OVA KINESKINJA ŽELI DA U KUMROVCU IZGRADI TITOLEND: Spremna je da uloži MILIJARDE u rodno mesto Josipa Broza
Ju planira da uloži u Kumorvec, Foto: Youtube printscreen / Jutarnji

TURIZAM I KOMUNIZAM

OVA KINESKINJA ŽELI DA U KUMROVCU IZGRADI TITOLEND: Spremna je da uloži MILIJARDE u rodno mesto Josipa Broza

Kinezi su ovde česti turisti, a u Zagorje ih vuče upravo spomen na šefa bivše države

Objavljeno:

Najava bogate kineske preduzetnice Jiang Ju da bi, osim zgrade nekadašnje političke škole, mogla da kupi i još niz objekata u Kumrovcu i pretvori to zagorsko seoce u turistički kompleks posvećen Josipu Brozu Titu, Kumrovčane i nije toliko iznenadila.

Kinezi su ovde česti turisti, a u Zagorje ih vuče upravo spomen na šefa bivše države. Tako svake godine u Kumrovec dođe nekoliko hiljada Kineza. Druga Tita vole, govori za "Jutarnji" jedan stariji Kumrovčanin, gotovo i više nego što su ga Hrvati voleli za vreme Jugoslavije.

- Nedavno sam bio s jednom grupom Kineza. Svi se uvek žele fotografisati uz spomenik ispred Titove kuće. I vidim ja tako jedna Kineskinja ispred spomenika dršće od treme i poštovanja - prepričava on.

Ako priča možda i nije istinita, uspešno dočarava zašto bi jedna kineska preduzetnica odlučila da uloži milione kako bi u ovom kraju stvorila svojevrstan “Titolend”. Kupila bi ona tako, dade li joj država, političku školu, spomen-dom, Titovu rezidenciju, zapušteni fudbalski stadion...

Objekt političke škole, koja je u državnom vlasništvu, “na bubnju” je već niz godina. Propadali su natečaji, smenjivale se vlasti, ali nekad velebno zdanje i dalje propada. Cena mu je u međuvremenu pala na “samo” 12,9 miliona kuna, što za bogatu kinesku preduzetnicu nije nikakav problem, a uz tu namerava graditi još jednu istovetnu zgradu. Sve zajedno stvorilo bi veliki hotelski kompleks u kojem bi se odmarali Kinezi, ali i hiljade turista iz čitavog sveta.

Međutim, Ju ne želi da Kumrovec bude samo središte kulturnog, nego i zdravstvenog turizma. Pritom glavnim adutom smatra, ako joj se da koncesija, pristup geotermalnim izvorima. Ljkovita voda već se koristi u Tuheljskim i Krapinskim toplicama, a njena “žila” može se eksploatisati i u Kumrovcu. Za te bi potrebe Ju otkupila kompleks spomen-doma, danas nazvanog Naučno-edukacijski centar, iako osim radnika u objekt živa duša nije zakoračila više od decenija jer je zatvoren za javnost.

Vidi se da je ovo zdanje, danas procenjeno na petnaestak miliona kuna, bilo nekad raskošno socijalističko odmaralište. Osim soba i apartmana, naziru se još ostaci nekad lepog restorana iz kojeg preko staklenih stena pogled puca na pitome zagorske brege, a pored njega se smestio i bazen. Možemo samo zamisliti kako su članovi Partije nekada ovde uživali...

U bioskopskoj sali održavali su se politički skupovi, a u prostoriji iznad nje projekcijska je soba u kojoj je još oprema iz sedamdesetih, baš kao što je i na recepciji stara telefonska centrala i blagajna iz 1974., godine kada je hotel sagrađen.

Tu je dolazio i Tito, ali nikada nije odsjo jer je u blizini bila njegova rezidencija.

Upravnik doma Branko Gobac otkriva za "Jutarnji" sav apsurd Kumrovca kakav je danas, zapušten i zaboravljen od sviju.

- Do 2003. u ovom su domu boravile izbjglice s područja Vukovara. Od tada pa do danas nije u funkciji. Bilo je nekoliko pokušaja prodaje ili davanja u najam. No, država je jedini vlasnik i dosad objekt nije stavljen u funkciju. Da bi eventualno proradio kao hotelski ili zdravstveni centar, potrebna su poprilična ulaganja - objašnjava nGobac.

Kaže kako bi bilo dobro da Yu upravo to učini.

- Čuli smo da je ona zainteresovana i u svakom slučaju to bi za nas radnike bilo najbolje, ali i za Kumrovec. Prema prostornim planovima, ovde bi mogao biti hotelski, kongresni, zdravstveni ili kulturni centar, a o tome će odlučiti vlasnik koji će kupiti ovaj objekt - govori.

- Osim održavanja travnjaka, sitnih popravaka i slično, imamo i 24-satnu stražarsku službu koja je propisana. To su, kada pogledate da je rič o radu u tri smene, vikendima i praznicima, najmanje četiri osobe. Da, slažem se, naše plaće ‘jedu’ kapital ove imovine i zato bi bilo najbolje da se objekt stavi u funkciju, umesto da već petnaestak godina ovako propada i urušava svoju vrednost - zaključuje i dodaje kako će dom uskoro ostati bez jednog radnika, njega, jer namerava u penziju.

Kada je prošle nedelje došla u Kumrovec, gospođu Ju dočekali su “mužikaši”, a kuvale su joj simpatične radnice restorana Kod Starog, smeštenog tačno nasuprot Titovom spomeniku. To je ujedno i jedina ozbiljnija ugostiteljska radnja u čitavom Kumrovcu koji broji dvestotinak duša. Tamo su otkrili da su za bogatu Kineskinju napravili ono što je i inače na meniju. Tako je gospođa Ju uživala u zagorskoj patki s mlincima za koju je navodno rekla da je bolja i od pekinške, a uprkos uvreženom mišljenju da Kinezi nisu ljubitelji sira, izaslanstvo je u slast smazalo i znamenite štrukle.

Načelnik opštine Kumrovec Robert Šplajt pun je nade da će kineski plan zaživeti.

- Očekujemo da ćemo napokon imati kupca za školu - govori s neskrivenim zadovoljstvom.

Objašnjava kako Kumrovcem godišnje prođe oko stotinu hiljada turista, a većina ih dolazi zbog Tita.

- Tito je veliko ime i veliki brend koji, nažalost, više cene u svetu nego kod nas. Mislim da na njemu moramo graditi budućnost kumrovečkog turizma jer je potencijal golem. Ovde ima dosta državne imovine koju treba rešiti - od bivšeg spomen-doma do stadiona, Titove vile Kumrovec... Mislim da smo dugo vremena bili zapostavljeni. Je li to bilo iz političkih ili drugih razloga, ne znam, ali verujem da je došlo novo vrijeme kada su ljudi na vlasti prihvatili da se više ne možemo deliti na crvene i crne niti razmišljati o ‘41., nego o budućnosti čitave zemlje. Ako negde ima potencijala, a Kumrovec ga ima, to treba razviti - govori mladi načelnik opštine radujući se što je preduzetnica iz Kine to uvidela.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.