NOĆNA MORA U PULI: Dečaka iz doma za nezbrinutu decu vršnjaci ŽIGOSALI, ali to nije najgore...
Dečak je doživeo strašno zlostavljanje (ilustracija), Foto: Profimedia

ZLOSTAVLJANJE DECE

NOĆNA MORA U PULI: Dečaka iz doma za nezbrinutu decu vršnjaci ŽIGOSALI, ali to nije najgore...

Zlostavljali su ga tako da su zagrejavali širi deo ključa do usijanja i prislanjali mu ga na kožu

Objavljeno:

Slučaj teškog zlostavljanja dečaka dogodio se prošle nedelje u Domu za odgoj dece i omladine Pula.

Od dobro upućenog izvora, Index saznaje da su dečaka starog 14 godina koji boravi u domu, zlostavljali 12-godišnjak, takođe korisnik doma, te još jedan štićenik doma.

Zlostavljali su ga tako da su zagrejavali širi deo ključa do usijanja i prislanjali mu ga na kožu, tj. žigosali ga na više desta po telu. Zatim su gasili čikove po njemu i gurali mu četkicu za zube u anus pa ga nakon toga prisiljavali da "pere" zube istom četkicom.

Jedan dečko iz Doma je to otkrio i prijavio vaspitačima. Prošle nedelje je održan i sastanak o tome u domu, saznaje Index.

Indexu su potvrdili da je pulska policija 12. maja primila prijavu o počinjenju krivičnog dela na štetu štićenika doma koji je u događaju, navode, lakše povređen..

- U toku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. S obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima za mladež, nismo u mogućnosti iznositi pojedinosti - rekla je za Index Nataša Vitasović, glasnogovornica PU Istarske.

Anica Idžaković, ravnateljica Doma za odgoj dece i mladeži Pula u odgovoru za Index rekla je da su vezano uz događaj koji se zbio u njihovoj ustanovi preduzeli sve mere i radnje sukladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma te postupanja u vanrednim (kriznim) situacijama.

- Zbog zaštite prava dece i maloletnika te tajnosti izvida koje sprovodi policija nismo u mogućnosti iznositi detalje događaja i radnji koje se preduzimaju. O događaju smo obavestili sve nadležne institucije i postupamo u skladu s Protokolom i pravilima struke - stoji u odgovoru upravnice Idžaković.

Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja maloletnika u tom domu, sličan slučaj zbio se i pre devet godina. Grubo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dečaka dogodilo se u Domu za odgoj dece i mladeži u Puli u noći s 29. na 30. septembra 2010. godine, a sud je utvrdio da 62-godišnji noćni odgajatelj, koji je te večeri bio u smjni, nije redovno, svakih sat vremena, obilazio odeljenje mlađe muške grupe pa su maloletnik (15) i dečak (12) ušli u sobu 13-godišnjaka i brutalno ga zlostavljali.

Noćni odgajatelj u Domu za odgoj dece i mladeži u Puli, 62-godišnji I. L. iz Vodnjana, na pulskom je Opštinskom sudu osuđen zbog nesavesnog rada u službi jer je za vreme njegove smene u noći s 29. na 30. septembra 2010. godine u Domu došlo do grubog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja 13-godišnjeg dečaka, štićenika romske nacionalnosti, za koje su odgovorni bili 15-godišnjak i 12-godišnjak, takođe štićenici Doma.

Do zlostavljanja koje su maloletnici snimili telefonom i tokom kojeg su, između ostalog, tetovirali dečaka, terali ga da pije urin te ga palili upaljačem po trbuhu, došlo je bez ikakva povoda između 22 i 2 sata.

Odgajatelju je izrečena uslovna kazna od deset mjseci zatvora koju neće odslužiti ako u roku od godinu dana, a nakon što presuda postane pravomoćna, ponovno ne počini neko krivično delo. Državno tužilaštvo žalilo se na nepravomoćnu presudu pa će o njoj odlučivati Županijski sud u Zagrebu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.