NEKI NAS BAŠ NE PODNOSE: Iza proslave maturanata u Hrvatskoj, ostao je samo GRAFIT MRŽNJE prema Srbima! (FOTO)
Foto: Printscreen

DEGUTANTNO

NEKI NAS BAŠ NE PODNOSE: Iza proslave maturanata u Hrvatskoj, ostao je samo GRAFIT MRŽNJE prema Srbima! (FOTO)

U poruci koju je čitalac ostavio uz fotografije piše: "Jutro nakon Norijade u Đakovu

Objavljeno:

Ovogodišnja proslava mature u Hrvatskoj je prošla u gužvi, pesmi, jajima, brašnu i sporadičnim incidentima. Međutim, osim uobičajenog slavlja, primećeni su zabrinjavajući ispadi ovogodišnjih maturanata.

Pojedini mladići i devojke pevali su ustaške pesme, bacali dimne bombe, palili bengalke i oskvrnjivali spomenike, a na društvenim mrežama i forumima postavilo se pitanje jesu li maturanti preterali s nacionalističkim i homofobnim ispadima.

Video pogledajte OVDE.

Ekipa novinara iz Jutarnjeg.hr je rešila da se raspita među okupljenim zagrebačkim maturantima o njihovom stavu prema nacionalizmu i homofobiji.

"Srbi isto trebaju biti deo Hrvatske, ako se slože. Ako ne, ko ih je*e", lakonski je pojasnio jedan.

"Nije da sam homofob, ali ne volim pedere na ulici. Razumeš, u redu je meni ako se oni ka*aju tamo u svoja četiri zida, ali ovako kad su mi na Trgu, nije mi u redu", rekao je drugi mladić.

Ipak, ne dele svi maturanti isti stav. Bilo je i oni koji nemaju nikakvih predrasuda prema ostalim nacijama, kao i prema pripadnicima različitih seksualnih opredeljenja.

"U našoj 12. gimnaziji imamo svakakvih nacionalnosti i nosimo roze majice. Mislim da to sve govori. Volimo Hrvatsku. Sve prihvaćamo i poštujemo. Pozdrav za Beograd i pozdrav za Srbiju", rekla je jedna grupica srednjoškolaca.

"Mislim da bi trebali biti otvoreni prema svim ljudima, svih boja i rasa, vere i seksualnosti", utvrdio je jedan učenik.

"Mi smo svi ljudi i svi smo rođeni na ovom svetu. To što društvo stvara podele, to i nije baš normalno", objasnio je jedan tinejdžer.

Ipak, nakon svega, ostala je tužna slika na ulicama Hrvatske.

Naime, hrvatski portal Index.hr objavio je slike grafita u Đakovu, koje im je dostavio anonimni čitalac, a na kome piše "J***t ćemo srpsku djecu".

Na drugoj fotografiji koja je takođe stigla od istog čitaoca su dva psa koji deluju mrtvo.

U poruci koju je taj čitalac ostavio uz fotografije piše: "Jutro nakon Norijade u Đakovu. Pijani psi i natpis na zidu na koji policija nije želela da reaguje."

Hrvatski portal navodi da se ne zna tačno kada je grafit nastao kao i ko ga je napisao, ali su istakli da su poslali zahtev Policijskoj upravi osječko-baranjskoj s tim pitanjima.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.