TITOV stan u Njujorku PRODAT ZA 12 MILIONA: Hrvatskoj pripada 23,5 posto IMOVINE!
Foto: Profimedia

neverovatno

TITOV stan u Njujorku PRODAT ZA 12 MILIONA: Hrvatskoj pripada 23,5 posto IMOVINE!

Potpisivanje ugovora trajalo je tri sata

Objavljeno:

Očeva strana porodice kupca predstavlja staru aristokratiju u Vijetnamu i vekovima ima gotovo kraljevski status. Hrvatskoj, po tom ključu, pripada 23,5 posto imovine ili vrednosti.

Potpisivanje ugovora trajalo je tri sata: pravila su nalagala da predstavnici svih prodavaca, njih pet (formalne sednice SFRJ su Hrvatska, BiH, Makedonija, Slovenija i Federativna Republika Jugoslavija) istovremeno i na istome mestu potpišu ugovor. Hrvatsku je, inače, predstavljao hrvatski veleposlanik pri UN-u Vladimir Drobnjak.

Kako kažu u agenciji, svaki se prisutni potpisao na najmanje 150 mesta, a novi vlasnik je platio i troškove obrade koje obično plaća prodavac i koji su mu ukupne troškove podigli za skoro 10 posto. Stan u Njujorku zaista se nalazi na prestižnoj lokaciji, ali je u izrazito lošem stanju budući da zjapi prazan otkako je iz njega 1992. otišao Darko Šilović, poslednji veleposlanik koji je u UN-u predstavljao Jugoslaviju. Srbija ga je preuzela, ali nije u njega ulagala, osim što je plaćala nužne obaveze koje su na toj lokaciji izuzetno visoke. Tokom godina, troškovi stana dosegli su više od 3,2 miliona dolara, objavila je Srbija te kazala kako je među sledbenicima dogovoreno da joj se troškovi, po sukcesijskom ključu, refundiraju. Hrvatska bi, bez refundacije troškova, od stana čisto dobila oko 2,8 miliona dolara, ali troškovi održavanja za Hrvatsku bi trebali iznositi oko 750 hiljada dolara. Specifičnost stana je i u tome da je on u korporativnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu posedovanjem 960 deonica u Park-71st Corporation, koliko je imala bivša SFRJ. Stan je 2016. godine, kad se počelo s prodajom, procenjen na oko 15 miliona dolara, ali agencija Douglas Elliman ga je oglasila za 18 miliona dolara, ali prodaja nije išla.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito foto: Profimedia

U proleće su ga nakratko i skinuli s liste, a nakon dogovora s prodavačima oglasili s nižom cenom. Razlog tome je i njegovo zaista loše stanje. Novi će vlasnik stan morati renovirati, počevši s uklanjanjem azbesta i olovne boje i zamjenom prozora. Obnova će trajati najmanje tri godine zbog toga što zgrada ima stroga “letnja pravila” – radovi u zgradi, osim nužnih i obnove stanova, dopušteni su samo od jula do septembra. Upravo ta pravila stavila su prodavace na logističke muke – naime, ponuda kupca isticala je tačno 1. jula, kako bi mogao odmah krenuti u renoviranje. Prodavci, predstavnici pet država, imali su tek nešto više od mesec dana da prikupe sve dozvole, počevši od pristanka svojih vlada nadalje. Pritom, situaciju je dodatno logistički komplikovalo što je i američki Stejt Department morao dati dozvolu za prodaju.

Novi vlasnik stana koji se i oglašavao uz povezanost s Josipom Brozom te priču da ga je 1975. kupio sam Tito, i to plativši 100 hiljada dolara u gotovini, Filip Koung-Huu, partner je u investicionoj firmi Alfadajn Aset Manadžement koju je osnovao 2005. Pre toga bio je partner u investicionoj banci Goldman i Sač, J. P. Morganu te u Societe Ženeral.

Rođen je 1964. i obrazovan u Parizu. Njegova porodična biografija je vrlo zanimljiva – s očeve strane potiče iz stare i moćne aristokratske vijetnamske porodice. Otac mu se bavi naukom, ima tri doktorata i živi u Parizu. Očev brat blizanac Kuoung-Huu Đieu bio je ministar finansija Južnog Vijetnama i predsednik Vijetnamske razvojne i investicione banke pre nego što je 1975., nakon što je vojska komunističkog, Severnog Vijetnama (Demokratske Republika Vijetnam) ušla u Južni Vijetnam, emigrirao u SAD i radio za Bechtel. Uz sada već prodat stan u Njujorku, još se prodaje i predstavništvo bivše SFRJ pri UN-u u istom gradu, te diplomatski objekti u Bonnu, Bernu i Tokiju.

Bonus video: Šta bi Tito uradio da je danas živ?

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.