orasi. Najčešće žive u jatima od 10 do 20 primeraka. Kokijeva komšinica je i slonica Lanka, koja je na Brijune stigla 1972. godine kao dvogodišnje mladunče.

Ako poželi, zna se i rukovati

Koki je pričljivac s bogatim fondom reči. Poprilično dobro barata i sa psovkama, kažu upućeni radnici Brijuna, koji s njim provode vreme. Koki im pomaže i u radu jer je zabavan turistički animator, zavodnik i šaljivdžija. Ako poželi, zna se i rukovati. Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.