MARKO SA PORODICOM VEĆ PET GODINA ŽIVI U IRSKOJ: Njihovi troškovi života će vas iznenaditi!
Izračunali troškove života u Irskoj, Foto: Google Earth

život u inostranstvu

MARKO SA PORODICOM VEĆ PET GODINA ŽIVI U IRSKOJ: Njihovi troškovi života će vas iznenaditi!

Marko je iz Zagreba otišao sa suprugom i dvoje dece pre pet godina

Objavljeno:

Četvoročlana hrvatska porodica koja živi u drugom najvećem irskom gradu Korku smeštenom na samom jugu ostrva, za "24 sata" otkrila je svoje mesečne troškove.

- Ovde se plata dobija nedeljno pa većina troškova se i plaća na nedeljnoj bazi - pojašnjava Marko koji je iz Zagreba otišao sa suprugom i dvoje dece pre pet godina.

- Mi za svoje potrebe imamo dva automobila. Supruga i ja svako svoj. Nedeljno nas osiguranje i registracija za svaki od njih košta po 20 eura, odnosno godišnje za to izdvojimo ukupno 1000 eura. Na gorivo mesečno po automobilu potrošimo oko 25 eura. Ovde je litar dizela 1,20 eura, a benzina 1,30 eura. Nekako sam krenuo odmah od auta jer znam da se u Hrvatskoj bez njega takoreći ni na toalet ne ide - pojasnio je Marko.

Žive u kući s tri sobe koja ih mesečno košta 900 evra.

- Cena troška električne energije varira s obzirom na godišnje doba jer se na struju i grejemo. Tako nas zimi mesečno struja košta 146 evra, a leti 60 evra. Voda se ovde, za razliku od Hrvatske, ne plaća pa nam je jedan račun sigurno manje - dodao je.

I on i supruga imaju telefone pa kaže da ih oni koštaju ukupno mesečno 40 evra. Odvoz smeća je na mesečnoj bazi 25 evra.

U Irskoj su vrtići preskupi pa majke obično ostaju s decom kod kuće.

- Mesečno bi za vrtić trebalo izdvojiti gotovo isto koliko i za najam kuće. U našem slučaju 800 eura po detetu što je neisplativo. Zato je supruga s njima doma. Za svako dete se mesečno na platu dobije 135 eura - objašnjava.

U slobodno vreme znaju da odu u bioskop.

- Ne znam koliko se plaćaju pojedinačno karte jer mi uvek uzimamo takozvane porodične. One se u bioskopu i pozorištvu kreću od 60 do 120 eura - rekao je.

Marko kaže da radi za prosečnu irsku platu.

- Sat se prosečno plaća 13 eura, a radna nedelja broji 39 sati. Tako da se ovje nedeljno zaradi 507 eura. Dakle, ako gledamo mesečno, u Irskoj je prosečna plata 2028 eura. Ne možete zaraditi manje od 1528,8 eura mesečno jer im je minimalac 9,8 eura po satu - pojasnio je Marko.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.