HRVATSKA NAJAVILA: Ako Srbija zabrani ulazak hrvatskom ministru, povlačimo ambasadora
Kolinda Grabar Kitarović i ALeksandar Vučić, Foto: Beta/Tomislav Pavlek

POGORŠANJE ODNOSA

HRVATSKA NAJAVILA: Ako Srbija zabrani ulazak hrvatskom ministru, povlačimo ambasadora

Iz Hrvatske stižu poruke da je Srbija remetilački faktor na jugoistoku Evrope

Objavljeno:

Nakon najave Srbije da će zabraniti ulazak u državu hrvatskom ministru, na portalu Jutarnji.hr pojavila se vest da će u tom slučaju Hrvatska povući svog ambasadora iz Srbije. Njihov tekst vam prenosimo u celosti.

"Srbija se u proteklih nekoliko dana, otkako traje afera “Vulin” koja je rezultirala zabranom ulaska ministru obrane Srbije Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, potvrdila kao remetilački faktor na jugoistoku Evrope.

Tako ne misle samo u Banskim dvorima u Zagrebu nego takvo mišljenje dele i predstavnici naših političkih saveznika u NATO-u i EU. Hrvatska se, naime, pre proglašenja Vulina personom non grata naravno konsultovala i sa saveznicima, koji potpuno razumeju takav odbrambeni potez Hrvatske.

Sledi zamrzavanje

Kako je vlada Srbije već višekratno najavila da će uslediti i “recipročne mere” (prvo ih je najavio Vulin, pa Vučić, sada i premijerka Brnabić) prema Hrvatskoj, dogode li se i budu li i one “iracionalne”, službena Hrvatska moraće da posegne za novim diplomatskim korakom. Jedini koji će službenom Zagrebu preostati, u slučaju da vlada Srbije nepoželjnim proglasi nekog od hrvatskih ministara kako se po Beogradu već spekuliše, biće trenutno povlačenje ambasadora Hrvatske Gordana Bakote iz Beograda na konsultacije. De facto to znači i zamrzavanje političkih odnosa na dostignutom nivou, koja je ionako već dovoljno niska i “hladna”. Premda, što jeste pozitivno, zamrzavanje političkih odnosa između Zagreba i Beograda ne treba i u pravilu ne prekida i ekonomske i trgovinske odnose koji napreduju. Premda mediji spekulišu da će službeni Beograd uzvratiti proglašavanjem nepoželjnima ministra Damira Krstičevića ili Tome Medveda, ili njih obojice, službeni Zagreb ne vidi nikakvu mogućnost za uporedbu provokativnog rečnika i izjava ministra Vulina s izjavama bilo kojeg od hrvatskih ministara o Srbiji.

– To je neuporedivo, pa Vulin se u izjavi kako o njegovom dolasku u Hrvatsku može odlučivati samo vrhovni komandant Vojske Srbije Vučić, a nikako hrvatski ministri, sprdao sa suverenitetom RH – kaže jedan od članova Vlade Andreja Plenkovića. Da je, kojim slučajem, neki od hrvatskih ministara otputovao u Srbiju pa od tamo slao putem medija provokativne istorijske poruke i delio lekcije srbijanskoj politici – jedino bi se takva “rabota” mogla donekle uporediti s onim što je Vulin već u više navrata činio i planirao da radi po Hrvatskoj. I u Vladi su, kao i mnogi Hrvati, Vulinove provokacije i zazivanje svog vrhovnog komandanta Vučića shvatili kao neskrivene pretnje da bi Vulin, koji je ministar obrane, u Hrvatsku najradije došao na tenku. Hrvati su tu poruku prepoznali kao zveckanje oružjem i tog trenutka i Vulina, ali i Vučića koji je branio svog ministra, prcrtali kao iracionalne i, blago rečeno, nedobronamerne prema Hrvatskoj. Nakon što su društvene mreže u Hrvatskoj preplavljene snimcima zapovednika kopnene vojske Srbije koji na službenoj proslavi peva komitsku, četničku pesmu, na čemu mu onda čestita i Vulin, u Hrvatskoj se jako smanjio prostor razumevanja za svrsishodnost bilo kakvih političkih kontakata Zagreba i Beograda u ovom trenutku. "

BONUS VIDEO: Nikola Šainović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.