NAJOPASNIJI ČOVEK NA SVETU NAREDIO POKOLJ HRVATA U AVGANISTANU: Zbog jedne stvari je odabrao BAŠ NJIH!
Siradžudin Hakani, jedan od retkih snimaka, Foto: Printscreen/Al Jazeera

BRUTALAN

NAJOPASNIJI ČOVEK NA SVETU NAREDIO POKOLJ HRVATA U AVGANISTANU: Zbog jedne stvari je odabrao BAŠ NJIH!

Amerikanci su odmah priskočili i pokušali da spasu hrvatske vojnike

Objavljeno: 08:55h

Smrt jednog vojnika i teške povrede još dvojice pripadnika hrvatskog kontingenta u Avganistanu posledice su brutalnog napada na konvoj nenaoružanih vozila u Kabulu, piše Express.hr, a prenose 24 sata.

Rano ujutro hrvatski vojnici krenuli su u redovnu patrolu po Kabulu, glavnom gradu Avganistana. Sjeli su u oklopljena neborbena vozila, civilnim rčnikom reč je o običnim automobilima koji su dobili dodatnu zaštitu, i uputili se u obavljanje zadatka. Samo dvestotinjak metara od jedne vojne baze u vozila se zaleteo motociklista nakrcan eksplozivom. Žestoka eksplozija odjeknula je gradom, lokalne snage sigurnosti pohitale su u pomoć.

Amerikanci su odmah priskočili i pokušali da spasu hrvatske vojnike. Josipu Briškom, 27-godišnjaku iz Sesveta, nije bilo spasa. Umro je od teških povreda glave. Naizgled, reč je o bezrazložnom napadu na omanji hrvatski kontingent koji je do sada imao samo pohvale sa svih strana zbog profesionalnosti vojnika.

Posebne pohvale stizale su zbog poštovanja avganistanske i islamske kulture, za što je zaslužna i Islamska zajednica Republike Hrvatske.

Naime, hrvatski vojnici pre odlaska u Avganistan prolaze kraće edukacije o islamu što im pomaže u prilagođavanju na drugu kulturu. Sve agresivniji talibani, posebno neki ekstremistički delovi organizacije, verojatno su s razlogom odabrali upravo ovaj konvoj, u kojem su bila tri automobila s po tri hrvatska vojnika, za samoubilački napad. Saopštenjem, izdatim ni nekoliko sati nakon napada, tvrdili su talibani da su napali CIA-in konvoj za prikupljanje informacija.

Teško je reći koliko je takvim saopštenjima verovati, ali činjenice govore da su napad planirali i organizovali puno opasniji ljudi nego što je to iko mislio. Šta se još krije iza ovog opakog napada i smrti prvog hrvatskog vojnika u ratnoj zoni otkako su u NATO, ko je naredio napad, zašto bi neko hteo da napadne hrvatske vojnike na drugom kraju sveta, ali i pozadinu čitave organizacije koja mora stajati iza kompleksne operacije samoubilačkog napada donosi novi broj Expressa.

Zaleteti se motociklom u konvoj vozila, u kojem su u tri vozila bila po trojica hrvatskih vojnika, i aktivirati eksploziv je relativno lak zadatak motivisanom napadaču, ali iza njega stoji čitava mreža neopisivo opasnih i okrutnih pojedinaca koji gospodare životom i smrti po planinama Afganistana i Pakistana.

Zašto je Siradžudin Hakani najopasniji čovjek današnjice i zašto je cena od pet miliona dolara za njegovu glavu, koliko nudi FBI, premala, moći će da se pročita u novom Expressu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.