PRIVEDEN NA GRANIČNOM PRELAZU: Srpski policajci su me skinuli golog, maltretirali i pretili Sremskom Mitrovicom!
Nikola Kajkić, Foto: Printscreen

PRIVEDEN NA GRANIČNOM PRELAZU

PRIVEDEN NA GRANIČNOM PRELAZU: Srpski policajci su me skinuli golog, maltretirali i pretili Sremskom Mitrovicom!

Na pitanje je li hrvatski MUP bio upoznat s njegovim odlaskom u Srbiju, Kajkić je kazao da za to nije bilo potrebe

Objavljeno: 11:27h

Suspendovani MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić, i predsednica Udruženja zagrebačkih branitelja Vukovara, Zorica Gregurić, u četvrtak su, kako tvrde, zaustavljeni na graničnom prelazu Bajakovo, kad su se vraćali iz Beograda.

Advokat Branko Šerić rekao je da su Kajkića i njegovu koleginicu zaustavili pripadnici MUP-a Srbije, te ih lišili slobode.

Kajkić je ekskluzivno za RTL Danas objasnio šta se dogodilo.

- Juče tokom dana sam privatno išao u posetu jednoj instituciji, koja se zove Fond za humanitarno pravo. U povratku kući, dolaskom na granični prelaz Batrovci preprečen nam je put. Pristupilo nam je 4-5 policajaca u uniformi i jedan u civilu. Nisu se predstavili. Detaljno su pretresli vozilo, nismo dobili zapisnik. Mene su odveli prostorije policije gde su me skinuli do kože, pretraživali i maltretirali, oduzeli mi telefon i stvari. Nakon kraćeg vremena su me odveli na prostoriju na spratu, gde me je čekalo pet pripadnika BIA-e. Nisu mi pokazali značke, ali su mi predočili ovlašćenja i koja prava imaju i u kojem svojstvu i šta rade prema meni - kazao je Kajkić.

- Rekli su da su me doveli da me uhapse i strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara u RH i prema njihovim neistinitim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji - tvrdi Kajkić.

"Putovao sam privatnim poslom"

Na pitanje je li hrvatski MUP bio upoznat s njegovim odlaskom u Srbiju, Kajkić je kazao da za to nije bilo potrebe.

- Ja sam suspendovani policajac, cela javnost zna na koji način, a činjenica da me hapse srpske sigurnosne službe, a da protiv mene u RH rade obaveštajne službe, govori da sam došao do prave istine, samo zavisi koliko će biti prostora i vremena da se sve otkrije. Ja kao predsednik sindikata, na poziv Fonda išao sam u privatnu posetu i nema potrebe da se javljam MUP-u. Idem u Bosnu, često i u Srbiju, putujem privatnim poslom. Ono što mi zakon i pravila nalažu nema potrebe da ih o tome obaveštavam. Po onome što mi je srpska obaveštajna služba tokom ispitivanja prezentovala, njih je hrvatska obaveštajna služba i MUP izvestio da dolazim tamo - kazao je.

- Molim javnost da mi se slegnu emocije. Mislim da ću u ponedeljak izaći s detaljnim informacijama koje će biti korisne celoj javnosti - najavio je Kajkić.

Protiv pripadnika službe sigurnosti koji su ga, kako tvrdi, pet sati maltretirali i zlostavljali fizički i psihički, zajedno s koleginicom podneo je krivičnu prijavu.

Na informaciju je reagovala i Florens Hartman, bivša portparolka haško tužioca Karle del Ponte. Kako javlja Dnevnik Nove TV, Hartman je skandalizovana celom pričom.

- Skandalizovana sam što sam jutros saznala da, ne samo da je zaustavljen i ispitivan od strane službe BIA na granici u Srbiji, nego da je dobio pretnje i maltretiran je, jer gospodin Kajkić poznaje fond i sarađivao je u prošlosti na raznim temama - izjavila je.

Na upit Dnevnika Nove TV, iz MUP-a RH su poručili da nemaju nikakve veze s događajem u Srbiji.

- U tom smislu Ministarstvo unutrašnjih poslova RH nije prema policiji Republike Srbije, putem međunarodne policijske saradnje, poslalo bilo kakav zahtev za postupanjem. Gospodin Nikola Kajkić trenutno je u statusu suspendovanog policijskog službenika, te kao takav ne može da sprovodi nikakve službene radnje u svojstvu policijskog službenika. Prilikom povratka u Republiku Hrvatsku g. Kajkić nije se obratio za pomoć hrvatskoj policiji, te je nadležna policijska uprava s njim stupila u kontakt, a putem redovnih kanala razmene - stoji u saopštenju MUP-a RH.

Bonus video

Dorćolom se orile antifašističke pesme!

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.