SMANJENA KAZNA KAPETANU DRAGANU! Osuđen zbog RATNIH ZLOČINA na 13,5 godina zatvora
Foto: Beta / Mario Strmotic

promenjena presuda

SMANJENA KAZNA KAPETANU DRAGANU! Osuđen zbog RATNIH ZLOČINA na 13,5 godina zatvora

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu

Objavljeno:

Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, Vrhovni sud je umanjio kaznu zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na jedinstvenu pravomoćnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

U pravomoćnoj presudi od 12.juna, koja je u petak objavljena na internet stranici Vrhovnog suda, stoji da je delimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba.

Za prve dve tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci.

U ostalim delovima Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. sepetembra prošle godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tokom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, piše "24 sata".

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vreme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo je prognano, pljačkana je imovina, a civili su ubijani i ranjavani, među njima i jedan strani novinar.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci davali lažne iskaze.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.