STRAŠAN ODGOVOR BIVŠEG PREDSEDNIKA HRVATSKE NA TEKST KOJI ŽALI USTAŠE! Ovo treba SVAKO DA PROČITA!
Ivo Josipović, Foto: Printscreen / Youtube

OŠTRE REČI

STRAŠAN ODGOVOR BIVŠEG PREDSEDNIKA HRVATSKE NA TEKST KOJI ŽALI USTAŠE! Ovo treba SVAKO DA PROČITA!

Sesardić se od optužbe da učestvuje u istorijskom revizionizmu brani time što mu je otac bio partizan....

Objavljeno: 10:12h

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović odgovorio je na tekst filozofa Nevena Sesardića u kojem ovaj žali nad sudbinom kaluđera koje su pobili partizani u borbi oko Širokog Brijega.

Prenosimo njegov odgovor.

"Gospodin Neven Sesardić ponovo je javnosti prezentovao tekst kojim, hteo on to priznati ili ne, nastupa kao deo orkestra koji svira u revizionističke diple. Pozivajući se na prezumpciju nevinosti, želi reći kako su franjevci sa Širokog Brijega, stradali na kraju drugog svetskog rata, nevine žrtve, time i mučenici, za mnoge njemu slične i junaci, a partizani zločinci.

Sesardić se od optužbe da učestvuje u istorijskom revizionizmu brani time što mu je otac bio partizan. Svaka čast, dobro je da se time ponosi! Ali, njega pogotovo ta činjenica ne ekskulpira, tim je veća njegova sramota za stavove koje iznosi. Znam ljude kojima su preci bili partizani, a danas zagovaraju “istorijsku istinu” po kojoj je istorija drugog svetskog rata istorija partizanskih zločina, a ne istorija megaizdaje i megazločina ustaša i njihovih kolaboranata. Iako, naravno da je istina kako su i pobednici (hrvatski partizani, Amerikanci, Rusi, Britanci…) činili zločine. Isto tako, znam i brojne potomke ustaša koji jednako vole svoje očeve i dedove, ali su svesni da su, istorijski gledano, bili na krivoj strani. Zato Sesardiću za njegove stavove partizanska istorija roditelja ne može biti izvinjenje, pre mu je teret.

Žali se Sesardić da izvan konteksta upozoravam na njegova predavanja na kojima je govorio o genetskom uzroku niže inteligencije crne u odnosu na belu rasu. Kaže, nije istina to što kažem. Pa, ko ne veruje neka ima strpljenja na youtubeu da pogleda papazjaniju od predavanja u kojoj izričito tvrdi, uz povremena vrdanja, da je niža inteligencija crnaca naučna činjenica, a prihvatljiva mu je teza kako su za to odgovorni i geni i uticaj okoline.

U Sesardićevoj je priči o prezumpciji nevinosti najmanje važno što očito ne zna pravo značenje tog pravnog instituta i što ga meša s kolokvijalnim korištenjem tog izraza. Neću ponovo o tome. Važnije su vrednosti koje se kriju iza Sesardićeve priče.

Nije istina što tvrdi Sesardić kako nema dokaza kako su fratri sa Širokog Brijega podržavali ustaše, da su u bici za Široki brijeg bili borci, da su samostan pretvorili u utvrđenje sa koga su zajedno sa ustašama i Nemcima pružali oštar oružani otpor partizanima. Upravo zato, rekao sam, bili su legitiman vojni cilj. S istorijske distance treba žaliti svaki izgubljeni život, naravno i onaj svakog od ubijenih fratara čiji broj po različitim izvorima varira od najmanje 12 pa do preko 60. Naravno, iz današnje perspektive ne podržavam praksu koju su tada u ratu imale sve zaraćene strane (ne samo ustaše, partizani ili druge ovdašnje formacije već i saveznici i njihovi protivnici širom sveta) da streljaju zarobljene neprijatelje bez suda ili temeljem odluka raznih prekih sudova. To se odnosi i na događaje na Širokom Brijegu. Ako Sesardić ne veruje Aniću da su fratri sa Širokog Brijega bili kolaboracionisti ustaša i da su se snažno oružano suprotstavili partizanima zato što je Anić partizan (veruje li onda svome ocu?) neka samo okrene jedan list u istom broju Jutarnjeg lista u kojemu je objavio svoj zadnji tekst. Tamo će iz pera novinara Bajrušija saznati da je navedeno istina te da tu istinu potvrđuju i drugi izvori (istoričari, a i dokumenti, ne samo partizana već i saveznika, posebno Britanaca, ali i Nemaca). Bez obzira na “fake” studije revizionističke naravi koje istorija borbe za Široki Breg vide kao puki partizanski zločin.

U pozadini tih novih pojava fašizma, tog večnog fašizma, stoje mnogostruke krize. U tim procepima raste i buja ‘ljuta trava’ večnog fašizma, i Ecova je nedvojbena zasluga što je ukazao na te njegove sastojke, a na nama je da ih detektiramo u našim društvima i razvijemo antitela kojima ćemo prepoznati, utvrditi i lečiti društvo od ovakvog tipa političke patologije, ali ne post festum, kao što se to dogodilo s fašizmom, nacizmom, ustaštvom i drugim njihovim inačicama, već kao prevenciju – da se tako nešto nikad ne dogodi.

Zato se ja, gospodine Sesardiću, bez obzira na Vašu ljutnju, i bes brojnih ustašoidnih portala i novina koji su mene i moju porodicu zasuli uvredama, lažima i pretnjama, neću umoriti u tome da prokazujem patologiju istorijskog revizionizma. Hrvatska, isto kao i svi drugi narodi, nije imuna na guju, onu fašističku, nacističku, ustašku, četničku ili koju drugu. Srećom hrvatsku su istoriju ipak odlučno odredili antifašisti, partizani i njihova borba, ne ustaše i njihov kolaboracionizam. Domoljublje je Hrvatsku držati na strani antifašističke koalicije i pobednika u II. svetskom ratu, glupost je Hrvatsku pozicionirati kao zemlju suradnicu Hitlera i Mussolinija. Zato se Hrvati ni malo ne trebaju sramiti svoje istorije, pa i onda kada konstantuju da u njoj ima i tamnih mesta, da i danas ima onih koji bi opet pustili onu guju a Hrvatsku ogrnuli u gustu maglu.

BONUS VIDEO:

KRENEŠ KUĆI KOLIMA...A PROLAZNIK TI UBACI PITONA! Kako bi ste vi reagovali? (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.