ISPRAVKA: Fotografija Stjepana Filipovića ne nalazi se na ulazu zgrade UN
Foto: Wikipedia

ispravka

ISPRAVKA: Fotografija Stjepana Filipovića ne nalazi se na ulazu zgrade UN

Ispravka

Objavljeno: 15:46h

Portal Espreso je datuma 22.05.2020. godine objavio tekst pod naslovom "SLIKA OVOG HRVATA STOJI NA ULAZU U UN, A HRVATSKA GA SE STIDI: Mediji u Zagrebu otvoreno o Stjepanu Filipoviću", koji je sadržao netačne informacije.

Naime, objavili smo da fotografija Stjepana Steve Filipovića stoji na ulazu u zgradu UN u Njujorku, što nije tačno.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake News tragač" tekst je izmenjen, a promenjen mu je i naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Portal Espreso se ovim putem izvinjava čitaocima.

Originalni tekst:

Upečatljiva fotografija Stjepana Steve Filipovića, rođenog Hrvata iz Opuzena koji je spletom životnih okolnosti još kao dete s roditeljima odselio u Srbiju, stoji na samom ulazu u zgradu UN u Njujorku.

Na crno-beloj fotografiji nalazi se mladić visoko podignutih ruku i stisnutih šaka. Na beloj podlozi vidi se tanki komad konopca oko njegovog vrata. Fotografija je nastala u Valjevu, svega par minuta pre nego što će Stevo ili Stjepan biti obešen.

A obešen je baš na današnji dan, 22. maja 1942. godine.

Prkosno pred fašističkim vešalima
Prkosno pred fašističkim vešalima foto: Wikipedia

Stjepan Filipović rođen je 26. januara 1916. godine u Opuzenu. Rođen je u hrvatskoj porodici ali će se uskoro zbog očevog posla s roditeljima preseliti u Valjevo.

Tamo su ga, jasno, zvali Stevan pa će tokom kratkog života on zapravo biti i Stjepan i Stevan. U današnjim danima to često unosi zbrku oko pravog imena ovog mladića. U predratno vreme bio je član lokalnog ogranka tada zabranjene Komunističke partije, a nakon nacističke okupacije on je bio jedan od organizatora ustanka u valjevskom kraju.

Na Badnje veče 1941. godine zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou. Nacisti su ga, nakon višemesečne torture, pogubili pred okupljenim mnoštvom, kao upozorenje drugima.

Istorija je napravila jednu zanimljivu slučajnost. Naime, Filipović je ubijen na isti dan kad je u Šibeniku streljan Rade Končar. Hrvata Filipovića uhvatili su četnici i predali na nemilost Nemcima. Hrvatskog Srbina Radu Končara uhvatile su ustaše i predale svojim gazdama Italijanima.

U Valjevu i Opuzenu podignuti su spomeniku Filipoviću. Onaj u Opuzenu je razvaljen 1991. godine. Onaj u Valjevu, išaran i zapušten, još se nekako drži.

Stjepan Filipović u Hrvatskoj je s vremenom zaboravljen. U revizionističkom ludilu koje traje do danas, antifašisti su maknuti po strani. Nisu poželjni, a Filipović još manje jer se odazivao na ime Stevan. Ali, tako je u Hrvatskoj, UN-u je Filipović neko čije ime vredi istaknuti. Slika mladića na pragu života kako s prkosno uzdignutim šakama pred fašističkim vešalima prkosi smrti ostaje tako kao jedna od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvatske vlasti ga se stide, verovatno iz istog razloga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.