GEJ PAR IZ HRVATSKE TUŽI DRŽAVU ZBOG VELIKE NEPRAVDE: Uputili pismo vlastima, traže PROMENU!
Gej parovi zahtevaju ista prava, Foto: Pixabay.com

pobunili se!

GEJ PAR IZ HRVATSKE TUŽI DRŽAVU ZBOG VELIKE NEPRAVDE: Uputili pismo vlastima, traže PROMENU!

Njihovo otvoreno pismo zapalilo je region

Objavljeno: 19:42h

Hrvatski gej par Mladen Kožić i Ivo Šegota poslali su otvoreno pismo vladi, saboru i ministrarki Nadi Murganić povodom toga što je nedavno donešena odluka da gej parovi ne mogu da usvajaju decu.

- Naša porodica odlučila je poslati čestitku Vladi RH povodom Zakona o udomljavanju. Mi smo par koji je prošao stručnu evaluaciju za udomitelje ali je zaustavljen političkim dekretom nakon čega smo tužili RH zbog diskriminacije - stoji u mailu koji je ovaj gej par uputio na adrese svih medija.

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

- Zahvaljujemo vam što ste temu udomljavanja i dece bez prikladnog roditeljskog staranja i doveli u središte javnog interesa poslednjih meseci. Svi ćemo se složiti da se snaga društva meri odnosom prema najslabijima, a to su u ovom slučaju deca.

Zajedno s udomiteljskom zajednicom i strukom, radujemo se jučerašnjem donošenju Zakona o udomljavanju vam zahvaljujemo što ste prepoznali važnost donošenja novog Zakona.

Međutim, istim tim zakonom kojim ste mnogima doneli radost, drugima ste uzeli nadu. Odbijajući uvrstiti porodične zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije dece, upravo ste Vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir.

Dugine porodice treba da imaju jednak tretman u društvu
Dugine porodice treba da imaju jednak tretman u društvu foto: Petar Lazović

Proglašavajući porodičnu zajednicu životnih partnera neželjenom udomiteljskom porodicom ne samo da ste onemogućili deci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalifikovanih udomitelja, nego ste stigmatizovalii sve postojeće dugine porodice u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj već žive brojne dugine porodice od kojih mnoge s decom. Vašim izjavama tokom javne i saborske rasprave poslednjih meseci u kojima ste ponavljali kako će deca u duginim porodicama patiti zbog tradicionalne okoline naneli ste veliku štetu deci u našim porodicama. Takav stav temeljite na vlastitim strahovima i to je posve razumljivo. Ali neprihvatljivo. Vi ste na poziciji koja zahteva odgovornost, a temeljiti stav na vlastitim strahovima i projektovati svoj strah u javne politike je u najmanju ruku neodgovorno.

Vaši strahovi nemaju uporište niti u naučnim činjenicama, niti u svakodnevnom životu. Pitajte naše porodice, pitajte našu decu, pitajte naše naučnike i stručnjake. Vi ste ozakonili vaše strahove, ozakonili ste antinaučne stavove narugavši se stručnjacima koji su javno branili naučne nalaze iz 19 hiljada naučnih publikacija koje potvrđuju kako je dobrobit deteta u duginim porodicama uporediva sa dobrobiti deteta u dominantom tipu porodica. jerujem da vam to nije bio cilj, ali vi ste posledično ozakonili stigmatizaciju dece u duginim porodicama.

Pritom ste stigmatizovali majke i očeve svih nas u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu decu označili kao osobe koje nisu sposobne pružiti socijalnu pomoć, koje nisu sposobne brinuti o drugom čoveku, detetu, srodniku ili starijoj osobi? Istovremeno, stručni tim Centra za socijalnu pomoć procenio je našu porodicu poželjnim kandidatom za udomiteljsku porodicu.

Vi, naši saborski zastupnici i naši ministri, odlučili ste zanemariti mišljenje struke, narugavši se našim majkama i očevima, strahom ste ispunili javni prostor i strah ste ozakonili. Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu, ne pruža mogućnost osobnog niti društvenog rasta. To je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svet.

Vi imate odgovornost da se brinete o svim porodicama u Hrvatskoj uključujući jednoroditeljske, udomiteljske, usvojiteljske, dugine itd. Vi ste i naši saborski zastupnici, naši ministri, Ministarstvo porodice je i naše ministarstvo. Prema istraživanju GfK iz 2016. porodica je vrednost br.1 u Hrvatskoj. Kako je moguće da vrednost koju svi delimo biva privatizovana privilegija koja pripada samo onima koje vi označite prikladnima, kako je moguće da ozakonite isključivanje jedne porodične zajednice iz niza zakona? Vreme je da prestanete biti predstavnici samo jedne vrste porodice i da preuzmete odgovornost za sve porodice. Hrvatska treba biti zemlja koja poštuje, prihvata i slavi sve porodice.

S poštovanjem i s nadom,

Mladen Kožić i Ivo Šegota, porodica koja želi biti udomiteljska - stoji u otvorenom pismu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.