VELIKO PONIŽENJE ZA HRVATSKU: Propao im posao sa Izraelom, sad im Ameri nude KONZERVIRANE F-16 STARE 30 GODINA!
Ilustracija/Premijer Andrej Plenković najavljivao je da će se ići na poništenje konkursa, Foto: Public

Andrej Plenković želi poništenje konkursa

VELIKO PONIŽENJE ZA HRVATSKU: Propao im posao sa Izraelom, sad im Ameri nude KONZERVIRANE F-16 STARE 30 GODINA!

U slučaju poništenja konkursa Hrvatskoj je u vezi s daljnjim potezima otvoreno nekoliko mogućnosti

Objavljeno:

Sutra bi u Zagreb trebalo da dođe delegacija izraelskog Ministarstva odbrane i, kako se očekuje, hrvatskom ministru obrane Damiru Krstičeviću službeno reći da Izrael nije u mogućnosti da potpiše ugovor s Hrvatskom o prodaji 12 aviona F-16 Barak, piše Jutarnji list.

Prema ranijim najavama iz hrvatskog državnog vrha, u tom slučaju sledi poništenje Vladine odluke o prihvatanju izraelske ponude, a nakon toga je moguće nekoliko opcija.

Premijer Andrej Plenković najavljivao je da će se ići na poništenje konkursa, a šef MORH-ove komisjije za izbor borbenog aviona brigadir Davor Tretinjak rekao je da će se o tome još razgovarati i da će MORH Vladi predložiti plan B.

Problemi s cenom

Nakon poništenja izbora Izraelaca moguće su tri opcije. Prva je da MORH pozove predstavnike švedskog SAAB-a, čija je ponuda za novi Gripen na konkursu bila druga rangirana, i otvori s njima pregovore. Ozbiljna prepreka dogovoru sa Šveđanima mogla bi biti cena. SAAB je na konkursu za 12 novih aviona JAS 39 tražio 903 miliona evra plus 30 miliona za naoružanje i infrastrukturu, no isto tako slali su signale da su spremni dati povoljniju ponudu.

U slučaju poništenja konkursa Hrvatskoj je u vezi s daljjim potezima otvoreno nekoliko mogućnosti. Jedna je varijanta raspisivanje novog konursa i traženje ponuda. Druga je pak varijanta sklapanje strateškog partnerstva sa SAD-om radi nabavke aviona. Prema dostupnim informacijama, u MORH-u su svesni propasti posla s Izraelcima i razmišljaju s kojim bi predlogom u tom slučaju došli pred Amerikance.

Novi predlog

Prema neslužbenim informacijama, jedna od mogućih opcija je dogovor sa SAD-om o donaciji F-16 C/D Block 25 koji bi se nadogradili na standard Block 50/52 te bi se na njima obavio SLEP, odnosno produžio vremenski resurs na 12.000 sati. Reč je o avionima koji su stari 30 godina i konzervirani su smešteni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema procenama, celi takav komplet, uključujući infrastrukturu i logistički paket, mogao bi koštati oko 600 miliona dolara, dakle, oko 100 miliona više od izraelske ponude.

Tu treba podsetiti da je Rumunija jako loše prošla kad je 2013. godine s Portugalom sklopila ugovor o nabavi 9 jednoseda F-16 A i tri dvoseda F-16B sa SAD-om.

Avioni su plaćeni 120 miliona dolara, a remont, modernizacija, obuka i naoružanje, logistička potpora i adaptacija infrastrukture 508 miliona dolara.

S druge strane, već nekoliko nedelja u javnosti se nagađa kako SAD nakon propasti dogovora s Izraelom za Hrvatsku ima spasonosni predlog.

Prema dostupnim informacijama, SAD je neka rešenja Hrvatskoj nudio već tokom ovog konkursa, ali su ona odbijena pa ne bi bilo čudno da se ponovno nađu na stolu.

Grčka ponuda

Prema rečima sagovornika, predstavnici američkog ambasadora tokom 2017. godine visokim zvaničnicima MORH-a predlagali su da F-16 Hrvatska odabere kao svoj budući borbeni avion, a naknadno bi odabrala zemlju partnera (SAD ili neku drugu) od koje bi potom kupila novi ili polovni avion.

U slučaju kupovine novog F-16, predstavnici ambasada, prema navodima sagovornika, predlagali su da Hrvatska u prvoj fazi kupi 6 do 8 aviona, a kasnije još 4 do 6.

Druga varijanta koju je američka strana nudila je nadogradnja već korištenih F-16 C/D Block na nivou F-16V, koji je po karakteristikama vrlo sličan najnovijem F-16 Block 70/72.

Najveća prepreka tom predlogu je cena. Procenjuje se da bi takav aranžman Hrvatsku mogao koštati oko 800 miliona dolara, a to je već cena za koju bi mogao da se kupi novi Gripen. Na stolu bi se ponovo mogli naći i F-16 koje je na konkursu nudila Grčka, a SAD je tu ponudu zdušno podržavao.

Opcije nakon poništenja posla s Izraelom

1. Poziv švedskom SAAB-u

MORH na razgovor poziva drugorangiranog na konkursu i pokreće razgovore o ponudi za švedski Gripen

2. Poništenje konkursa

Poništava se konkurs i raspisuje novi, a MORH poziva ponuđače da daju svoje ponude

3. Poništenje konkursa i saradnja sa SAD-om

Hrvatska direktno sa SAD-om dogovara nabavku aviona putem donacije ili kupovine, najverojatnije korišćenog aviona koji se modernizuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.