Hitler o Hrvatima: NDH je g***arska državica! (FOTO)

uporni da ne budu Sloveni!

Hitler o Hrvatima: NDH je g***arska državica! (FOTO)

U razgovorima sa saradnicima i svojim monolozima, firer je spominjao susede u kontekstu koji nije nimalo laskav
Objavljeno:

Knjiga "Hitler’s Table Talk", izdata pedesetih godina a reizdata 2000, predstavlja zbirku monologa Adolfa Hitlera i razgovora koje je vodio sa bliskim saradnicima od 1941. do 1944. godine. Hitler je govorio o religiji, filozofiji, politici i brojnim drugim temama. Na nekoliko mesta on spominje i Hrvate u kontekstu koji nije nimalo laskav. 13 najluđih teorija o Hitleru u koje ljudi stvarno veruju! (FOTO) (GIF) - Kada bi Hrvati bili deo Rajha, kao vojnici nemačkog Firera čuvali bi močvarna područja. Prema njima ne bi trebalo da se ponaša kako to sada čini Italija. Hrvati su vrlo ponosan narod i trebalo bi ih zakletvom na vernost vezati direktno uz Firera. U tom slučaju mogli bismo njih potpuno da se oslonimo. Kada ispred mene stoji Kvaternik (Slavko Kvaternik, ustaški ideolog), u njemu vidim sve ono što Hrvati jesu - čvrsti u prijateljstvu, a njegova reč obavezuje zauvek - rekao je Hitler u jednom govoru.

- Privlačna mi je ideja, gledano sa etničkog stanovišta, da Hrvate treba germanizovati. Sa političkog gledišta, ipak, ta ideja nije ostvariva - objašnjava Hitler. Hrvati su vrlo uporni u želji da ne budu smatrani Slovenima, navodi Firer i dodaje da oni tvrde da su potomci Gota, a da je to što govore slovenskim jezikom slučajnost. Hitler se nije ubio u bunkeru, već... Agent CIA koji je pratio Slobu otkriva zaveru veka! Istoričari smatraju da je, uprkos pojedinim rečima hvale, vidljivo da Hitler Hrvate gleda samo kao oruđe u stvaranju nove Evrope, a nikako kao ravnopravne.
- Kad je govorio o strategiji, tvrdio je da u ovom trenutku u jugoistočnoj Europi postoje "dreckstaaten" ili go*narske državice (misleći pritom na Mađarsku, NDH, itd.), ali da će se to ustrojstvo nakon rata posle nemačke pobede, temeljno preurediti - navodi istoričar Ivo Goldštajn. Bila je Firerova strast: Dizni je Snežanu snimio za Hitlera! (FOTO) (VIDEO) Istoričari se slažu da neke Hitlerove izjave, izvučene iz konteksta, možda deluju laskavo, ali navode da mu NDH nije bila blizu srca.
- Slovenski narodi u njegovoj imperiji nisu imali drugo mesto nego da budu tretirani kao roblje za sekundarne poslove. Slovake, Hrvate i slične tretirali su kao seljake koji su bili glupi i ništa više od toga. Za vreme rata izlazile su dečje slikovnice u kojima su te narode prikazivali u takvom svetlu. Ipak, njegov odnos je nedosledan. Bugari su mu bili najbliži, pa ih je najviše cenio, dok su Česi o kojima je govorio veoma negativno, u ratu ipak prošli sa manje gubitaka nego drugi. Svako ko je bio na njegovoj strani ponekad je dobio koju pozitivnu rečenicu - kaže hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina. (Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.