DEČAK IZ HRVATSKE PREMINUO ZBOG NEMARNOSTI LEKARA: Gabriel (9)više puta bio u Hitnoj pomoći, a oni su ga slali kući
Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovo doveo na Hitnu jer je dečaku bilo loše, a tamošnji lekari su ga opet poslali kući, Foto: Printscreen/index.hr, Profimedia

sramotno

DEČAK IZ HRVATSKE PREMINUO ZBOG NEMARNOSTI LEKARA: Gabriel (9)više puta bio u Hitnoj pomoći, a oni su ga slali kući

Od posledica sepse u KBC-u Split prošle nedelje preminuo je devetogodišnji Gabriel Bebić iz Metkovića, koji je bolovao od upale pluća

Objavljeno:

Dva dana pre smrti, u nedelju, dva puta su ga sa Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedeljak s Hitne poslali pedijatru.

Dečak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. decembra i tad je imao problema sa kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je lekarka u petak prepisala antibiotik. Međutim, kako se dečakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedelju popodne doveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Na Hitnoj su ga pregledali i poslali kući, a potom ga je otac iste večeri ponovo doveo na Hitnu jer je dečaku bilo loše, a tamošnji lekari su ga opet poslali kući i rekli ocu neka dođu u ponedeljak ujutro kod svog pedijatra.

Kako drugo jutro njegov pedijatar dr Rasema Bubica nije bila u smeni, otac je dečaka doveo kod drugog pedijatra dr Vladimira Krmeka, ali medicinska sestra im je rekla da je prevelika gužva i da ne može da ga primi. Potom je dečak došao kod trećeg pedijatra, koji je zaposlen u Domu zdravlja Metković, dr Ksenije Kaleb, koja ga je primila i dečak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

Čim sam primila dete, videla sam da je životno ugrožen"

- Kad je dečak došao k meni u ordinaciju, pristupila sam pregledu i odmah na prvi pogled sam uočila da je dete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao se, nije mogao da održava ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplaveli. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopšte čulo. Nije mogao da govori. Nije mogao da otvori usta, grlo mu je bilo žareće crveno, posumnjala sam odmah da se usled upale razvija sepsa. Dete je bilo slabog kontakta i klonulo - ispričala je dr Kaleb za Index.

Dečak je bio u lošem stanju i svaki trenutak je bio važan.

- Problem je što u Domu zdravlja ne možemo da napravimo brze analize krvi, već moramo čekati dva do tri sata, a vremena za čekanje nije bilo. Odmah sam ocu rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je sprat ispod nas, da se započnu mere naprednog održavanja života i da ga što pre preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. S Hitne je nakon sat i 20 minuta dete odveo helikopter u Split, ali sve je to bilo kasno. - Jako mi je žao i kao lekar se ne mogu pomiriti s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedelje do ponedeljka vodio kod 4 lekara, dva puta na Hitnu u nedelju, potom u ponedeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da se na kraju dogodio smrtni ishod. Nijednom mu nisu vađeni laboratorijski nalazi. Imao je grip koja obara leukocite i onda imao nesreću da je dobio gnojne streptokoke koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je prestrašno - dodala je dr Kaleb.

Direktor Doma zdravlja ne zna zašto nije rađena laboratorija, i nema pametnog objašnjenja.

- Žao nam je što se to dogodilo, ne znam detalje o tom slučaju, sve je išlo preko Hitne. Oni imaju svoj protokol, a ovde je bio najmanji deo na nama. Niko ne beži od odgovornosti, zdravstveni radnici moraju da prepoznaju kad se radi o teškom slučaju poput ovog, ali svaki lekar i sestra su nezavisni i ne mogu da komentarišu ko je i kako postupio u ovom slučaju. Problem je što kod nas laboratorija ne radi od subote popodne do ponedeljka ujutro, ali ako je nešto ozbiljno, onda se zove laboratorija - rekao je direktor Štimac.

Na pitanje zašto se onda nije pozvala laboratorija, pa da se dečaku izvadi krv i učine pretrage, rekao je da ne zna.

- Ne baratam detaljima jer je najveći deo posla išao preko Hitne - kratko je rekao Štimac.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.