DOKTOR SE ZARAZIO MALIM BOGINJAMA, IAKO JE VAKCINISAN: Sada ima VAŽNU PORUKU za sve roditelje!
Foto: Facebook printscreen / Pero Markunović

opasna bolest

DOKTOR SE ZARAZIO MALIM BOGINJAMA, IAKO JE VAKCINISAN: Sada ima VAŽNU PORUKU za sve roditelje!

Zbog poražavajuće stope vakcinisanih u gradu nije ga zaštitio kolektivni imunitet

Objavljeno:

Pero Markunović, doktor u Opštoj bolnici u Dubrovniku, zarazio se malim boginjama iako je vakcinisan.

Međutim, ali zbog poražavajuće stope vakcinisanih u gradu nije ga zaštitio kolektivni imunitet.

Trenutno se nalazi u izolaciji, a u svojem javnom obraćanju prozvao je roditelje koji ne veruju u važnost pravovremenog vakcinisanja, zbog čega su sad pod rizikom svi pacijenti s kojima je on u zadnje vreme radio.

- Drage mame i tate, ja sam doktor u Opšoj bolnici Dubrovnik. Trenutno ležim u izolaciji s malim boginjama, a imam dete koje ima 10 meseci i još nije vakcinisano jer po kalendaru vakcinacije još nije dovoljno stara. Ja sam male boginje dobio dok sam bio dežuran, a uredno sam vakcinisan, o čemu imam i dokaze - započeo je dr. Markunović, čiji status je objavio "Jutarnji".

- Hteo bih vam skrenuti pažnju na ozbiljnost problema nevakcinisanih u Dubrovniku, ali i Hrvatskoj. Ja sam, naime, budući da sam bio vakcinisan i nisam mislio da imam male boginje , bio u kontaktu s malim bebama od 2 meseca, trudnicama, svojim detetom i bolesnicima u bolnici koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60 posto) nisu vakcinisali svoju decu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet - upozorio je, pa nastavio:

- Ja znam da vas puno misli da vazcina za mo-pa-ru uzrokuje autizam, ali to nikada niko na svetu nije uspeo dokazati. Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne veruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke hoćete li isto reći da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti ili da aspirin uzrokuje slepoću? Da vam dete, ne daj Bože, ima leukemiju, nećete ga lečiti hemoterapijom jer ista ta hemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći da nisu isto leukemija i male boginje. Male boginje su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne dece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: "Ja bih radije male boginje nego autizam". A šire se vazduhom - upozorio je lekar iz Dubrovnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.