AMERIKANKI OVO SMETA NA BALKANU: Kad sam ušla u prodavnicu, ostala sam zbunjena!
Amerikanka izveštava o svojim iskustvima, Foto: Printscreen Youtube

nije joj jasno

AMERIKANKI OVO SMETA NA BALKANU: Kad sam ušla u prodavnicu, ostala sam zbunjena!

Mnoge stvari je zbunjuju

Objavljeno:

Amerikanka Kejli Henderšot poslednje dve godine živi u Sesvetama u Hrvatskoj, gde se udala za Hrvata Dominika.

Simpatična Kejli proteklih meseci na kanalu This Croatian Life objavljuje svoje viđenje života u Hrvatskoj. Tako joj je pravi hit bio video u kojem govori o tome šta je izluđuje kod njenog supruga Dominika, a o razlikama između Amerike i Hrvatske progovorila je i u aktualnom videu, u kojem je navela pet stvari koje su u Hrvatskoj konfuzne Amerikancima.

- Prva stvar koje me je začudila jest to što u Hrvatskoj, kad nešto kupite u prodavnici, morate to sami da stavljate u vrećicu. U Americi imate osobu koja vam sprema proizvode i doda vam vrećicu nakon plaćanja. Prvi put kad sam ušla u prodavnicu, ostala sam zbunjena nakon što sam videla da stvari koje sam kupila samo odlažu sa strane - rekla je Kejli.

- Zanimljiva je i situacija kod brojanja spratova. U Americi ne postoji prizemlje, nego je to odmah prvi sprat. Zbog toga je Kejli nekoliko puta zalutala na pogrešan sprat kad bi išla kod nekog u posetu.

Amerikanka se dosad već navikla na to da Hrvati satima sede na kafama, a ono što joj nije jasno jeste da nakon prve narudžbe moraju ponovo da zovu konobara.

- U Americi se konobar vraća nakon nekog vremena i pita vas je li sve u redu, trebate li još nešto. U Hrvatskoj morate dignuti ruku i uspostaviti kontakt očima sa konobarom ako želite još nešto naručiti - dodala je Kejli. Jedna od stvari koja joj nije jasna jest i to što ovde nema pravila slobodnog skretanja desno. U Americi možete skrenuti desno na raskrsnici bez obzira na semafor, naravno, ako niko ne dolazi s leve strane. - Gorivo je u Hrvatskoj mnogo skuplje nego u Americi, a pogotovo je zbunjujuća situacija na benzinskim pumpama. U Americi se dizel označava zelenom bojom, a benzin crnom. Ovdje je obrnuto. Takođe, u Americi prvo platite gorivo, pa onda ulijete. U Hrvatskoj možete prvo uliti, pa onda idete unutra platiti. Kako to? Recimo, jedan moj prijatelj zaboravio je da plati i vratio se tek posle na pumpu kako bi podmirio račun – rekla je Kejli.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.